Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Israel / Territoris Palestins Ocupats: fotoperiodista palestí en risc imminent de ser separat de la família

S'ha de concedir la residència permanent al Jerusalem Est al fotoperiodista palestí Mustafa al-Kharouf, que corre risc imminent de deportació malgrat constituir aquesta una violació del dret internacional que el separarà, a més, de la seva dona i filla de poca edat.

Mustafa al-Kharouf es troba reclòs arbitràriament a la presó de Givon, a Ramla, al centre d'Israel, des del 22 de gener de 2019. La seva detenció es va produir després de rebutjar el Ministeri de l'Interior israelià la seva sol·licitud d'unificació familiar per presumptes motius de seguretat, com ara la "vinculació amb Hamàs", i ordenar-ne la deportació immediata a Jordània, on no té dret a residir legalment i serà apàtrida.

"La decisió de les autoritats israelianes de rebutjar la sol·licitud de residència presentada per Mustafa al-Kharouf i deportar-ho en virtut d'acusacions infundades és cruel i il·legal. Cal posar-lo en llibertat immediatament i concedir-li la residència permanent al Jerusalem Est perquè pugui reprendre la vida normal amb la seva dona i filla", ha assenyalat Saleh Hijazi, director de l'Oficina de Jerusalem d'Amnistia Internacional.

"La detenció arbitrària de Mustafa al-Kharouf i la seva prevista deportació són reflex d'una prolongada política d'Israel per reduir el nombre de persones palestines residents al Jerusalem Oriental, alhora que els nega els seus drets humans".

Encara que dos tribunals israelians han confirmat la decisió de deportar a Mustafa al-Kharouf, el seu advocat ha presentat recentment un recurs d'apel·lació davant el Tribunal Suprem d'Israel perquè l'anul·li. El Tribunal té encara que decidir si admet el recurs.

"Les autoritats israelianes han de complir les seves obligacions internacionals i garantir que Mustafa al-Kharouf pot viure en condicions de seguretat a la seva casa, concedint-li la residència permanent al Jerusalem Est. La comunitat internacional ha de prendre amb urgència mesures per pressionar les autoritats israelianes perquè anul·lin la decisió de deportar-lo"..

L'expulsió de Mustafa al-Kharouf dels Territoris Palestins Ocupats decidida per Israel constitueix una infracció greu de la Quarta Convenció de Ginebra i un crim de guerra segons l'Estatut de Roma de la Cort Penal Internacional.

Entre 1967 i finals de 2018, Israel va retirar la condició de residents a Jerusalem Est a 14.643 palestins.

Informació complementària

Mustafa al-Kharouf és un fotoperiodista de 32 anys, de mare algeriana i pare de Jerusalem. Viu al territori ocupat de Jerusalem Est amb la seva dona, Tamam al-Kharouf, i la seva filla de 18 mesos, Àsia. Es va traslladar d'Algèria a Jerusalem Est amb la seva família quan tenia 12 anys.