Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Israel / TPO: homicidi de dona palestina per forces israelianes subratlla la necessitat de justícia internacional

gettyimages

En resposta a la notícia que guàrdies armats israelians han matat a trets aquest matí una dona palestina quan, segons els informes, aquesta va treure un ganivet en el lloc de control militar de Qalandiya, entre Ramallah i Jerusalem Est, Saleh Higazi, director adjunt d'Amnistia Internacional per al Pròxim Orient i el Nord d'Àfrica, ha declarat:

"Les imatges de vídeo de l'incident mostren que la dona estava dempeus a certa distància dels guàrdies israelians quan la van matar a trets. Quan van disparar contra ella, no semblava portar una arma de foc i no constituïa una amenaça imminent per als guàrdies o per a les vides dels qui estaven al voltant. Això suggereix enèrgicament que el seu homicidi pot haver estat il·legítim".

"Segons el dret internacional, la força letal només ha d'utilitzar-se quan sigui estrictament inevitable i per defensar persones del perill imminent de mort o lesions greus".

"Les forces israelianes tenen un historial terrible de violacions greus de drets humans i del dret internacional humanitari, que inclouen l'ús excessiu de la força i els homicidis il·legítims. Aquest patró creix sense obstacles gràcies a la total manca de rendició de comptes per part de les forces israelianes que cometen violacions de drets humans".

"L'homicidi d'avui és un recordatori urgent de la necessitat de justícia internacional per començar a traçar el camí per posar fi a les violacions institucionalitzades i sistemàtiques dels drets humans de la població palestina".

Informació complementària

Un portaveu de la policia israeliana ha declarat que la dona s'havia apropat a les forces israelianes en el lloc de control, havia fet cas omís de les ordres que s'aturés i havia tret un ganivet abans que li disparessin en una cama.

En els últims anys, Amnistia Internacional ha documentat centenars de casos als Territoris Palestins Ocupats en els quals les forces israelianes han fet ús de força letal contra persones palestines desarmades que no constituïen una amenaça imminent per a les vides dels soldats o d'altres persones, i han perpetrat homicidis il·legítims, que en alguns inclouen homicidis deliberats.

En la normativa sobre quan obrir foc sembla haver-hi una aprovació general perquè les forces israelianes utilitzin foc real durant situacions relatives al compliment de la llei que impliquin persones palestines. Això és contrari a les obligacions contretes per Israel en virtut del dret internacional. Les autoritats israelianes han de publicar immediatament i íntegrament la normativa sobre obrir foc que han de complir la policia israeliana, la Policia de Fronteres i els contractistes privats de seguretat, així com l'exèrcit en totes les zones on actua, Gaza inclosa.