Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

La repressió del govern Al Sisi a la llibertat d'expressió converteix Egipte en una presó a l'aire lliure

Manifestació Egipte
Manifestació a favor de la llibertat d'expressió. Foto: AP Photo/Amr Nabil
La repressió de la llibertat d'expressió per part del govern d'Abdel Fatah al Sisi a Egipte ha assolit un nivell alarmant i sense precedents en la història recent d'Egipte, ha afirmat avui Amnistia Internacional amb motiu del llançament d'una campanya per demanar la llibertat immediata i incondicional de totes les persones detingudes exclusivament per expressar de manera pacífica les seves opinions.

La campanya "Egipte, presó a l'aire lliure per a dissidents" respon a la gravetat sense precedents de la repressió al país, on persones de tot el país expressen cada vegada més el seu malestar per la situació econòmica i política.

El govern d'Al Sisi tracta com a delinqüents la ciutadania simplement per expressar la seva opinió de manera pacífica
Najia Bounaim, Amnistia Internacional

"Criticar el govern a Egipte ara és més perillós que en cap altre moment de la història recent del país. El govern del president Al Sisi tracta com a delinqüents els ciutadans i ciutadanes d'Egipte simplement per expressar de manera pacífica les seves opinions", ha declarat Najia Bounaim, directora de campanyes d'Amnistia Internacional per al nord d'Àfrica.

"Els serveis de seguretat actuen despietadament per reprimir els espais independents que queden en l'esfera política, social i fins i tot cultural. Aquestes mesures, més extremes que en els trenta anys de règim repressiu de l'ex president Hosni Mubarak, han transformat Egipte en una presó a l'aire lliure per a dissidents".

Des del desembre de 2017, Amnistia Internacional ha documentat casos d'almenys 111 persones que han estat detingudes pels Serveis de Seguretat Nacional només per criticar el president i la situació dels drets humans a Egipte. Centenars de defensors i defensores dels drets humans, activistes, periodistes, opositors, artistes i aficionats al futbol estan actualment a la presó per atrevir-se a alçar la veu. Els motius de la seva detenció varien des de l'activitat en xarxes socials fins a tenir un historial d'activisme.

Almenys 35 persones han estat detingudes per "manifestació no autoritzada" i "unir-se a un grup terrorista" arran d'una petita protesta pacífica en la qual van sumar les seves veus contra l'augment de les tarifes del transport amb metro. Entre les persones detingudes hi ha còmics i autors satírics, inclosos almenys dos que havien publicat comentaris satírics a Internet i van ser detinguts per la policia amb el pretext que havien "infringit la moral pública" o altres delictes de definició imprecisa.

Bloqueig de webs sense autorització judicial

Les autoritats egípcies han aprovat recentment una legislació que permet la censura massiva de plataformes i pàgines de notícies independents que pertanyen a grups de drets humans. Des d'abril de 2017, els serveis de seguretat han bloquejat almenys 504 llocs web sense autorització ni supervisió judicial. El Parlament egipci va aprovar aquesta legislació sense consultar en cap moment la societat civil ni periodistes i adduint bàsicament mesures "antiterroristes".

"El govern del president Al Sisi castiga membres de l'oposició i activistes polítics pacífics mitjançant una legislació antiterrorista il·legítima i d'altres lleis ambigües que tipifiquen qualsevol acte dissident com un delicte", ha afirmat Najia Bounaim.

"La legislació recentment aprovada sobre mitjans de comunicació i ciberdelinqüència ve a reforçar el control gairebé absolut dels mitjans de comunicació -premsa, ràdio, televisió i Internet- per part de les autoritats egípcies".

Amnistia Internacional demana a les autoritats egípcies que alliberin totes les persones detingudes que estan a la presó només per expressar de forma pacífica les seves opinions, que posin fi a la repressiva campanya de censura dels mitjans de comunicació i que deroguin la legislació que endureix el ferri control estatal de la llibertat d'expressió al país.

Centenars d'activistes i opositors han fugit del país

Les mesures adoptades de forma incessant i injustificada per les autoritats egípcies per emmudir veus pacífiques han portat centenars d'activistes i membres de l'oposició a fugir del país per evitar la seva detenció arbitrària. Tot i això, Amnistia Internacional també ha destacat la valentia de la població egípcia que segueix alçant la veu contra la injustícia.

"Malgrat aquests obstacles sense precedents per exercir la llibertat d'expressió, i de la por que ja forma part de la vida quotidiana, molts egipcis continuen desafiant pacíficament les restriccions, i arriscant la seva llibertat", ha afirmat Najia Bounaim.

"Per això demanem als i les simpatitzants d'Amnistia Internacional a tot el món que expressin públicament la seva solidaritat amb persones detingudes a Egipte només per expressar de manera pacífica les seves opinions, com Amal Fathy. Hem de demostrar a aquestes persones valentes que no estan soles".