Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Israel ha d'aixecar completament el bloqueig de Gaza


Amnistia Internacional ha instat Israel a aixecar immediatament i del tot el bloqueig contra Gaza, que imposa un càstig col·lectiu a 1,4 milions de palestins i viola el dret internacional.  


Dijous, el gabinet israelià va anunciar que el bloqueig seria alleugerit, permetent que més d'allò que es consideren "béns civils" passin a l'empobrit territori, on 4 de cada 5 persones depenen de l'ajuda internacional. 

"Aquest anunci deixa clar que Israel no busca posar fi al seu càstig col·lectiu a la població civil de Gaza, només alleugerir-lo. No és suficient", - ha explicat Malcolm Smart, director per a l'Orient Mitjà i Àfrica del Nord d'Amnistia Internacional. 

"Qualsevol mesura que redueixi la greu crisi humanitària a Gaza és benvinguda, però Israel ha de complir les seves obligacions segons el dret internacional com a potència ocupant i ha d'aixecar immediatament el bloqueig".

"Igual d'important que permetre que els articles entrin a Gaza, és permetre que les exportacions surtin de Gaza, i no obstant, això no s'esmenta en l'anunci d'avui. Prohibir la gran majoria de les exportacions, matèries primeres i el moviment de persones ha destruït l'economia de Gaza i abocat a la seva població a la desocupació, la pobresa i la dependència en les agències d'ajuda per sobreviure. Aquests problemes no podran resoldre's mentre duri el bloqueig".

D'acord amb la informació dels mitjans, Israel passarà de permetre l'entrada a Gaza d'una llista de productes a utilitzar una llista de productes que estaran prohibits específicament.

No queda gens clar quins productes seguiran prohibits i no es parla sobre permetre el lliure moviment de persones, també un dret humà segons el dret internacional. 

Les restriccions actuals impedeixen el moviment dels palestins a través dels punts d'entrada de Gaza a Israel, excepte algunes situacions que solen ser casos humanitaris excepcionals. 

Aquest tancament dificulta enormement que els palestins de Gaza surtin, fins i tot per rebre tractament mèdic necessari i és virtualment impossible sortir per motius com visitar a parents propers o anar a treballar o a la universitat. 

Les autoritats israelianes han presentat diverses justificacions per al bloqueig, afirmant que és una resposta als atacs de grups armats palestins, una reacció a la detenció prolongada del soldat israelià capturat Gilad Shalit, i una manera de pressionar l'administració de facto de Hamàs. 

Amnistia Internacional ha condemnat sense pal·liatius l'ús d'armes indiscriminades per part dels grups armats palestins cap al sud d'Israel com a violació del dret internacional, però les mesures que limiten els béns civils, la circulació de persones i que virtualment prohibeixen l'exportació tenen com a objectiu la població civil en el seu conjunt i no pas els grups armats en particular.  

"Qualsevol restricció imposada a la circulació de persones i béns cap a Gaza i des de la Franja ha de ser proporcionada i no discriminatòria", ha explicat Malcolm Smart.  "Israel pot necessitar el control dels punts d'entrada a Gaza per raons de seguretat, però aquest ha de dirigir-se als sospitosos de presentar una amenaça per a la seguretat, i no pas a tota la població".

Antecedents

El 1967, Israel va ocupar la Franja de Gaza, juntament amb Jerusalem Oriental i la resta de Cisjordània.  Israel ha imposat restriccions cada cop més severes a la circulació dels palestins dins i fora de Gaza des de principis dels 90, incloent el seu desplaçament a altres parts dels Territoris Palestins Ocupats. Això contradiu el principi, adoptat per la comunitat internacional, que Cisjordània, inclòs Jerusalem Oriental i la Franja de Gaza, constitueixen una unitat territorial i viola el deure de la potència ocupant de garantir el benestar de la població ocupada, com estipulen els articles 27 i 47 del Quart Conveni de Ginebra. 

Malgrat la retirada dels colons israelians que vivien il·legalment a Gaza el 2005 (el procés al quals Israel es refereix com a "pla de desconnexió"), les autoritats israelianes han retingut el control de l'espai aeri de Gaza, la seva frontera terrestre amb Israel i les seves aigües territorials, com va demostrar la recent acció militar contra la flota humanitària que anava a Gaza en la qual van perdre la vida nou activistes internacionals. 

Després que Hamàs va arribar al poder a Gaza al juny de 2007, la política israeliana de tancament es va reforçar amb un bloqueig que restringeix l'entrada d'aliments, combustibles i altres béns bàsics. El trasllat de pacients mèdics dins i fora de l'àrea també va ser restringit i retardat. Les famílies de Gaza no poden visitar els seus familiars que es troben en presons israelianes. La situació va empitjorar amb el tancament general del pas de Rafah (l'únic punt d'encreuament de Gaza amb Egipte) per part de les autoritats egípcies. Després del 2007, Rafah va ser reobert només intermitentment per permetre alguns desplaçaments ocasionals. 

Després de l'acció militar israeliana el 31 de maig de 2010 contra la flota humanitària en aigües internacionals fora de Gaza, les autoritats egípcies van anunciar que obririen el pas de Rafah "de manera indefinida". No obstant això, Egipte encara no ha permès la lliure circulació dels palestins cap al seu territori, i només admet els palestins que disposen de permisos especials.  Com a potència ocupant, Israel té la responsabilitat de garantir el benestar dels habitants de Gaza.