Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Els països del G-7 es perjudiquen no garantint l'accés global a les vacunes de la COVID-19

© Bloomberg via Getty Images

En ocasió de la reunió virtual del G-7 que el govern britànic acollirà el 19 de febrer, Amnistia Internacional ha advertit que no garantir l'accés global a les vacunes contra la COVID-19 representa una miserable manca de moralitat, que a la llarga també perjudicarà els països rics.

"Els països del G-7 es perjudiquen en no garantir la distribució igualitària de les vacunes contra el coronavirus a tot el món", ha manifestat Netsanet Belay, director d'Investigació i Treball d'Incidència d'Amnistia Internacional.

"Donar diners al COVAX és una mesura positiva, però insuficient. I les propostes de l'estil de compartir un miserable cinc per cent del subministrament de vacunes amb els països pobres són, senzillament, insultants".

"La promesa de 'reconstruir millor' sona a buida quan les nacions del G-7 són les principals culpables de bloquejar la proposta de l'Organització Mundial del Comerç (OMC) de suspendre els drets de propietat intel·lectual durant la pandèmia, mesura que facilitaria a altres països i empreses la fabricació de vacunes".

"Tampoc cap país del G-7 ha pressionat els productors de vacunes, als quals han finançat amb immenses sumes de diners públics, perquè comparteixin els seus coneixements i tecnologies mitjançant l'Organització Mundial de la Salut i permetin així produir més vacunes".

"És indignant que aquestes nacions riques que ja han acaparat la major part del subministrament de vacunes del món impedeixin a altres produir més quantitats d'aquests medicaments tan necessaris per salvar vides".

Les nacions del G-7, inclosa la Unió Europea, han comprat més de la meitat del subministrament de vacunes del món, malgrat representar només el 13% de la població mundial, i tenen encarregades dosis suficients per vacunar les seves poblacions gairebé tres vegades. Fins avui, la meitat de les dosis de vacuna del món s'han administrat en aquests països, mentre que en altres 130 països no se n'ha administrat encara cap.

"Aquesta actitud és una miserable falta de moralitat que a la llarga perjudicarà als països del G-7", ha afirmat Netsanet Belay.

"Mentre el virus continuï propagant-se i mutant en altres parts, cap persona estarà segura fins que ho estigui tothom, arreu del món. Demanem als líders del G-7 que reconeguin que estan en una posició única per canviar el rumb d'aquesta pandèmia i facin tot el que puguin per eliminar els obstacles a la intensificació de la producció global de vacunes".

Informació complementària

Els països del G-7, inclosa la UE, han comprat més de la meitat (el 51%) del subministrament de vacunes del món, malgrat representar només el 13% de la població mundial.

Més de la meitat de les dosis de vacuna del món s'han administrat en aquests països, mentre que en més de 130 països no se n'ha administrat encara cap.

Els països del G-7 han aportat fons a iniciatives internacionals, com el COVAX, que tenen per objectiu proporcionar vacunes al 20% de la població als països d'ingressos baixos, però han bloquejat altres mesures que permetrien produir major quantitat de vacunes.

La llista següent és un desglossament de la distribució i posició de cada membre del G-7:

  • El Canadà s'ha assegurat dosis suficients per vacunar la seva població cinc vegades. No dona suport a la Crida a l'Acció Solidària del C-TAP i està bloquejant els avenços en l'aprovació d'una proposta d'exempció temporal dels ADPIC a l'OMC.
  • Alemanya, França i Itàlia són membres de la UE, que s'ha assegurat dosis suficients per vacunar la seva població més de dues vegades. Cap d'aquests països dona suport a la Crida a l'Acció Solidària del C-TAP, i la UE s'oposa a la proposta d'exempció temporal dels ADPIC en l'OMC.
  • El Japó s'ha assegurat dosis suficients per vacunar la seva població 1,2 vegades. No dona suport a la Crida a l'Acció Solidària del C-TAP i s'oposa a la proposta d'exempció temporal dels ADPIC en l'OMC.
  • El Regne Unit s'ha assegurat dosis suficients per vacunar la seva població més de quatre vegades. No dona suport a la Crida a l'Acció Solidària del C-TAP i s'oposa a la proposta d'exempció temporal dels ADPIC en l'OMC.
  • Els Estats Units s'han assegurat dosis suficients per vacunar la seva població més de tres vegades. No dona suport a la Crida a l'Acció Solidària del C-TAP i s'oposa a proposta d'exempció temporal dels ADPIC en l'OMC.

Consulteu aquí més informació sobre el C-TAP, iniciativa de l'Organització Mundial de la Salut per a l'establiment d'un fons de llicències voluntàries per a productes contra COVID-19 que permetria a altres fabricants produir-los, i sobre la seva Crida a l'Acció Solidària per fer efectiu l'accés mundial equitatiu a les tecnologies sanitàries contra la COVID-19 mitjançant la posada en comú de coneixements, propietat intel·lectual i dades.

Consulteu aquí més informació sobre la proposta d'exempció dels ADPIC presentada en l'OMC. Totes les xifres estan basades en anàlisis de dades recaptades per la Universitat de Duke (EUA) i abracen les compres confirmades i els acords facultatius d'ampliació dels ja aconseguits