Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

La Cimera Mundial a París llança nous compromisos per protegir defensors/es de drets humans

#HRDWorldSummit
Vint anys després de l'adopció de la Declaració de l'ONU sobre els Defensors i Defensores dels Drets Humans, el Cim Mundial de Defensors/as de Drets Humans ha aplegat aquesta setmana a París defensors i defensores dels drets humans de tot el món amb l'objectiu d'elaborar un Pla d'Acció per protegir i promoure el treball dels i les activistes que lluiten pels drets.

Després de tres dies dedicats a debatre i elaborar estratègies en relació amb qüestions regionals i globals, amb els defensors i defensores dels drets mediambientals i de les dones i amb els creixents atacs contra els qui defensen els drets humans a tot el món, la Cimera ha culminat amb la presentació d'un Pla d'Acció històric que es presentarà a l'ONU al desembre.

En la seva intervenció en la cerimònia inaugural, l'Alta Comissionada de les Nacions Unides per als Drets Humans, Michelle Bachelet, va declarar: "El que els defensors i defensores dels drets humans ens ensenyen és que totes les persones podem defensar els nostres drets i els de altres persones en les nostres comunitats, els nostres països i a tot el món. Podem canviar el món".

En la Cimera s'han debatut peticions als governs, empreses, institucions financeres internacionals, donants i altres organismes, entre les quals les d'adoptar plans d'acció nacionals, adoptar legislació que estableixi l'obligació de respectar la Declaració de l'ONU, protegir els defensors i defensores com a prioritat en la política exterior i prioritzar la protecció i el treball dels qui defensen els drets de la dona, les persones LGBT+ i els pobles indígenes, així com d'altres defensors i defensores dels drets humans marginats.

Kumi Naidoo, secretari general d'Amnistia Internacional, va declarar: "El grau de perill que corren els i les activistes a tot el món ha assolit un punt crític. Cada dia s'amenaça, tortura, empresona i mata gent corrent per les seves lluites, creences o simplement per ser qui són. És hora d'actuar i fer front a l'onada global de repressió contra els qui defensen els drets humans?.

La cerimònia de clausura ha tingut lloc en el Palais de Chaillot, el lloc on fa 70 anys es va firmar la Declaració Universal de Drets Humans. Els 150 defensors i defensores assistents s'hi han reunit per redactar el Pla d'Acció i retre homenatge als homes i les dones que treballen incansablement per defensar els drets humans a tot el món.

Entre els assistents als actes de la Cimera figuren Alice Mogwe, secretària general de la Federació Internacional dels Drets Humans i directora del Centre per als Drets Humans de Botswana; el periodista guanyador del premi Pulitzer Matthew Caruana Galizia, que està exigint justícia després de l'assassinat de la seva mare, Daphne Caruana Galizia, a Malta fa un any, i Anielle Franco, que està duent a terme una valenta campanya en nom de la seva germana, Marielle Franco, activista brasilera i regidora electa que va ser abatuda a tirs en el seu cotxe fa sis mesos.

Hina Jilani, presidenta de l'Organització Mundial contra la Tortura, fundadora de la Comissió de Drets Humans del Pakistan i primera relatora especial de l'ONU sobre la situació dels defensors dels drets humans, ha afirmat: "Els Estats mai no ens han donat espai; l'espai per a la societat civil existeix gràcies als defensors i defensores dels drets humans. Veure'ls avui aquí, a tots i a totes, compromesos amb la defensa dels drets humans em fa ser una mica menys pessimista. Mai abans hem estat un moviment tan global. Però hem d'enviar un missatge clar als Estats: han d'estar a l'altura del desafiament i alçar la veu en favor dels defensors i defensores dels drets humans. Els drets humans no es conquereixen gratis".

La Declaració de l'ONU sobre els Defensors i Defensores dels Drets Humans de 1998

El 1998, els governs van adoptar la Declaració de l'ONU sobre els Defensors i Defensores dels Drets Humans per reconèixer el paper clau que aquests exerceixen. Malgrat que s'han realitzat avenços en alguns àmbits, molts governs continuen incomplint els seus compromisos 20 anys després de la primera cimera, i el context global en el qual actuen els qui defensen els drets humans és cada vegada més complicat.

Els valors democràtics estan en perill, i la corrupció sistèmica, la desigualtat i la discriminació extremes, el fonamentalisme religiós i les polítiques extremistes estan en augment. A més d'això, s'està fent un esforç concertat per soscavar els drets humans i desacreditar i matar-ne els defensors i defensores. El 2017 han estat assassinats almenys 312 defensors i defensores dels drets humans, el doble que en 2015, en la majoria dels casos amb impunitat per als perpetradors.

Amb el Pla d'Acció es pretén abordar aquestes injustícies i donar suport als defensors i defensores dels drets humans perquè continuïn fent la seva feina essencial en un entorn segur.