Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

La sentència del cas de Manresa, nou avís per reformar urgentment el Codi Penal sobre llibertat i indemnitat sexual

© REUTERS/Juan Medina

Davant la recent decisió de l'Audiència Provincial de Barcelona, de condemnar a entre 12 i 10 anys de presó cinc joves per abusos sexuals a una menor de 14 anys que es trobava en estat d'inconsciència, Ana Rebollar, directora adjunta d'Amnistia Internacional Espanya, assenyala:

"La societat demana un tipus de regulació que posi fi a la distinció que existeix entre abús i agressió sexual en el Codi Penal. Amb aquesta sentència una vegada més, es demostra com de necessària i urgent és aquesta reforma, en la qual es garanteixi una perspectiva de gènere".

"L'element central d'aquesta reforma, tant en el supòsit de violació com en la resta de delictes de violència sexual, ha de ser el consentiment lliure i exprés donat per la dona, tal com estableix el Conveni d'Istanbul.Només el sí és sí, la resta és violència".

"Amnistia Internacional recorda que, a més de la reforma del Codi Penal, l'Estat ha de protegir els drets de les dones i nenes davant de la violència sexual, prevenint aquest tipus d'agressions, i posant totes les mesures necessàries per protegir-les i acompanyar-les, sense prejudicis i sense culpabilizar-les".

"Al novembre de 2018, Amnistia Internacional presentava l'informe, Ja és hora que em creguis. Des de llavors amb prou feines s'ha fet res per a la protecció a les dones i les nenes de la violència sexual: segueixen sense existir dades que dimensionen realment aquest problema, l'atenció segueix sent desigual segons la comunitat autònoma on són ateses, i aquesta atenció depèn de la sensibilitat o els prejudicis dels i les professionals que les atenen. Les víctimes de violència sexual no poden seguir esperant".

Segons dades de la Macroenquesta sobre Violència contra les Dones de 2015, el 13,7% de les dones de més de 16 anys a Espanya (uns 3 milions) hauria sofert algun tipus de violència sexual al llarg de la seva vida. Una xifra molt llunyana al nombre de denúncies que s'interposen, segons el Ministeri de l'Interior, entre gener i juny de 2019 es van presentar 7.258 denúncies per agressions i altres tipus de delictes sexuals, 40 denúncies al dia.

Informació de context

El 29 d'octubre de 2016 cinc joves van violar per torns una menor, que llavors tenia 14 anys i es trobava inconscient durant el transcurs d'una festa a Manresa. L'Audiència Provincial de Barcelona ha condemnat els cinc acusats a penes d'entre 10 i 12 anys de presó per un delicte d'abús, en no haver estat necessària la violència, per trobar-se la jove en estat d'inconsciència.