Actuem pels drets humans a tot el món

Kazakhstan: Autoritats han d'alliberar persones detingudes arbitràriament en manifestacions i respectar els drets humans

Pavel Pavlov/Anadolu Agency via Getty Images

"Les autoritats del Kazakhstan han de posar en llibertat periodistes i activistes detinguts arbitràriament per la cobertura de les protestes multitudinàries al país de la setmana passada, donar informació sobre totes les detencions relacionades amb les protestes i garantir els drets humans de totes les persones detingudes", ha declarat Amnistia Internacional mentre el nombre de persones detingudes des que van començar les protestes el 2 de gener s'apropa a 10.000 segons fonts governamentals.

Les persones detingudes que no hagin comès delictes reconeguts internacionalment i que van ser detingudes arbitràriament, fins i tot només per violar la indegudament restrictiva legislació del país sobre reunions públiques, també han de ser posades en llibertat immediatament.

L'organització de drets humans ha demanat també a les autoritats del Kazakhstan que ordenin una investigació efectiva i imparcial sobre totes les violacions de drets humans denunciades, entre les quals l'ús de mitjans letals per les forces de seguretat, i que respectin els drets humans enmig dels disturbis en curs.

"Encara que la situació sembla haver-se calmat al Kazakhstan, la crisi està lluny d'haver-se acabat. No hi ha res més important ara que el lliure accés a informació independent, una rendició de comptes completa dels fets i el compromís de respectar els drets humans d'ara en endavant", ha afirmat Marie Struthers, directora d'Amnistia Internacional per a Europa Oriental i l'Àsia Central.

Segueix sense conèixer-se nombre de víctimes mortals

Segueix sense conèixer-se el nombre exacte de víctimes mortals conseqüència de la recent violència al Kazakhstan. Les autoritats han confirmat que la mort d'almenys 18 agents encarregats de fer complir la llei, però no han revelat encara el nombre de civils que han perdut la vida. El 9 de gener, un canal de Telegram associat al govern va donar informació sobre la mort de 164 persones, però posteriorment el Ministeri de Salut ho va desmentir i va dir que havia estat un error tècnic.

"El silenci de les autoritats sobre el nombre de víctimes dels disturbis i les circumstàncies de la seva mort és indignant. Han de revelar immediatament informació sobre morts de civils", va afirmar Marie Struthers.

Accés a Internet restringit, assetjament a periodistes, difamació dels qui monitoregen els drets humans

Les autoritats del Kazakhstan van desactivar Internet i van restringir les comunicacions mòbils durant cinc dies després del començament de les protestes. Mentrestant, van culpar les persones que defensen els drets humans i les activistes d'impulsar les manifestacions i van detenir periodistes independents.

El 7 de gener, va ser detingut a Uralsk, Lukpan Akhmedyarov, editor del diari, i condemnat a 10 dies de reclusió per suposadament violar les normes indegudament restrictives sobre reunions del Kazakhstan. El 5 de gener, van ser detinguts dos periodistes del servei de ràdio local Azzattyk de RFE/RL i interrogats en relació amb el seu treball durant les protestes . El 10 de gener, les autoritats van ordenar també al mitjà independent Fergana.ru que retirés un informe sobre la crisi sota pena d'enjudiciament penal. Segons algunes fonts, s'ha negat l'entrada al país a periodistes d'altres països. Mentrestant, encara que l'accés a Internet es va restablir el 10 de gener, les autoritats continuen bloquejant-ho periòdicament i les aplicacions de missatgeria mòbil segueixen sent localment inaccessibles.

"Les autoritats han de restablir l'accés sense restriccions a Internet, desbloquejar totes les altres formes de comunicació i deixar de represaliar els qui comparteixen notícies de forma independent. Enmig d'una crisi, la informació independent és clau. La resposta visceral de les autoritats d'imposar una apagada equival a mantenir tota la població incomunicada", va afegir Marie Struthers.

"Amnistia Internacional segueix preocupada per la forma en què el president Tokayev culpa en la televisió nacional a periodistes i defensors i defensores dels drets humans d'incitar als disturbis, un discurs que posteriorment han adoptat diverses persones que ocupen càrrecs d'autoritat al Kazakhstan"

Maltractaments i el dret a un judici just per a les persones detingudes

Dimarts, el Ministeri de l'Interior de Kazakhstan va dir que havien estat detingudes gairebé 10.000 persones des que es van iniciar els disturbis multitudinaris i els enfrontaments violents entre policia i manifestants. Ja s'han obert més de 400 causes penals. Segons la Fiscalia General, la majoria d'elles es refereixen a actes de violència, inclosos homicidis. No obstant això, en alguns casos que coneix Amnistia Internacional, les autoritats del Kazakhstan han jutjat persones per la seva dissidència pacífica en virtut del càrrec imprecís de "incitació a la discòrdia social". Això inclou l'obertura d'actuacions penals en aplicació d'aquests càrrecs per una protesta realitzada en solitari per l'activista mediambiental Artyom Sotxenev a Stepnogorsk el 4 de gener.

La llei del Kazakhstan, indegudament restrictiva, aplicable a les reunions públiques prohibeix de fet qualsevol protesta de carrer tret que sigui permesa expressament per les autoritats locals. Segons aquesta llei, milers de persones kazakhs que van participar en protestes pacífiques en els últims dies poden ser detingudes i multades o empresonades un màxim de 15 dies.

"Ens preocupen enormement les condicions de reclusió i els motius de la detenció de milers de persones. A més, hi ha dues persones desaparegudes, una d'elles el periodista Makhambet Abzhan, el parador del qual es desconeix des del 6 de gener", va prosseguir Marie Struthers.

"Lamentablement, els judicis sense les degudes garanties segueixen sent habituals al Kazakhstan, així com la tortura i altres maltractaments, i als professionals de l'advocacia se'ls nega l'accés als seus clients i són emmordassats habitualment amb ordres de no divulgació. L'advocat Abzal Kuspan va ser detingut i està reclòs 10 dies només per participar en una manifestació pacífica".

El risc de tortura i altres maltractaments va quedar de manifest en el cas de Vikram Ruzakhunov, músic de jazz de la veïna Kirguizistan que estava de gira al Kazakhstan. Diumenge, la televisió estatal del Kazakhstan va emetre el seu interrogatori, en el qual es veia un Ruzakhunov ple d'hematomes "confessant" haver estat reclutat per "desconeguts" per participar en una concentració de protesta a canvi de diners. Ruzakhunov va ser posat en llibertat dilluns, després d'una protesta diplomàtica del Kirguizistan

"Totes les persones detingudes arbitràriament només per participar en les protestes han de ser posades en llibertat immediatament. Els manifestants a qui s'acusi de delictes recognoscibles internacionalment per haver comès accions violentes han de ser jutjats en judicis justos, segons el dret internacional dels drets humans. Mentrestant, totes les denúncies de maltractaments a mans de funcionaris han de ser investigades efectivament i els responsables han de retre comptes dels seus actes", va concloure Marie Struthers.