Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Jordània: que s'acabi la detenció de dones que desobeeixen tutors masculins o mantenen relacions no autoritzades

Les autoritats jordanes han de deixar de col·laborar amb l'abusiu sistema de tutela masculina que controla les vides de les dones i limita la seva llibertat personal. Així ho manifesta Amnistia Internacional en un nou informe publicat avui.

Imprisoned women, stolen children: policing sex, marriage and pregnancy in Jordandocumenta com les dones acusades de sortir de casa sense permís o mantenir relacions sexuals extramatrimonials corren perill de ser detingudes i sotmeses a humiliants "proves de virginitat" si els seus familiars homes ho denuncien a les autoritats. Les dones embarassades fora del matrimoni també s'enfronten a la separació forçosa dels seus nounats.

"El govern jordà ha d'abordar urgentment aquests vergonyosos abusos contra els quals les organitzacions nacionals de dones porten decennis lluitant, començant per la utilització que fan els governadors provincials dels seus poders de detenció, i pel discriminatori sistema de tutela masculina que permet detenir dones adultes per sortir de casa sense permís", ha manifestat Heba Morayef, directora d'Amnistia Internacional per al Pròxim Orient i el Nord d'Àfrica.

"En els últims anys, el govern ha adoptat diverses mesures importants de reforma per a abordar la violència de gènere, entre les quals l'obertura del refugi de Dar Amneh per a dones en situació de risc, però ja és hora de posar fi a la detenció i els maltractaments de dones simplement per desobeir els seus tutors masculins o transgredir les normes de gènere "

Per a l'informe, Amnistia Internacional va entrevistar un total de 121 persones a Jordània entre juny de 2018 i octubre de 2019. L'organització es va reunir també amb 10 autoritats governamentals al febrer de 2019 i va compartir amb el primer ministre conclusions clau de la seva recerca. La resposta del govern jordà, rebuda el 14 d'octubre de 2019, s'inclou com a annex a l'informe.

Empresonades per desobeir l'autoritat masculina

Els governadors provincials a Jordània utilitzen indegudament una draconiana legislació, la Llei de Prevenció del Delicte, per aturar administrativament a desenes de dones en un moment donat. La resposta de l'Oficina del Primer Ministre a Amnistia Internacional deia que hi ha 149 dones en detenció administrativa, i que s'havia alliberat de la detenció administrativa a 1.259 dones durant els sis primers mesos de 2019. Les dones estan detingudes per un seguit de motius, entre els quals "absentar-se" de casa sense el permís del seu tutor masculí o mantenir relacions sexuals extramatrimonials (zina).

L'Oficina del primer ministre va dir a Amnistia Internacional que, fins ara, en 2019 s'ha detingut administrativament a 85 dones per zina, però va negar que s'hagués privat de llibertat a dones per "absentar", tret que fossin també sospitoses d'un altre delicte addicional.

No obstant això, la documentació aplegada per Amnistia Internacional i el treball d'advocats i advocades jordans mostra que els governadors ordenen la detenció de dones per "absentar", basant-se sovint exclusivament en la petició del tutor.

Al febrer de 2019, Amnistia Internacional va visitar la presó de Juweideh, la principal presó de dones de Jordània, i es va reunir amb 22 dones empresonades sense càrrecs ni judici que afirmaven haver estat detingudes per "absentar-se" o per haver estat acusades de zina. La majoria van dir que portaven empresonades mesos i estaven esperant que un familiar home pagués la seva fiança per poder quedar lliures. En una data tan recent com setembre de 2019, fonts ben informades han confirmat a Amnistia Internacional que a Juweideh hi havia almenys 30 dones detingudes per "absentar-se" o per zina.

Gairebé totes van descriure que havien fugit d'entorns d'abusos, o declarar que s'havien escapat quan el seu tutor va bloquejar la seva elecció de parella conjugal. Segons la llei jordana, les dones menors de 30 anys necessiten el consentiment del seu tutor masculí (normalment el seu pare, germà o oncle) per poder casar-se.

