Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Itàlia/Malta: prou de jugar amb la vida de persones refugiades i migrants tancant els ports

En resposta a la notícia que les autoritats d'Itàlia i Malta han tancat els seus ports a l'Aquarius MV, un vaixell de salvament gestionat per SOS Mediterranée amb 141 persones a bord, entre les quals 73 nens i nenes, María Serrano, directora de campanyes d'Amnistia Internacional sobre migració, ha declarat:

"Els governs europeus han de deixar de jugar amb vides humanes. La vergonyosa negativa d'Itàlia i Malta a permetre que persones refugiades i migrants desembarquin en els seus ports és pura crueltat. Aquestes persones han afrontat perillosos viatges i condicions inhumanes a Líbia només per veure's abandonades en el mar mentre els governs eludeixen descaradament el seu deure protegir".

"El que resulta igualment alarmant és que Gibraltar, sota la bandera del qual ha estat navegant l'Aquarius, ha amenaçat de posar fi a la inscripció en registre del buc, en una mesura burocràtica dirigida a frustrar operacions de recerca i salvament que salven vides en el mar. Els esforços incansables de les ONG per salvar vides en el mar han de celebrar-se, no pas obstaculitzar-se ni castigar-se".

"Demanem als i les dirigents d'Europa que acordin urgentment un sistema de recerca i salvament predictible i fiable que garanteixi el desembarcament sense demora de les persones supervivents en el port segur més pròxim, i que defensi el dret del mar i la prioritat de salvar vides en el Mediterrani. Els Estats costaners han de garantir que els seus ports estan oberts a les persones que han estat rescatades, i els altres governs europeus han de compartir la responsabilitat de processar les sol·licituds d'asil acceptant els qui les presenten".

Informació complementària

La setmana passada, Amnistia Internacional va publicar un document, Between the devil and the deep blue sea. Europe fails refugees and migrants in the Central Mediterranean, que revela l'impacte devastador de les polítiques europees, que ja han provocat més de 721 morts en el mar només al juny i el juliol de 2018.

El document destaca també les noves polítiques italianes que han deixat persones abandonades en el mar durant dies i analitza com els països de la UE estan conspirant per contenir les persones refugiades i migrants a Líbia, on es veuen exposades a tortura i altres terribles abusos i violacions de drets humans.

Els innecessaris retards a desembarcar han obligat persones necessitades d'ajuda urgent "persones ferides, dones embarassades, supervivents de tortura, persones traumatitzades per naufragis i menors d'edat no acompanyats" a romandre en el mar durant diversos dies.