Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Les Dames de Blanc corren perill de patir pallisses i intimidació

Londres.- Amnistia Internacional ha instat el president cubà Raúl Castro a garantir la seguretat d’un grup de dones que són familiars de presos de consciència, amb antelació a una manifestació programada per avui.

L’organització fa aquesta crida després que la policia cubana dissolgués ahir per la força una protesta de les Dames de Blanc. La policia va detenir breument algunes de les dones.

Després de l'incident, algunes de les dones van afirmar que la policia les havia colpejat. Entre elles estava Reyna Tamayo, la mare d'Orlando Zapata Tamayo, que va morir el 22 de febrer de 2010 després de passar diverses setmanes en vaga de fam per demanar l’alliberament dels presos de consciència.

“Les autoritats cubanes han de posar fi a la repressió de la dissensió legítima i a la fustigació d’aquells que només demanen justícia i exerceixen el seu dret a la llibertat d’expressió”, ha manifestat Kerrie Howard, directora adjunta del Programa per a Amèrica d'Amnistia Internacional. “Al contrari, han de revisar la legislació repressiva del seu país i posar en llibertat totes les persones que porten anys recloses després de ser condemnades en judicis sumaris sovint sobre la base de càrrecs sense fonament”.

Les Dames de Blanc, grup no oficial format per dones que són familiars i amigues de les persones empresonades en la repressió que va tenir lloc al voltant del 18 de març de 2003, han organitzat manifestacions diàries a l’Havana durant la setmana del setè aniversari de les detencions. De les persones detingudes el març de 2003, 53 continuen privades de llibertat.

Des que van iniciar la seva campanya, les Dames de Blanc han estat objecte d’amenaces i intimidació per part d’agents de seguretat cubans.

El 15 de març, agents de seguretat de l'Estat es van presentar al domicili de Soledad Rivas i li van aconsellar que no participés en els actes organitzats per les Dames de Blanc. Els agents li van advertir que si participava en alguna manifestació correria perill de patir una pallissa i no tornaria a veure els seus fills. Ells viuen a l’estranger i Soledad ha sol·licitat un visat de sortida per poder visitar-los. Fins al moment les autoritats cubanes no l’hi han concedit.

El marit de Soledad Rivas és Roberto de Miranda Hernández, un dels manifestants detinguts el març de 2003, i expres de consciència. El juny de 2004 va quedar en llibertat per motius de salut.

El 16 de març, diversos membres de les Dames de Blanc van ser objecte d’intimidacions per part de partidaris del govern durant una marxa que havien organitzat per demanar l’excarceració dels seus familiars.

Els partidaris del govern els van insultar i van agredir William Cepero Garcia, que també donava suport a la protesta. Hugo Damian Prieto i Juan Carlos Vasallo, que també recolzaven la manifestació, van ser detinguts.