Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Itàlia: Carola Rackete, capitana del Sea Watch 3, no ha de ser jutjada ni investigada per salvar vides

© Chris Grodotzki / Sea-Watch.org

Després de la decisió d'una jutgessa d'instrucció italiana de posar en llibertat a la capitana del Sea-Watch 3, Carola Rackete, Elisa De Pieri, investigadora d'Amnistia Internacional sobre el sud d'Europa, ha declarat:

"Aquesta decisió és un gran alleujament per als qui defensem els drets humans. Carola Rackete va arriscar la llibertat per garantir la seguretat d'altres persones. Les seves accions han de ser celebrades, i no pas criminalitzades, i és irònic que sigui ella la que es troba investigada i jutjada.

"En rescatar dones, homes, nens i nenes en el Mediterrani i portar-los a un port segur després de setmanes a la seva sort en el mar, Carola Rackete va complir les obligacions que li imposen el dret internacional i les lleis italianes. En negar-li un port, les autoritats d'Itàlia -i les de Malta- van violar aquestes mateixes lleis.

"No obstant això, la jutge ha resolt avui que Carola va complir el seu deure rescatar vides en el mar: un fet molt més important que els càrrecs formulats contra ella. No obstant això, segueix estant sotmesa a investigació per suposada facilitació de migració irregular, una investigació que Amnistia Internacional considera absurda.

"Carola Rackete s'ha convertit en la primera víctima del nou i estricte decret de seguretat -conegut com a Decret Salvini-, que inclou mesures que constitueixen un clar intent de posar fi al treball vital de les ONG. És probable que aquestes mesures causin més morts innecessàries en el mar i que més persones siguin retornades en condicions espantoses a Líbia.

"Demanem als membres del Parlament italià que debatran aquestes mesures en les properes setmanes que no aprovin la llei. A més, ens solidaritzem amb Sea-Watch i amb moltes persones de tot Europa per demanar el sobreseïment de la causa contra Carola Rackete".

Segon Decret Salvini

Com a capitana d'un vaixell, Carola Rackete tenia l'obligació, segons el dret del mar, de rescatar persones en el mar i desembarcar-les en un lloc segur. Rackete havia contactat repetidament amb les autoritats italianes i malteses per sol·licitar un port de desembarcament que aquestes li van negar.

Com reconeix Itàlia, atès que les persones estrangeres estan exposades habitualment a patir detenció arbitrària i tortura si són retornades, Líbia no pot ser considerat un lloc segur per al desembarcament.

Per tant, quan es rescaten persones en aigües internacionals del Mediterrani central, els governs europeus han d'intervenir amb rapidesa per garantir la ràpida identificació d'un lloc segur en un altre país europeu de l'entorn.

El segonDecret Salvini -promulgat pel govern italià el 14 de juny i que el Parlament italià podria convertir en llei en les properes setmanes- inclou noves facultats perquè el ministre de l'Interior restringeixi l'accés a les aigües territorials per raons de seguretat pública o en cas que el vaixell transporti migrants en situació irregular. En cas d'incompliment, el capità o la capitana del vaixell i el propietari d'est poden ser objecte de multes administratives d'entre 10.000 i 50.000 euros, i el vaixell pot ser confiscat.