Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

La coalició dirigida pels Estats Units admet la xifra de 1.300 morts de civils a l'Iraq i Síria

En resposta a l'anunci fet avui per la coalició dirigida pels Estats Units que els atacs de la coalició van matar involuntàriament almenys 1.302 civils a Síria i a l'Iraq entre agost de 2014 i finals d'abril de 2019, Donatella Rovera, assessora general d'Amnistia Internacional sobre resposta a les crisis, ha afirmat:

"Encara que qualsevol reconeixement per part de la coalició dirigida pels Estats Units de la seva responsabilitat respecte a les víctimes civils és benvingut, la coalició segueix negant rotundament la tremenda magnitud de la xifra de víctimes civils causades per les seves operacions a l'Iraq i Síria".

"Una investigació exhaustiva d'Amnistia Internacional amb Airwars, que es va presentar el mes passat, va revelar que només en l'ofensiva de Raqqa de 2017 van morir més de 1.600 civils, la qual cosa implica que les morts que s'han reconegut suposen només una fracció del total".

"Que avui s'hagin reconegut més víctimes civils subratlla la urgent necessitat que es realitzin investigacions exhaustives i independents que desvetllin la veritable magnitud de les xifres de víctimes civils en els atacs de la coalició i analitzin cada atac per veure si es va ajustar al dret internacional dels drets humans, amb la finalitat de proporcionar reparació completa a les víctimes".

"Fins i tot en els casos en què la coalició ha admès la seva responsabilitat, això només ha succeït després que organitzacions com Amnistia Internacional i Airwars hagin investigat les morts de civils i n'hagin cridat l'atenció. Fins ara la coalició no ha dut a terme investigacions sobre el terreny ni ha indicat els motius pels quals hi ha hagut víctimes civils. Si no hi ha un examen clar del que va fallar en cada cas, mai no se'n podran extreure lliçons".

Amnistia Internacional ha dut a terme investigacions en profunditat sobre el terreny, ha entrevistat supervivents i testimonis, tant a Raqqa com a Mossul, i ha documentat centenars de casos de civils que van morir en els atacs de la coalició.