Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Israel / TPO: L'enderroc del poble palestí de Khan Al Ahmar és un cop cruel i un crim de guerra

La demolició prevista per al dilluns d'un poble de Cisjordània i el trasllat forçós dels seus residents per deixar lloc a assentaments jueus il·legals és un crim de guerra que deixa al descobert el cruel menyspreu del govern israelià per la població palestina.

Unes 180 persones residents a la comunitat beduïna de Khan Al Ahmar, a l'est de Jerusalem, s'enfronten al fet que l'exèrcit israelià les desallotgi per força i les traslladi. Les autoritats israelianes han ofert als habitants  la possibilitat de triar entre dues possibles ubicacions: una, prop de l'antic abocador municipal de Jerusalem i del poble d'Abu Dis, i l'altra, al costat d'una planta d'aigües residuals prop de la ciutat de Jericó.

"Després de gairebé deu anys d'intentar combatre la injustícia d'aquest enderroc, les persones residents a Khan al Ahmar veuen aproximar-se el devastador dia en què el que ha estat casa seva des de fa generacions serà enderrocat davant dels seus ulls", ha afirmat Saleh Higazi, director adjunt per al Pròxim Orient i el Nord d'Àfrica d'Amnistia Internacional."Israel ha de posar fi a la seva política de destruir les cases i les formes de vida de la població palestina per deixar lloc a assentaments".

Khan Al Ahmar, on viu la tribu beduina jahalin, està envoltada per diversos assentaments il·legals israelians. Els membres de la tribu porten més de 60 anys lluitant per conservar la seva forma de vida. Expulsats de les seves terres del desert del Néguev en la dècada de 1950, han estat sotmesos de manera recurrent a fustigació, pressió i reasentament pels successius governs israelians.

A finals d'agost de 2017, el ministre israelià de Defensa, Avigdor Lieberman, va anunciar que el seu govern evacuaria la comunitat sencera en uns mesos. El Tribunal Suprem d'Israel ha fallat dues vegades a favor de la demolició de tot el poble de Khan Al Ahmar, primer el 24 de maig de 2018 i posteriorment, després d'un recurs desesperat interposat pels residents, el 5 de setembre de 2018. L'ordre de demolició inclou l'escola del poble, construïda amb pneumàtics, en la qual estudien uns 170 nens i nenes de cinc comunitats beduïnes.

El Tribunal va determinar que el poble s'havia construït sense els permisos d'edificació necessaris, cosa que és impossible aconseguir per a la població palestina de les parts de Cisjordània controlades per Israel, conegudes com "Zona C".

Les polítiques d'Israel d'establir civils israelians als Territoris Palestins Ocupats, destruir cruelment les seves propietats i dur a terme trasllats forçosos de població palestina que viu sota ocupació violen el quart Conveni de Ginebra i constitueixen crims de guerra, tipificats en l'Estatut de la Cort Penal Internacional.

Des de 1967, Israel ha sotmès comunitats senceres a desallotjament i desplaçament forçosos i ha enderrocat més de 50.000 habitatges i estructures palestines.

El 30 de setembre, davant la data prevista per a l'enderro, l'1 d'octubre, Amnistia Internacional i Jewish Voice for Peace van llançar una acció a Twitter adreçada a la Coordinació de les Activitats als Territoris, un departament del Ministeri de Defensa israelià que aplica la política governamental a la "Zona C" de Cisjordània.