Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

La resposta a l'emergència d'Haití ha d'incloure la protecció enfront de la violència sexual


Port-au-Prince-.
Milers de dones que viuen en campaments provisionals per tot Haití corren el risc de convertir-se en víctimes de violència sexual i compten amb una protecció inadequada de les autoritats, ha declarat Amnistia Internacional després d‘una missió de tres setmanes al país.

La violència sexual s’ha generalitzat en els centenars de campaments improvisats que s’han aixecat a la capital i altres zones afectades del país després del fort terratrèmol que va sacsejar Haití el gener.  

Amnistia Internacional afirma que l’absència de mesures per prevenir i respondre adequadament a l’amenaça de violència sexual està contribuint a agreujar la crisi humanitària, i ha instat les autoritats haitianes que adoptin mesures immediates i efectives per posar fre a aquesta violència i protegir les dones que viuen en els campaments.

”La violència sexual està molt present en els campaments on viuen algunes de les persones més vulnerables d'Haití –ha declarat des de Port-au-Prince, Chiara Liguori, investigadora d'Amnistia Internacional sobre el Carib-. Ja era un motiu de preocupació important al país abans del terratrèmol, però la situació en què viuen actualment les persones desplaçades exposa dones i nenes a riscos encara més alts”.

La inseguretat, l’amuntegament i l’absència de serveis higiènics adequats provoquen que dones i nenes corrin més risc de patir abusos en estar exposades i patir la manca de protecció. La manca de capacitat de les forces policials i del sistema de justícia després del terratrèmol fa que sigui poc probable que els qui cometen abusos siguin castigats.

”Les autoritats d'Haití han de donar prioritat a reforçar la presència policial en els campaments, especialment a la nit, inclosa la capacitat per protegir les dones i les nenes de la violència sexual i respondre adequadament als casos denunciats“, ha explicat Chiara Liguori.

Als campaments i als seus voltants existeix una sensació general d'inseguretat, sobretot de nit. Les dones i nenes que viuen en refugis improvisats se senten vulnerables i tenen por dels atacs.

La majoria de les víctimes de violència sexual entrevistades per Amnistia Internacional eren menors. Una nena de 8 anys va ser violada quan estava sola de nit a la seva tenda. La seva mare havia sortit del campament per treballar i no tenia ningú que s’ocupés de la seva filla durant la seva absència. Una jove de 15 anys va ser violada quan va sortir fora del campament per orinar, ja que el campament no té  latrines.
 
L'absència de mecanismes de protecció adequats per a les dones i les nenes les dissuadeix de denunciar la violència. Una organització local de dones va informar de 19 casos de violació en només una petita part de Champ-de-Mars, un dels campaments més grans de Port-au-Prince. Cap de les dones i nenes havia denunciat els atacs a la policia per por dels seus agressors; el que van fer va ser marxar del campament.

”No hi ha refugis a Haití on les víctimes de la violència sexual puguin ser protegides i tinguin accés a serveis. Els refugis per a dones i nenes víctimes de la violència també han de formar part de la resposta a l’emergència, i les ONG internacionals, amb una presència massiva al país, només poden fer-ho possible amb la coordinació de les autoritats haitianes“, afegeix Chiara Liguori.

Informació complementària
La delegació d'Amnistia Internacional va visitar durant tres setmanes un total de vuit campaments de persones desplaçades a Port-au-Prince i a les ciutats de Jacmel i Lascahobas, alguns d'ells en més d'una ocasió.

Els delegats de l'organització es van reunir amb autoritats del Govern, inclosos el president de la República, René García Préval, i el primer ministre, Jean-Max Bellerive. A més, van mantenir converses amb el cap de la Missió d'Estabilització de les Nacions Unides a Haití (MINUSTAH) i amb diverses agències de l'ONU que operen en aquest país, amb organitzacions locals i internacionals de drets humans i amb els ambaixadors del Brasil, Canadà i França.