Saltar al contenido
Actuem pels drets humans a tot el món
Buscar

Japó: onada d'execucions sense precedents amb la mort a la forca de sis membres de la secta Aum

© Jiji Press / AFP/ Getty Images

La recent onada d'execucions duta a terme pel Japó no farà el país més segur i no aborda per què la gent es va sentir atreta per una secta que va organitzar un seguit de crims espantosos. Així ho ha manifestat Amnistia Internacional després de les execucions de sis membres de la secta religiosa Aum Shinrikyo (Aum).

Aquest mes de juliol, 13 persones han estat executades per la seva participació en l'atemptat mortal amb gas sarín perpetrat el 1995 al metro de Tòquio, en el qual 13 persones van morir i milers més van resultar ferides, i en altres activitats il·legals. L'última vegada que el Japó va executar més de 10 persones en un any va ser el 2008. També resulta summament inusual que el Japó dugui a terme dues rondes d'execucions en el mateix mes.

"Aquesta onada d'execucions sense precedents, en la qual s'han matat 13 persones en unes setmanes, no converteix la societat japonesa en un lloc més segur. Les execucions a la forca no aborden per què la gent es va sentir atreta per un guru carismàtic amb idees perilloses", ha manifestat Hiroka Shoji, investigadora d'Amnistia Internacional sobre l'Àsia oriental.

"Arrabassar una vida com a represàlia mai no és la resposta. Ja és hora que les autoritats japoneses dictin una moratòria immediata de totes les execucions i promoguin un debat informat sobre la pena de mort com a primer pas cap a la seva abolició".

Les sis persones executades la matinada de dijous van ser: Satoru Hashimoto, Yasuo Koike (Hayashi), Kenichi Hirose, Kazuaki Okazaki (Miyamae), Toru Toyota i Masato Yokoyama. Quatre d'elles tenien pendents peticions d'un nou judici.

Amnistia Internacional s'oposa a la pena de mort en tots els casos sense excepció, amb independència de la naturalesa del delicte, les característiques del delinqüent o el mètode emprat per l'Estat per dur a terme l'execució, i porta més de 40 anys fent campanya en favor de la seva abolició.