Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

La proposta de Trump de "aturar la immigració" se sustenta en el fanatisme i la xenofòbia

© REUTERS/Shannon Stapleton

Davant els plans anunciats pel president dels Estats Units, Donald J. Trump, de firmar una ordre executiva "per suspendre temporalment la immigració als Estats Units", Joanne Lin, directora nacional de treball d'incidència d'Amnistia Internacional Estats Units, ha afirmat:

"Encara que no es coneix amb certesa l'abast de la nova política proposta per Trump, el missatge que envia és el següent: el president està manipulant una pandèmia per promoure el fanatisme i la xenofòbia que són segells distintius de la seva presidència des del primer dia.

"Som un sol país, i de cap manera podrem abordar la propagació de la COVID-19 sense els inesgotables esforços de les persones immigrants que presten serveis d'atenció de la salut i assistència domiciliària, treballen en botigues de comestibles i produeixen aliments, la feina dels quals es considera essencial mentre alhora han de lluitar per accedir a atenció, suport i serveis".

"Quan els Estats Units lideren la xifra de casos de coronavirus al món, les mesures que experts en salut coincideixen que n'aturaran la propagació, com l'accés a proves generalitzades i l'autoaïllament, han estat ridiculitzades i menyscabades per Trump. Si el president Trump vol limitar la propagació i les morts que tenen lloc sota el seu lideratge, ha arribat l'hora de recórrer a persones expertes en salut, i no assenyalar les persones immigrants".

Informació general i context

Amnistia Internacional ha documentat les polítiques contra la immigració aplicades pel president Trump des de la seva primera setmana en el càrrec, quan va signar el denominat veto als musulmans (la prohibició d'entrada als EUA a persones musulmanes) i va engegar un seguit de mesures que segueixen sumint a les famílies en la incertesa i el perill fins al dia d'avui. Amnistia Internacional Estats Units s'ha pronunciat en contra de la prohibició d'entrada a les persones musulmanes des del primer moment, demanant al Congrés la seva anul·lació mitjançant l'aprovació de la Llei de NO PROHIBICIÓ (H. R. 2214 / S. 1123). Socis i activistes d''Amnistia Estats Units es van mobilitzar contra la prohibició en estats de tot el país, va participar en una marxa de protesta i concentració a Washington DC, va presentar una petició d'àmbit nacional als líders del Congrés, i va donar suport a comunitats en aeroports i va dur a terme reunions per informar a la gent dels seus drets.

Després de la prohibició, Amnistia Internacional Estats Units va crear 12 estudis de casos dels perjudicis causats a persones i famílies del Iemen, l'Iran, el Sudan i altres llocs i va documentar com s'han alterat vides a causa de la prohibició. El 2019 personal d'investigació d'Amnistia Internacional Estats Units va viatjar al Líban i Jordània per dur a terme gairebé 50 entrevistes amb persones refugiades que com a conseqüència de la prohibició estaven atrapades en països on han d'afrontar polítiques restrictives i entorns cada cop més hostils i no tenen els mateixos drets que les persones amb residència permanent o nacionalitat.

L'informe d'Amnistia Internacional Estats Units The Mountain is in Front of Us and the Sea is Behind Us va documentar com les polítiques discriminatòries de Trump han delmat el reassentamento de refugiats des de Líban i Jordània, països amb la xifra de persones refugiades més alta del món en relació amb la seva població. Amnistia Internacional ha detallat també com la tornada de persones refugiades de Líban a Síria és prematur i, a finals de 2019, va publicar un altre informe, Sent to a War Zone: Turkey's illegal deportations of Syrian refugees, en el qual es descriu detalladament com Turquia ha deportat persones refugiades sirianes a Síria, on corren un greu risc.

Amnistia Internacional ha documentat com, en alguns casos, la política de separació familiar del president Trump ha constituït tortura tal com es defineix en les lleis dels Estats Units i en el dret internacional, ha documentat atenció negligent i maltractaments a persones que busquen seguretat als Estats Units, la qual cosa les posa en més perill en la situació generada per la COVID-19, ha denunciat la política Queda't a Mèxic, que ha empès a les persones sol·licitants d'asil a condicions perilloses i precàries a Mèxic, i s'ha pronunciat contra els acords sobre asil i les prohibicions d'asil que bloquegen l'accés al sistema d'asil dels Estats Units.