Sawsan va estar empresonada més d'un any després que el seu pare denunciés a les autoritats que havia fugit amb un home. Ho va fer per escapar dels abusos del seu pare

Sawsan (nombre ficticio)

"Em van cridar l'alto al carrer a Amman i els policies em van demanar el meu document d'identitat. Jo no en tenia, així que van dir que havia d'anar a la seva comissaria, però quan vaig arribar allà van descobrir que hi havia contra mi una ordre de detenció perquè estava 'absent'. Els dos agents que hi eren em van colpejar [...] Em van portar davant el vicegovernador de [no es facilita el nom del lloc]. Aquest va dir que jo aniria a la presó de Juweideh fins que el meu pare pagués la fiança per la meva llibertat ", va dir.

Quatre dones amb les quals Amnistia Internacional es va reunir mentre estaven en detenció administrativa o després de ser alliberades d'ella van dir que el personal de l'hospital havia cridat a la policia perquè estaven embarassades fora del matrimoni.

* Ona, d'entre 20 i 30 anys, va explicar:

"Em vaig quedar embarassada i vaig tractar de casar-me amb el pare. No obstant això, el matrimoni no es va aprovar perquè no tinc tutor. Els meus pares han mort i jo només tinc germanes menors, cap germà [...] Vaig anar a l'hospital i vaig donar a llum. A l'hospital em van preguntar si estava casada i vaig dir que no, així que van trucar a la policia. Així va ser com vaig acabar aquí. "

Dues dones embarassades solteres van dir per separat que les van tenir recloses en detenció administrativa fins que van donar a llum perquè les autoritats poguessin prendre mostres d'ADN del seu nadó. Això es devia al fet que el presumpte pare volia exonerar-se de les acusacions de zina.

Passos positius, però continua la preocupació

En reunions mantingudes al febrer de 2019, uns funcionaris del Ministeri de l'Interior van dir a Amnistia Internacional que els governadors detenen dones per "absentar-se" i per zina per la seva pròpia protecció, ja que de vegades els seus familiars volen matar-les. Van afegir que el recentment creat alberg de Donar Amneh acabaria amb la "custòdia de protecció".

Les organitzacions de la societat civil han reconegut de manera generalitzada que Donar Amneh ha reduït el nombre de dones en situació de risc en detenció administrativa. A mitjans de setembre de 2019, el centre havia acollit 75 dones. No obstant això, tal com s'assenyala més amunt, Donar Amneh no ha acabat amb la pràctica de detenir dones per "absentar-" o per zina; moltes d'aquestes dones semblen haver estat detingudes per castigar i coaccionar-per tal que tornin amb el seu tutor masculí.

Les dones també corren perill de ser processades pel delicte de zina, que comporta una pena d'entre 1 i 3 anys de presó. Encara que tant els homes com les dones poden ser processats si el seu cònjuge els denuncia a les autoritats, les dones també poden ser processades si les denúncia seu tutor masculí. Això atorga als homes de la família una eina més per castigar i controlar a les dones.

Rana va explicar a Amnistia Internacional que l'havien detingut i processat per zina després que fugís amb l'home al que estimava però amb el que no li permetien casar-se, i que el seu pare posés una denúncia contra ella.

Proves de virginitathumiliants

Les dones solteres detingudes per "absentar-se" van explicar a Amnistia Internacional que la policia les havia portat a fer-se una "prova de virginitat". Es tracta d'un examen invasiu realitzat amb la creença errònia que pot determinar si la dona ha tingut relacions vaginals, i viola la prohibició de la tortura i altres maltractaments continguda en el dret internacional.

* Hanan, d'uns 20 anys, va explicar a Amnistia Internacional que havia fugit amb la seva germana en tres ocasions dels abusos que patia a la seva llar, i va explicar:

"Cada vegada que fugíem, quan ens detenien, la policia ens portava a l'hospital i el meu pare insistia que ens fessin les proves de virginitat. Nosaltres accedíem, perquè sabíem que havíem de demostrar al nostre pare que érem verges. De tota manera, [la policia] de Protecció Familiar ens va deixar molt clar que, si el nostre pare demanava que ens féssim la prova, havíem de fer-nos-. Estava en el seu dret ".

