Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Israel i Territoris Palestins Ocupats: mantenir la prohibició de viatjar a un activista d'Amnistia, un cop dur als drets humans

Laith Abu Zeyad © Particular

En resposta a la vista del Tribunal de Districte de Jerusalem sobre la petició d'aixecar la mesura punitiva de prohibir viatjar a Laith Abu Zeyad, membre de l'organització, la directora d'Amnistia Internacional per al Pròxim Orient i Nord d'Àfrica i responsable de campanyes sobre Israel i els Territoris Palestins Ocupats (TPO), Heba Morayef, ha manifestat:

"Avui hem rebut una notícia demolidora, quan el tribunal ens ha preguntat si volíem retirar la petició d'aixecar la prohibició de viatjar al nostre company, indicant que el jutge ha acceptat la postura del servei de seguretat israeliana, basada en la "informació secreta" que no van permetre que el nostre advocat examinés i impugnés, la qual cosa suposa una clara violació del dret al degut procés. El jutge probablement pronunciarà la seva decisió en els propers dies, i preveiem que confirmarà la prohibició".

Això suposa un dur revés per a la justícia i demostra que Israel menysprea absolutament la importància de promoure els drets humans. Amnistia Internacional continuarà fent campanya perquè s'aixequi la prohibició de viatjar i estudiarà altres opcions jurídiques quan el tribunal hagi anunciat la seva decisió.

La vista celebrada avui demostra la naturalesa kafkiana de la justícia israeliana impartida a la població palestina, a la qual s'està privant del dret fonamental al degut procés, que inclou l'oportunitat d'impugnar eficaçment les proves de l'Estat. Demanem a les autoritats d'Israel que posin fi a aquesta prohibició de viatjar, directament relacionada amb la feina del nostre company com a defensor dels drets humans, i que garanteixin que tant ell com els altres defensors i defensores dels drets humans poden continuar amb la seva feina fonamental sense por a patir represàlies.

La població palestina sotmesa a l'ocupació ja viu atrapada en un sistema de control que afecta a tots els aspectes de la seva vida i restringeix greument la seva llibertat de circulació. A causa d'aquesta prohibició de viatjar, Laith es troba confinat en un espai encara més reduït i el seu nom figura en la llarga llista de defensores i defensors israelians i palestins contra els qui han actuat les autoritats.

Que la persona acusada pugui veure les proves presentades en contra seva és una part fonamental del dret a un judici just. Però la població palestina sotmesa a l'ocupació militar israeliana ha estat despullada de drets civils i polítics fonamentals com aquest i pateix diàriament una repressió sistemàtica dirigida pels serveis de seguretat israelianes, que, en molts casos, tenen l'última paraula. El cas de Laith és un bon exemple, igual que els perills constants que afronten defensors i defensores dels drets humans per protegir la vida d'altres persones.