Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Israel/Palestina: vergonya per l'anul·lació de la prohibició d'Airbnb d'incloure allotjaments en assentaments il·legals

© Amnesty International

En resposta a l'anunci d'Airbnb que, després d'una acció judicial col·lectiva d'advocats israelians, ja no retirarà tots els allotjaments en assentaments il·legals israelians a Cisjordània, Mark Dummett, investigador d'Amnistia Internacional sobre Empreses i Drets Humans, ha declarat:

"La decisió d'Airbnb de seguir permetent el llistat d'allotjaments en assentaments il·legals israelians a la Cisjordània ocupada és un acte censurable i covard que suposarà un altre cop devastador per als drets humans de la població palestina".

"Aquesta decisió constitueix una abdicació, molt vergonyosa, de la responsabilitat d'Airbnb com a empresa de respectar el dret internacional humanitari i els drets humans a tots els llocs del món on opera. Això inclou els assentaments il·legals d'Israel als Territoris Palestins Ocupats. També treu a la llum la buidor de les seves afirmacions de ser una empresa que valora els drets humans".

"Airbnb està tractant d'exonerar-se ella mateixa declarant que donará els beneficis d'aquests allotjaments a causes benèfiques, però això no canvia el fet que, en seguir promovent el turisme cap als assentaments il·legals, està ajudant a impulsar-ne l'economia. En fer-ho, està contribuint directament al manteniment i l'expansió dels assentaments il·legals, un acte que infringeix els Convenis de Ginebra i constitueix un crim de guerra en virtut de l'Estatut de Roma de la Cort Penal Internacional".

"Airbnb va tenir una oportunitat clara de prendre la decisió correcta de respectar i defensar els drets humans i utilitzar la seva influència per establir un precedent en el sector turístic. En lloc d'això, ha optat per amagar-se, fent cas omís de les flagrants proves que assenyalen que està ajudant a alimentar abusos que causen un patiment immens a la població palestina".

"La marxa enrere d'Airbnb demostra per què no podem limitar-nos a comptar que les empreses prendran les decisions correctes, i per què necessitem que els governs compleixin amb la seva obligació intervenint i aprovant lleis que obliguin les empreses a respectar els drets humans".

Amnistia Internacional i altres organitzacions de drets humans han posat repetidament de manifest com les empreses de turisme digital que operen en els assentaments en la Cisjordània ocupada estan contribuint a violacions massives de drets humans. En els darrers 52 anys, l'expansió dels assentaments israelians ha expulsat milers de palestins i palestines de casa seva, n'ha destruït els mitjans de vida i els ha privat de l'accés a recursos essencials com l'aigua i la terra cultivable.