Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Japó: una nova execució enfosqueix l'historial de drets humans de l'amfitrió dels Jocs Olímpics

En resposta a la notícia que un home va ser executat al Japó el dijous al matí, Arnold Fang, investigador sobre l'Àsia oriental d'Amnistia Internacional, ha declarat:

"L'execució d'avui llança una vergonyosa taca negra sobre l'historial de drets humans dle Japó, i posa en relleu l'esgarrifosa manca de respecte del dret a la vida per part del govern".

"Abans que comenci l'any en què el Japó serà amfitrió dels Jocs Olímpics, el país ha mostrat que va molt per darrere de la majoria dels seus homòlegs. Més d'un centenar de països de tot el món han abolit per complet la pena de mort, mentre que el Japó persisteix a utilitzar aquesta pena cruel. Demanem a les autoritats japoneses que dictin una moratòria immediata i oficial de totes les execucions i que promoguin un debat informat sobre la pena de mort com a primer pas cap a la seva abolició".

Informació complementària

Wei Wei, ciutadà xinès de 40 anys, va ser executat dijous al matí a la presó de Fukuoka. Havia estat declarat culpable de l'assassinat d'una família de quatre membres a Fukuoka, comès juntament amb altres dos estudiants d'origen xinès. Segons el seu advocat, havia demanat un nou judici.

Els altres dos estudiants van fugir a la Xina, on un va ser condemnat a mort i l'altre a cadena perpètua.

Japó pertany al grapat de països que han executat persistentment persones els darrers anys. Enl2018, Amnistia Internacional va registrar execucions a 20 països: la segona xifra més baixa en les dues últimes dècades.

Les execucions al Japó estan envoltades de secret, i és habitual que es duguin a terme avisant els condemnats només unes hores abans, o, en alguns casos sense advertir-los. Normalment no es notifica l'execució als familiars fins que aquesta ja s'ha produït.

Amb aquesta execució, la xifra total d'execucions dutes a terme des que Shinzo Abe es va convertir en primer ministre el 2012 ascendeix a 39. L'última tanda d'execucions va tenir lloc l'agost de 2019, quan dos homes condemnats per assassinat van ser executats en la forca. L'execució de Wei Wei és la primera que es duu a terme sota el mandat de la ministra de Justícia Masako Mori, designada l'octubre de 2019.

Amnistia Internacional s'oposa a la pena de mort en tots els casos sense excepció, amb independència del caràcter o les circumstàncies del delicte, de les característiques i la culpabilitat o innocència de l'acusat i del mètode utilitzat per l'Estat per dur a terme l'execució.