Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Kènia no ha de retornar persones refugiades a Somàlia amb el tancament del camp de Dadaab

Davant la notícia que el govern de Kènia preveu tancar el camp de persones refugiades de Dadaab abans de finals d'agost, Irungu Houghton, director executiu d'Amnistia Internacional Kènia, ha declarat:

"El govern de Kènia s'exposa a patir un desastre humanitari i les crítiques internacionals si intenta retornar centenars de milers de persones refugiades a Somàlia sense la consulta ni la planificació degudes i sense tenir en compte la seva seguretat. Aquests homes, dones, nens i nenes han fugit d'un conflicte armat en curs tement per la seva vida i han sofert nombrosos abusos més contra els drets humans".

Qualsevol decisió de tancar arbitràriament el camp constituiria també una infracció de la sentència del Tribunal Superior de Kènia de febrer de 2017, que va resoldre que l'intent de tancament de Dadaab el 2016 va ser inconstitucional i il·legal tant en virtut de la legislació nacional com del dret internacional.

"Aquests plans han d'arxivar-se. El govern kenyà ha de buscar solucions duradores i reals per a les persones refugiades somalis, fet que inclou la integració en la societat keniana i el reassentament en tercers països. La comunitat internacional ha de donar suport al govern kenià donant-li suport econòmic i tècnic i oferint places de reassentament a les persones refugiades més vulnerables".

El govern de Kènia ha anunciat per primera vegada la intenció de tancar el camp de persones refugiades de Dadaab, presumptament per frenar els atemptats terroristes al país. El 2016, després que el govern anunciés la intenció de tancar el camp, Amnistia Internacional va dur a terme investigacions a Dadaab i va concloure que obligar les persones refugiades a tornar a Somàlia constitueix una violació del principi de no devolució (non-refoulment).