Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Israel / Territoris Palestins Ocupats: S'ha de posar fi a l'ús excessiu de la força i evitar més vessament de sang

Davant les protestes previstes per demà en els Territoris Palestins Ocupats i atès que en les dues últimes setmanes han mort quatre manifestants palestins i han resultat ferits centenars més, Amnistia Internacional demana a les autoritats israelianes que posin fi a l'ús excessiu de la força en la seva resposta a les manifestacions i enfrontaments provocats per la decisió de l'administració nord-americana de reconèixer Jerusalem com a capital d'Israel.

"Les autoritats israelianes han de posar fi a l'ús excessiu de la força contra manifestants d'una vegada per totes. El fet que s'hagi utilitzat munició real durant les protestes a Gaza i Cisjordània resulta especialment esgarrifós. D'acord amb el dret internacional dels drets humans, només es pot utilitzar la força si hi ha vides en perill imminent, el que està clar que no passava en els casos que hem documentat ", ha assenyalat Philip Luther, director de Recerca i Treball d'Incidència per a Orient Mitjà i Nord d'Àfrica d'Amnistia Internacional.

"El respecte del dret de manifestació pacífica és una obligació vinculant per a Israel, de manera que, fins i tot si esclata la violència, les forces de seguretat israelianes han d'utilitzar la força mínima necessària per a enfrontar-ho."

En les dues últimes setmanes, les forces israelianes han matat quatre palestins -a tres a la franja de Gaza i a un en Cisjordània durant les manifestacions i els enfrontaments subsegüents. Les xifres facilitades pel Ministeri de Salut palestí indiquen que han resultat ferides més de 3.000 persones, i segons el Club de Presos Palestins, han estat detingudes més de 400.

Les forces israelianes han utilitzat gas lacrimogen i bales recobertes de goma en diverses protestes, de vegades contra manifestants que llançaven pedres i, en el cas de Cisjordània, còctels Molotov. Particularment alarmant és que l'exèrcit israelià hagi utilitzat munició real contra manifestant palestins a Gaza durant protestes organitzades a la tanca que separa la franja d'Israel o prop d'ella. Una de les víctima mortals ha estat Ibrahim Abu Thuraya, de 29 anys, a qui un soldat va disparar al cap el 15 de desembre. Quan va rebre el tret estava assegut amb un grup de joves manifestants a prop de Nahal Oz, zona fortament militaritzada, on el filferro espinós els separava de l'exèrcit israelià, apostat a uns 15 metres d'allà. Segons testimonis, Ibrahim Abu Thuraya, que utilitzava cadira de rodes des que va perdre les dues cames en un atac aeri israelià el 2008, estava onejant una bandera palestina i entonant consignes. Portava una fonda, que no va utilitzar. Les investigacions de l'exèrcit israelià han determinat que no hi va haver "cap error moral ni professional" en aquest homicidi.

Els altres dos manifestants palestins morts a la franja de Gaza han estat Mahmoud Abdul-Majid al-Masri i Yasser Naji Sukkar, als que van matar el 8 i el 15 de desembre, respectivament. El quart manifestant palestí mort ha estat Basel Mustafa Ibrahim, a qui van matar a Cisjordània també el 15 de desembre.

"No es pot negar que a Gaza els manifestants palestins van llançar pedres als soldats israelians, però costa creure que algun d'ells representés un perill imminent per a la vida de militars perfectament equipats i protegits per blocs de ciment", ha afegit Philip Luther.

"Les autoritats israelianes s'han negat contínuament a investigar els homicidis de palestins a mans de soldats o policies israelians, o almenys no ho han fet segons les normes internacionals. Mentre no es faci rendir comptes als agents israelians per fer abús del seu poder, la constant d'homicidis il·legítims es mantindrà i es negarà a la població palestina el seu dret a manifestar-se pacíficament sense por que es produeixin morts o ferits.

"Si volen evitar nous vessaments de sang mentre continuïn aquestes manifestacions, les autoritats israelianes han d'investigar degudament tots els incidents en què sembli haver-se fet ús arbitrari o abusiu de la força i posar els presumptes responsables a disposició de la justícia. És especialment important que es faci així quan les conseqüències de no fer-ho són lesions greus i pèrdua de vides. Israel ha de reformar els seus sistemes d'investigació per garantir la seva imparcialitat i independència. No fer-ho servirà únicament per perpetuar anys d'impunitat. "

Han mort tres palestins més -dos membres de grups armats i un civil- a causa d'atacs aeris israelians duts a terme a la Franja de Gaza com a represàlia pels coets disparats per grups armats palestins. Els atacs aeris anaven dirigits contra un establiment militar utilitzat per Hamàs a Beit Lahya, al nord de la franja de Gaza. Uns soldats israelians van matar també a un altre palestí a Al Bireh, Cisjordània, el 15 desembre, que, segons, van dir, havien intentat apunyalar a un d'ells.

Informació general

La recent decisió del president dels Estats Units, Donald Trump, de reconèixer Jerusalem com a capital d'Israel i traslladar-hi l'ambaixada nord-americana des de Tel Aviv ha suscitat una condemna generalitza i ha provocat protestes en els Territoris Palestins Ocupats i a la resta del món.

Aquesta decisió ha implicat el reconeixement d'una Jerusalem "unificada" i ha reconegut implícitament l'annexió il·legal de Jerusalem Oriental sense tenir en compte les violacions de drets humans comeses contra la població palestina com a conseqüència de les polítiques annexionistes d'Israel.

L'annexió il·legal del territori ocupat de Jerusalem Oriental per Israel es va formalitzar en el dret intern el 1980. La comunitat internacional l'ha condemnat reiteradament per mitjà de diverses resolucions del Consell de seguretat de l'ONU.

Els més de dos milions d'habitants de Gaza porten més de 10 anys sotmesos a càstig col·lectiu com a conseqüència del bloqueig il·legal imposat per Israel. Entre l'octubre de 2015 i setembre de 2016, Amnistia Internacional va documentar 15 homicidis de manifestants a Gaza, entre ells el d'un nen de 10 anys.