Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Israel/TPO: Sis palestins morts en 24 hores; algunes morts podrien ser crims de guerra

Soldats israelians (setembre 2017). Foto: © AI

La mort de sis palestins en un termini de només 24 hores és una terrible demostració de la força innecessària o excessiva utilitzada per les forces israelianes contra població civil palestina als Territoris Palestins Ocupats.

Entre les deu de la nit de dilluns 17 de setembre i les vuit del vespre de dimarts 18 de setembre, les forces israelianes van matar quatre palestins a la Franja de Gaza utilitzant munició real. En aquest mateix termini, dos palestins més van morir a causa de les accions de les forces israelianes a Cisjordània: un d'ells, després d'haver rebut una pallissa durant la detenció i un altre en ser aconseguit per trets en un concorregut carrer de Jerusalem Oriental.

"El fet terrible que cinc palestins hagin mort a les mans de les autoritats israelianes i un altre hagi mort sota custòdia en un termini de només 24 hores és una esgarrifosa demostració de menyspreu absolut del dret a la vida. Diversos d'aquests incidents semblen implicar l'homicidi deliberat i intencional de civils desarmats, i podrien constituir crims de guerra", ha manifestat Saleh Higazi, director adjunt per al Pròxim Orient i el Nord d'Àfrica d'Amnistia Internacional.

"Que aquests crims poques vegades es castiguin, si és que arriben a castigar-se en absolut, fet que afavoreix que els homicidis il·legítims i altres violacions del dret a la vida continuïn, suposa un descarat menyspreu del dret internacional. Aquests incidents no són res nou en els TPO, i és probable que continuïn tret que es trenqui aquest cercle d'impunitat".

Dilluns 17 de setembre, dos palestins van morir durant un atac aeri israelià dirigit contra ells a la Franja de Gaza. El Ministeri de Salut de Gaza els va identificar com Naji Jamil Abu Assi, de 18 anys, i Alaa Ziyad Abu Assi, de 21. L'exèrcit israelià ha afirmat que els homes van ser atacats perquè es van apropar a la tanca que separa Gaza d'Israel i van col·locar-hi un "objecte sospitós".

La informació recollida per Amnistia Internacional confirma que els dos homes anaven desarmats i que no hi havia indicis que constituïssin una amenaça imminent que justifiqués l'ús de força letal contra ells. El motiu de la seva presència en aquest lloc encara no ha quedat aclarit.

Dimarts 18 de setembre, els soldats isarelians van disparar i van matar dos palestins més a la Franja de Gaza. El Ministeri de Salut de Gaza els va identificar com Mohammad Ahmad Abu Naji, de 34 anys, i Ahmad Mohammad Muhsin Omar, de 20. Tots dos participaven en les protestes que estaven tenint lloc contra el bloqueig israelià de la Franja de Gaza i en suport al dret de les persones refugiades palestines a tornar a casa: les protestes conegudes com la Gran Marxa del retorn, que van començar al març de 2018. Les forces israelianes van disparar als dos homes en el pit amb munició real malgrat que no constituïen una amenaça imminent o greu.

Ús de força letal no justificat per part dels soldats israelians

Des del 30 de març, més de 180 palestins, entre els quals almenys 29 menors d'edat, han mort, i més de 17.000 han resultat ferits
, en la resposta militar israeliana a les protestes de la Gran Marxa del Retorn celebrades al llarg de la tanca que separa Israel de Gaza. Amnistia Internacional no ha documentat cap cas en el qual els manifestants constituïssin una amenaça imminent per a la vida de soldats i franctiradors israelians, que se situaven darrere de la tanca, protegits per equip militar, turons, drons i vehicles militars.

També dimarts passat, un altre palestí, Mohammed al Khatib al Rimawi, de 24 anys, va morir després d'haver estat brutalment colpejat per les forces israelianes quan van detenir-lo a casa seva, en el poblat de Beit Rima (Ramal·lah), Cisjordània.

La seva família va explicar a Amnistia Internacional que uns 40 soldats israelians van arribar en un minibús civil i que 15 d'ells van irrompre en el domiciili familiar en un assalt realitzat dimarts abans de clarejar, i van agredir Mohammad mentre encara estava en el llit. Les forces israelianes van colpejar-lo amb brutalitat i se'l van emportar ja inconscient. A la família se li va notificar la seva mort unes hores després, cap a les nou del matí, mitjançant una trucada telefònica de les autoritats palestines. S'espera que es realitzi una autòpsia dijous 20 de setembre en presència dels advocats de la víctima.

Aquest mateix dia, un altre jove palestí, Mohammed Yousef Shaaban Elayyan, de 26 anys, del camp de refugiats de Qalandia, prop de Jerusalem, va morir per trets de la policia israeliana prop de la Porta de Damasc de la Ciutat Vella de Jerusalem Oriental. La policia israeliana va al·legar que el tiroteig s'havia produït per impedir un intent d'apunyalament a l'inici del dejuni del Yom Kippur. Segons la informació rebuda, en l'incident no va resultar ferit cap israelià.

La policia israeliana va publicar una declaració en la qual explicava que el palestí havia arrencat a córrer cap a un jueu prop de la Ciutat Vella de Jerusalem i l'havia llançat al terra, i després havia fugit agitant un objecte afilat cap als agents que van obrir foc contra ell.

La policia israeliana va difondre les imatges d'una càmera de seguretat que, segons afirmava, mostraven l'incident des de múltiples angles, incloses imatges de Mohammed avançant cap a les forces israelianes amb un objecte afilat abans que el matessin a tirs. No queda clar si les forces israelianes tenia opcions alternatives a l'ús de força letal.

Investigacions independents i fre al comerç d'armes

"Israel té el deure iniciar immediatament una investigació independent, exhaustiva i transparent sobre cadascun d'aquests incidents i qualsevol un altre que pugui comportar l'ús de força innecessària o excessiva, tortura i altres maltractaments contra població civil palestina. Demanem a les autoritats israelianes que facin retre comptes, en judicis justos, aquells a qui es trobi responsables d'aquests greus abusos. Fins que això passi, no veurem la fi dels homicidis i la violència, a l'atzar i aparentment sense sentit, a mans de les forces israelianes", ha manifestat Saleh Higazi.

"La comunitat internacional també ha de prendre mesures concretes per aturar l'enviament i el comerç d'armes i material militar a Israel. Si no ho fa, alimentarà les greus violacions de drets humans comeses contra milions d'homes, dones, nens i nenes que pateixen les conseqüències de 50 anys d'ocupació militar, inclosos 11 anys de bloqueig a la Franja de Gaza".