Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Les escoles han de permetre que nens i nenes participin a les vagues pel clima

© Anne Barth / Greenpeace

El secretari general d'Amnistia Internacional, Kumi Naidoo, ha adreçat avui una carta personal a més de 30.000 centres escolars de tot el món per demanar-los que permetin a nens i nenes participar en l'extraordinària onada de vagues pel clima en tot el planeta previstes entre el 20 i 27 de setembre.

En la seva carta, remesa a directors i directores de centres educatius i als consells escolars per les Oficines Nacionals d'Amnistia Internacional a Canadà, Espanya, Austràlia, Hongria, Nova Zelanda i Regne Unit, Kumi Naidoo afirma:

"La raó que aquests nens i nenes estiguin lluitant em sembla d'una transcendència històrica tan gran que avui m'adreço a vostès per demanar-los que no impedeixin al seu alumnat participar en les jornades de vaga previstes per als dies 20 i 27 de setembre a tot el món ni que imposin càstigs per això".

"L'emergència climàtica és el problema de drets humans més apressant per als nens i nenes d'aquesta nova generació. Les seves conseqüències determinaran les seves vides de totes les formes imaginables. La passivitat de la majoria dels governs davant les aclaparants proves científiques probablement sigui la principal violació de drets humans intergeneracional de la Història"

Activistes juvenils de 115 països planegen dur a terme protestes pel clima del 20 al 27 de setembre, i el principal dia de mobilització serà  divendres 20 de setembre. Estan previstos més de 2.400 actes en 1.000 ciutats de tot el món.

En la carta, Kumi Naidoo demana al personal docent de les escoles que no oblidi que, en participar en les vagues, aquests nens i nenes estan exercint els seus drets humans a la llibertat d'expressió i de reunió pacífica, i a tenir veu en les decisions i els afers que afecten les seves vides.

A més, Kumi Naidoo comparteix l'experiència personal de la seva expulsió de l'escola als 15 anys per organitzar una protesta contra l'apartheid en el seu centre escolar de Durban, a Sud-àfrica:

"Aquesta experiència va doblar el meu compromís amb l'estudi i, gràcies a Déu, vaig ser capaç d'acabar la meva formació i, finalment, d'assumir el càrrec que avui tinc l'honor d'exercir. No obstant això, jo comptava amb una cosa que els nens i nenes d'aquesta generació no tenen: la possibilitat d'imaginar un futur sense l'ombrívola perspectiva d'una emergència climàtica".

"La meva experiència va influir també en la meva ferma convicció que no s'ha de castigar nens o nenes per parlar en veu alta de les grans injustícies de la nostra època. De fet, quan la gent jove s'ha vist obligada a assumir un lideratge que no han exercit moltes persones adultes que ocupen alts llocs de poder, no és la seva conducta la que hauríem de qüestionar, sinó la nostra".

Xarxa d'Escoles pels Drets Humans a Espanya

Amnistia Internacional a Espanya ha enviat aquesta carta als 700 centres educatius que formen part de la Xarxa d'Escoles pels Drets Humans. La Xarxa és una iniciativa per fer del centre escolar un espai de reflexió sobre drets humans en un marc participatiu i interactiu on participen professorat, alumnat, personal no docent i famílies. L'any passat van participar en 42.000 accions per defensar els drets humans a tot el món. Sovint es mobilitzen i treballen amb altres centres, amb activistes i amb organitzacions compromeses en aquesta lluita. L'emergència climàtica és la causa més recent per a la qual se'n demana la col·laboració.