L'ús de les "proves de virginitat" reforça la idea que els familiars homes tenen dret a vigilar i controlar la sexualitat de les dones

Heba Morayef, Amnistia Internacional

Algunes dones van descriure com la policia de Protecció Familiar o alguns familiars els havien ordenat que se sotmetessin a les proves. Fins i tot quan no hi ha formes evidents de coacció, les dones detingudes no poden donar el seu consentiment lliure.

"L'ús de 'proves de virginitat' per part de la policia a Jordània reforça una idea discriminatòria que els familiars homes tenen dret a vigilar i controlar la sexualitat de les dones. Aquestes pràctiques il·legals han d'acabar en totes les circumstàncies ", ha manifestat Heba Morayef.

Cruel retirada de nadons

Les dones que es queden embarassades fora del matrimoni s'enfronten al risc afegit que el seu nadó sigui posat forçosament sota custòdia de l'Estat. Encara que l'Oficina del primer ministre va explicar a Amnistia Internacional que només es retira un bebè quan es considera que corre perill, tant activistes dels drets de les dones com a professionals de l'advocacia han dit a Amnistia Internacional el contrari: que la policia de Protecció Familiar porta per sistema, i sense una avaluació individualitzada, als nadons de dones solteres a cases d'acollida del Ministeri de Desenvolupament Social.

Cinc dones que van donar a llum estant solteres van explicar a Amnistia Internacional que la policia es va emportar sense el seu consentiment als seus nadons. Una llar d'infants gestionada pel Ministeri de Desenvolupament Social a la presó de Juweideh permet que les dones tinguin els seus nens o nenes de poca edat amb elles, però exclou els "nadons il·legals".

En el millor dels casos, les dones solteres poden tractar de reunir-se amb els seus fills o filles com a mares adoptives.

Dues treballadores domèstiques migrants van dir a l'equip d'investigació que havien donat a llum a casa seva per evitar que els traguessin als seus nadons. Una ONG va dir a Amnistia Internacional que coneixia 20 casos d'aquest tipus. Les dones solteres lluiten per inscriure en registre el naixement dels seus nadons i donar-los una identitat legal.

Una dona que es va casar amb un home que la sotmetia a abusos i que l'havia violat, per poder inscriure en registre als seus nadons, va dir que ho havia fet per consell d'una ONG, donada la manca d'altres opcions.

* Amy va dir a Amnistia Internacional: "Jo no volia casar-me [amb el meu marit], però em van aconsellar que ho fes. Em preocupa que un dia em mati a cops. Però no tinc opció, he de quedar-me amb ell. L'advocat va dir que havia de casar-me amb ell per poder inscriure [als nadons]. "

Heba Morayef ha declarat: "Per desgràcia, hem documentat diversos casos de dones solteres que van quedar embarassades a conseqüència d'una violació i després van ser empresonades, les van separar per la força dels seus nadons o els van negar la inscripció en registre del naixement."

"La retirada forçosa de nadons de dones solteres constitueix tortura, i ha de cessar immediatament. En lloc de contribuir activament a l'estigma associat als nens i nenes nascuts fora del matrimoni, les autoritats han de treballar per eliminar-lo i ajudar les dones solteres que vulguin criar els seus fills i filles."

Necessitat de reformes

Amnistia Internacional demana a les autoritats jordanes que redoblin els seus esforços per protegir els drets de les dones, en col·laboració amb organitzacions de la societat civil.

"L'obertura de Dar Amneh és un pas positiu que sembla haver aconseguit que s'aturi a menys dones en l'anomenada 'custòdia de protecció', i mostra una voluntat política de protegir els drets de les dones. El que es necessita ara és una revisió a fons de les lleis i polítiques per garantir que es confia en les dones perquè prenguin decisions lliures sobre la seva vida sexual i reproductiva, en lloc de criminalitzar, castigar i marginar ", ha manifestat Heba Morayef

* Nom real canviat per protegir la seva identitat