Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Moçambic: cinc anys després, Josina Machel segueix esperant justícia per violència de gènere

© Sunday Times

Cinc anys després que la defensora dels drets de les dones Josina Machel perdés un ull en una brutal agressió basada en el gènere, encara no se li ha fet justícia i el seu expedient segueix bloquejat en els tribunals mozambiquesos.

Al juny de 2020, un tribunal d'apel·lació va anul·lar la sentència condemnatòria dictat contra l'agressor de Josina Machel -i exparella- Rofino Licuco, al·legant que no hi havia testimonis presencials que corroboressin l'agressió física i psicològica. El tribunal va resoldre també que les proves mèdiques presentades no podien excloure la possibilitat que la lesió de Josina hagués estat conseqüència d'una "simple caiguda" o d'un "objecte contundent". Josina ha recorregut aquesta decisió davant el Tribunal Suprem; no s'ha fixat data encara per a la sentència.

"És una burla total de la justícia que Josina Machel segueixi esperant que es faci justícia cinc anys després d'haver sofert una agressió brutal en un cas clar de violència de gènere. Les autoritats han de garantir que aquest cas i tots els altres casos de violència de gènere són investigats i jutjats de forma imparcial i sense discriminació", ha declarat Deprose Muchena, director d'Amnistia Internacional per a l'Àfrica Oriental i Austral.

"El fet que les rodes de la justícia triguin més a servir els qui corren major risc de patir violència i discriminació, com les dones, no diu res de bo del sistema de justícia del país".

La sentència del tribunal d'apel·lació que va declarar Rofino Licuco innocent de violència de gènere contra Josina va ser un dur cop per a les dones i per als qui lluiten contra la violència de gènere.

Josina Machel ha rebut també amenaces i ha sofert actes d'intimidació per dissuadir-la de denunciar la seva experiència d'abús. A l'agost de 2020, els advocats de Rofino Licuco van enviar a Josina una carta en la qual la van advertir que deixés de referir-se a la seva exparella i de fet servir el seu nom en documents electrònics o físics, enregistraments o material de campanya, per mirar de silenciar-la.

El 17 d'octubre de 2015, Josina Machel va perdre l'ull dret en una agressió a mans de la seva parella d'aleshores. Josina va dir que havia rebut tres cops de puny: dos a la cara, que la van deixar sense visió immediatament, i el tercer a la part posterior del cap. Des de llavors Josina utilitza una pròtesi ocular. Encara que Licuco va ser declarat culpable inicialment dels delictes de violència física i psicològica, una secció de la Sala d'Apel·lació Penal del Tribunal Judicial de Maputo va anul·lar la sentència.

"Els qui defensen els drets humans de les dones corren més risc de patir violència de gènere només per alçar la veu contra la injustícia i qüestionar els papers assignats tradicionalment al gènere en la societat", ha afirmat Deprose Muchena.

"Les autoritats han de crear un entorn segur i propici perquè Josina Machel i totes les altres persones que defensen els drets humans de les dones continuïn treballant per aquests drets i transmetre a altres supervivents de la violència de gènere el missatge que poden denunciar i reclamar justícia sense risc".

Informació complementària

Josina Machel és una coneguda defensora dels drets de les dones i va fundar el moviment Kuhluka, organització no governamental panafricana que treballa per posar fi a la violència de gènere. És filla de Graça Machel (coneguda defensora dels drets de les dones i de la infància) i Samora Machel (primer president de Moçambic).

Després de l'agressió de 2015, Josina va sofrir una campanya d'intimidació en la qual homes no identificats la van seguir a la ciutat de Maputo i va rebre amenaces telefòniques, algunes de les quals del mateix Rofino Licuco. Rofino és un home poderós amb connexions polítiques a Moçambic.