Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

La nova ordre de Trump no serveix perquè la policia reti comptes de debò

AP Photo/Damian Dovarganes

En resposta a una ordre executiva del president dels Estats Units, Donald J. Trump, sobre l'actuació policial, Kristina Roth, responsable de Programes de Justícia Penal d'Amnistia Internacional Estats Units, ha manifestat:

"L'ordre executiva del president Trump no és més que un mal pedaç, i la ciutadania no va deixar-se enganyar fàcilment amb mitges tintes en un moment en què s'està demanant un canvi transformador en l'actuació policial. Les famílies negres seguiran havent de preparar els seus fills i filles per sobreviure en la seva relació amb la policia. Els Estats Units necessiten normes federals molt més sòlides per establir paràmetres sobre l'ús de la força i restringir l'ús de mitjans letals, per garantir la rendició de comptes quan els agents encarregats de fer complir la llei sobrepassen aquests límits. Els agents encarregats de fer complir la llei han de respectar els drets humans, aplicar la llei en condicions d'igualtat i no ser discriminatoris durant els seus actuaciones. Aquesta ordre executiva intenta ocultar amb una modesta proposta la nociva retòrica d'aquesta administració que fomenta l'ús excessiu de la força i el tracte policial violent".

"Quan l'agent de policia Daniel Pantaleo va matar Eric Garner fa gairebé sis anys, la política del Departament de Policia de Nova York ja prohibia la tècnica d'ofec que va utilitzar l'agent. La rendició de comptes significativa no pot relegar-se exclusivament a les polítiques o la formació sobre l'ús de la força d'un departament de policia. De fet, hi ha departaments de policia que les seves polítiques superen la legislació sobre l'ús de la força del seu estat i, no obstant això, els agents continuen matant persones negres amb impunitat. Aquest tipus de violència és un fenomen generalitzat en les comunitats negres. El nostre sistema de justícia ha de fer honor al seu nom ara que la gent s'ha llançat al carrer per exigir que reimaginem la seguretat pública. Hem de pressionar perquè es transformi el nostre sistema de justícia penal i es limiti l'ús de la força com a tàctica, tret que sigui necessari en una determinada situació i no hi hagi altres mitjans possibles d'alleujar la tensió.

Informació general i context

Amnistia Internacional Estats Units demana reformes significatives per posar fi a la violència policial i insta el govern nord-americà a respectar, protegir i fer efectius els drets humans de les persones negres. Aquestes crides inclouen pressionar al Congrés perquè aprovi la Llei PEACE, inclosa en la Llei de Justícia Policial (Justice in Policing Act), a fi de crear una norma nacional sobre l'ús de la força que doni prioritat a la limitació de la utilització de mitjans letals perquè sigui un últim recurs en comptes d'una primera opció. No n'hi ha prou que només els nostres agents encarregats de fer complir la llei federals estiguin subjectes a limitacions de l'ús de la força, i és per això que la Llei PEACE intenta obligar els 50 estats a complir aquesta nova normativa legal.

En resposta a l'homicidi de George Floyd, Amnistia Internacional Estats Units demana rendició de comptes policial per la utilització de mitjans letals. Ara que els carrers s'han omplert de manifestants que demanen canvis, Amnistia Internacional Estats Units s'ha pronunciat contra l'ús excessiu de la força en l'aplicació de la llei i demana la desmilitarització i el diàleg. Davant la retòrica del president Trump contra els qui exerceixen el seu dret a manifestar-se pacíficament, Amnistia Internacional Estats Units ha demanat un canvi sistèmic.

Amnistia Internacional ha mantingut sota observació la policia en ciutats de tot el país on s'han utilitzat gas lacrimògen i altres agents de control de multituds en les recents protestas. En una nova investigació presentada la setmana passada s'analitza l'ús indegut de gas lacrimògen als Estats Units i en altres parts del món. Amnistia Internacional Estats Units ha elaborat una guia per als agents encarregats de fer complir la llei en el manteniment de l'ordre en manifestacions i una guia per als qui participen en les protestes sobre com manifestar-se amb seguretat.