Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Israel/TPO: alliberament d'Ahed Tamimi, moment agredolç quan altres menors palestins continuen en presons israelianes

Ahed Tamimi
L'alliberament de l'activista palestina adolescent empresonada per l'exèrcit israelià per empènyer, bufetejar i donar puntades a dos soldats fortament armats i que portaven equip de protecció és una bona notícia, però també un recordatori de les violacions de drets humans que continua cometent Israel contra nens i nenes palestins, ha manifestat Amnistia Internacional.

Ahed Tamimi, de 17 anys, ha estat posada en llibertat avui, 21 dies abans de completar una condemna de vuit mesos de presó que li va ser imposada després del seu empresonament injust pel tribunal militar d'Ofer, al territori sota ocupació israeliana de Cisjordània.

"És un alleujament immens per als éssers estimats d'Ahed Tamimi, però la seva alegria es veurà atenuada per la injustícia de l'empresonament i per la tristesa de saber que hi ha encara molts altres nens i nenes palestins en presons israelianes, en gran nombre de casos malgrat no haver comès cap delicte recognoscible", ha explicat Saleh Higazi, director d'oficina d'Amnistia Internacional a Jerusalem. 

"L'alliberament d'Ahed Tamimi no ha d'amagar el fet que, com és ben sabut, l'exèrcit israelià continua fent ús de polítiques discriminatòries per tancar menors palestins. El seu empresonament injust és un recordatori de com l'ocupació recorre a tribunals militars arbitraris per sancionar qui s'hi oposa i a les polítiques d'ampliació dels assentaments il·legals, sense tenir en compte l'edat".

"Centenars de nens i nenes palestins continuen suportant les dures condicions i els abusos del sistema penitenciari israelià, que infringeix els principis de justícia de menors i les normes sobre el tracte a les persona preses", ha afegit Saleh Higazi.

Culpable d'incitació, agressió i obstrucció a dos soldats israelians

Ahed Tamimi va ser declarada culpable d'incitació, agressió amb agreujants i obstrucció a dos soldats israelians després de fer-se viral en Facebook un vídeo en el qual se la veia empènyer, bufetejar i donar puntades a dos soldats israelians al seu poble, Nabi Saleh, el 15 de desembre de 2017.

La van detenir el 19 de desembre de 2017, després que la seva mare, Nariman Tamimi, també destacada activista, publiqués a Internet les imatges del seu incident amb els soldats israelians. Nariman Tamimi també ha estat posada en llibertat avui, després de ser condemnada a vuit mesos de presó per càrrecs similars.

El pare d'Ahed Tamimi, Bassam Tamimi, ha explicat a Amnistia Internacional que, malgrat alegria de la seva família pel retorn d'Ahed i Nariman a casa, està encara preocupat pel seu fill Wa'ed, a qui van detenir al maig. De 22 anys, el jove es troba detingut a la presó militar d'Ofer des que es van presentar càrrecs contra ell pel seu activisme en contra de l'ocupació.

"El meu fill està encara a la presó israeliana mentre es continuen els procediments judicials militars contra ell, fet que ens recorda que l'ocupació israeliana està sempre intentant castigar-nos perquè la nostra existència contradiu l'existència de l'ocupació. Així que demano als membres de la comunitat internacional que compleixin amb la seva responsabilitat cap al nostre poble i prenguin mesures concretes per posar fi a aquesta injustícia perpètua", ha afirmat Bassam Tamimi.

"Avui és un dia d'alleujament, que esperem que es transformi en felicitat quan aquesta ocupació militar brutal surti de la nostra vides".

El vídeo gravat per Nariman Tamimi mostra que els soldats, que es trobaven a la vora del pati de la part davantera de la casa de la família i anaven armats amb fusells d'assalt, van poder evitar les bufetades i les puntades d'Ahed Tamimi amb un lleuger cop de mà.

"Ahed Tamimi ha estat posada en llibertat, però només després de complir una condemna injusta, basada en la ridícula premissa que representava una amenaça per a soldats armats i fortament protegits", ha assenyalat Saleh Higazi. "La veritat és que va ser empresonada en un intent flagrant de les autoritats israelianes d'intimidar qui s'atreveix a oposar-se a la repressió brutal de les forces d'ocupació".

Tots els anys l'exèrcit israelià processa centenars de nens i nenes palestins en tribunals militars, sovint després de detenir-los en batudes nocturnes i sotmetre'ls sistemàticament a maltractaments, com embenar-los els ulls, amenaçar-los, sotmetre'ls a durs interrogatoris sense la presència d'advocats ni dels seus familiars, mantenir-los aïllats i, en alguns casos, agredir-los físicament.

Els tribunals militars processen les persones palestines per infringir ordres militars, moltes de les quals penalitzen activitats pacífiques, com l'expressió política pacífica o l'organització i l'assistència a protestes sense autorització prèvia d'un comandament militar israelià.

Segons organitzacions locals de drets humans, actualment hi ha uns 350 nens i nenes palestins a les presons i centres de detenció israelianes.

"Encara que la llibertat d'Ahed és una bona notícia, que fa molt que hauria d'haver-se produït, ha d'anar seguida de l'alliberament dels altres nens i nenes palestins empresonats il·legítimament pels tribunals militars israelians", ha afegit Saleh Higazi.

Informació general

Ahed es va enfrontar als soldats durant una manifestació organitzada a Nabi Saleh contra la decisió del president nord-americà Donald Trump de reconèixer Jerusalem com a capital d'Israel.

L'incident es va produir el mateix dia que el seu cosí de 15 anys, Mohammad Tamimi, va patir greus ferides en ser impactat al cap per una bala de goma disparada a curta distància per un soldat israelià.

Cada divendres, Nabi Saleh, situat al nord-oest de Ramallah, en la Cisjordània ocupada, és des del 2009 escenari habitual de protestes contra l'ocupació militar israeliana, el robatori de les seves terres i la pèrdua del subministrament d'aigua de la comunitat.

L'exèrcit israelià sol fer ús excessiu de la força contra els qui participen en les protestes i contra les persones que es troben en els seus voltants, i en molts casos ha causat deliberadament danys a béns privats. Des del 2009, els soldats israelians han matat a tres habitants de Nabi Saleh, i molts altres han resultat ferits per trets amb munició real, bales metàl·liques recobertes de goma i gas lacrimògen.