Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Israel ha de revocar la llicència a l'empresa NSO Group per un controvertit programari de vigilància

Amnistia Internacional està rebent assessorament jurídic per revocar la llicència d'exportació de l'empresa amb seu a Israel NSO Group, després que s'hagi revelat que s'ha utilitzat un programa de vigilància de l'empresa cibernètica per intentar espiar a un treballador d'Amnistia.

Una investigació duta a terme recentment pel diari israelià Haaretz ha revelat que l'any passat es va oferir a les autoritats de l'Aràbia Saudita la sofisticada eina de vigilància de NSO Group anomenada "Pegasus".

Fa dues setmanes, Amnistia Internacional Israel va presentar una sol·licitud urgent al Ministeri de Defensa israelià en la qual demanava que es revoqués la llicència d'exportació per a defensa de NSO Group tenint en compte un intent d'atac cibernètic contra un membre del personal d'Amnistia mitjançant un programa espia d'aquesta empresa israeliana.

Però aquesta setmana, el Ministeri de Defensa israelià es va negar a revocar la llicència de l'empresa, la qual cosa ha portat Amnistia Internacional a estudiar la possibilitat d'emprendre accions legals.

"Rebutgem toalment aquesta resposta inadequada. El munt de dades i informes sobre NSO Group i la venda del seu programa espia a règims que violen els drets humans és una prova molt clara que que NSO està fora de control", ha manifestat Molly Malekar, directora de Programes d'Amnistia Internacional Israel.

"El Ministeri de Defensa, com a responsable de controlar les exportacions per a defensa d'Israel, ha de respondre de la manca d'una regulació adequada de NSO Group. En seguir aprovant a NSO Group, el Ministeri de Defensa està admetent que coneix i coopera amb l'empresa en l'ús del seu programari per cometre abusos contra els drets humans.?

Al juny d'aquest any, una persona de la plantilla d'Amnistia Internacional va ser objecte d'una sofisticada campanya de vigilància en el que l'organització sospita que va ser un intent deliberat d'espiar el seu personal per part d'un govern hostil a la seva feina.

"Amnistia Internacional no es quedarà de braços creuats mentre empreses com NSO Group es beneficien de vendre el seu invasiu programari Pegasus a Estats repressius de tot el món", ha manifestat Danna Ingleton, directora adjunta sobre qüestions tecnològiques d'Amnistia Internacional.

"S'ha utilitzat programari de NSO Group per atacar Amnistia i altres defensors i defensores de drets humans de tot el món. Ja que el Ministeri de Defensa israeliana ha denegat la nostra petició que es revoqui la llicència d'exportació, és evident que ara hem de prendre mesures legals addicionals per treure a la llum la veritat i demanar rendició de comptes per l'atac que hem estat víctimes".

Atac contra personal d'Amnistia Internacional

Al juny d'aquest any, una persona de la plantilla d'Amnistia Internacional va rebre un missatge sospitós de Whatsapp en àrab. El text contenia detalls sobre una suposada protesta enfront de l'ambaixada saudita a Washington DC, seguit d'un enllaç a un lloc web. Les investigacions de l'equip de tecnologia d'Amnistia Internacional van revelar que, si hagués clicat a l'enllaç, s'hauria instal·lat "Pegasus", una sofisticada eina de vigilància desenvolupada per l'empresa NSO Group, amb seu a Israel.

El missatge de Whatsapp va ser enviat a Amnistia Internacional en una setmana en què l'organització estava fent campanya per la llibertat de sis activistes dels drets de les dones detingudes a l'Aràbia Saudita. L'enllaç, si hi hagués clicat, hauria permès que el programari Pegasus infectés el telèfon de la persona usuària, rastrejant les pulsacions en el teclat, prenent el control de les càmeres i el micròfon del telèfon i accedint als contactes.

La investigació d'Amnistia Internacional va descobrir també que un altre activista de drets humans de l'Aràbia Saudita, que més tard es va identificar públicament com Yahya Asiri, havia rebut un missatge maliciós similar.

En una declaració adreçada a Amnistia Internacional, NSO Group va afirmar que el seu producte "està concebut per ser utilitzat exclusivament per a la investigació i prevenció de la delinqüència i el terrorisme" i que qualsevol altre ús infringeix les seves polítiques i contractes.

Connexió amb NSO Group i llocs web sospitosos

Investigacions addicionals d'Amnistia Internacional van revelar que el domini de l'enllaç inclòs en el missatge pertany a una gran infraestructura de més de 600 llocs web sospitosos que havien estat relacionats amb NSO Group. A Amnistia Internacional li preocupa que aquests llocs web puguin utilitzar-se com a esquer i espiar activistes de països com Kenya, la República Democràtica del Congo i Hongria, a més dels països del Golf.

Pegasus va ser utilitzat també contra el guardonat defensor dels drets humans dels Emirats Àrabs Units (EAU) Ahmed Mansoor, empresonat des de març de 2017.

Informació complementària

Encara que els organismes encarregats de fer complir la llei de molts països recorren a la vigilància secreta en relació a objectius de seguretat nacional, a Amnistia Internacional li preocupa que, en molts casos, aquesta vigilància s'està duent a terme de manera contrària al dret internacional dels drets humans. Des de la perspectiva dels drets humans, les eines del tipus de Pegasus són especialment problemàtiques pel seu caràcter enormement invasiu.

Tal com s'estableix en els Principis Rectors sobre les Empreses i els Drets Humans de l'ONU, les empreses tenen també la responsabilitat de respectar els drets humans amb independència del lloc del món on operin.