Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Les víctimes de violència sexual no poden esperar que la situació política es desbloquegi

El 5 d'octubre, Amnistia Internacional, en col·laboració amb diferents organitzacions i moviments de drets humans com l'Assemblea Feminista, Generant Xarxa contra les violacions masclistes, Plataforma Estambul Sombra, AIETI, Xarxa de Dones Llatinoamericanes i Carib organitzen la jornada sobre violència sexual, És hora que em creguis.

El 13,7% de les dones de més de 16 anys a Espanya (uns 3 milions) haurien patit alguna mena de violència sexual al llarg de la seva vida. Encara que és una dada imprecisa, procedent de la Macroenquesta sobre Violència contra les dones del 2015, és dels pocs indicadors que hi ha per intentar donar una dimensió sobre quant afecta la violència sexual a les dones a Espanya.

El que sí que augmenta any rere any és el número de denúncies presentades per abusos sexuals i altres delictes contra la llibertat i indemnitat sexual. Segons dades del Ministeri de l'Interior, al 2018 es van presentar un total de 6.490 denúncies, 18 al dia; però aquesta xifra ha incrementat en un 11,8% en el primer semestre del 2019. Entre gener i juny, s'han presentat 7.258 denúncies per agressions i altres delictes sexuals, 40 al dia.

"Augmenten les denúncies, perque les dones han decidit no calla i esperen que les autoritats responguin davant d'aquestes agressions. I encara que s'ha fet un esforç per visibilitzar aquest tipus de violència, i s'ha demostrat interés per reformar el Codi Penal, al llarg del 2019 gairebé no s'han pres mesures per protegir, atendre, i acompanyar les dones adequadament." ha manifestat Virgina Álvarez, responsable d'Interior d'Amnistia Internacional Espanya.

Gairebé un any després de Amnistia Internacional presentés l'informeJa és hora que em creguis. Un sistema que qüestiona i desprotegeix les víctimes, segueixen sense existir dades que dimensionin realment aquest problema, l'atenció que segueix sent desigual segons la comunitat autònoma on siguin ateses i aquesta depèn en gran mesura en la sensibilitat o els prejudicis dels i les professionals que les atenguin.

"Les víctimes de violència sexual no poden esperar que la situació política espànyola es desbloquegi. Les dones segueixen necessitant campanyes que expliquin què és la violència sexual i què fer en cas de ser agredides, un telèfon i uns serveis que les pugui atendre les 24 hores al dia tots els dies de l'any després de patir una agressió, uns professionals especialitzats i formats amb perspectiva de gènere que les acompanyin, i centres especialitzats per tot el territori espanyol", ha assenyalat la Virgina Álvarez.

"La violència sexual no es redueix en temps d'eleccions. Així que Amnistia Internacional, conjuntament amb organitzacions feministes i moviments de drets humans, seguim treballant per visibilitzar aquest problema, no fem eco de com la violència sexual repercuteix en col·lectius més vulnerables, i posem sobre la taula experiències de personal de la policia, de serveis sanitaris, de valoració forense o de judicatura. Les administracions han d'impulsar que aquest tipus de propostes puguin arribar a totes les dones que pateixen qualsevol tipus d'agressió sexual", va recalcar la Virgina Álvarez.

Jornades sobre violència sexual

Amnistia Internacional en col·laboració amb diferents organitzacions i moviments de drets humans com l'Assemblea Feminista, Generant Xarxa contra les violacions masclistes, Plataforma Estambul Sombra, AIETI, Xarxa de Dones Llatinoamericanes i Carib organitzen el pròxim 5 d'octubre la jornada sobre violència sexual a Espanya Ja és hora de que em creguis (Auditori de Media Lab Pro, Carrer de la Alameda, 15),

L'objectiu de la jornada és aprofundir en la identificació del problema, conèixer experiències de col·lectius especialment vulnerables, i donar a conèixer bones pràctiques de manera independent i gràcies a la sensibilitat dels i les professionals que treballen amb les víctimes de violència sexual, s'està posant en marxa a diferents àmbits.

Més informació sobre la jornada