Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Irlanda: Amnistia demana reparació i investigació penal després de conèixer l'informe sobre llars maternoinfantils

Cada capsa recorda a un dels nens i nenes trobats morts en la fossa sèptica de la Llar Maternoinfantil de Tuam eln 2014. Acte a Dublín, 8 d'octubre de 2018. © REUTERS/Clodagh Kilcoyne

"L'informe de la Comissió d'Investigació sobre les Llars Maternoinfantils fet públic avui revela una espantosa sèrie d'abusos contra els drets humans comesos contra dones, nens i nenes", ha declarat Amnistia Internacional Irlanda.

L'organització ha afirmat que aquest no és més que un pas cap al compliment per l'Estat de la seva obligació de garantir veritat, justícia i reparació pel que va passar en aquestes institucions.

Amnistia ha manifestat avui també que va ser l'Estat, i no la societat en general, el responsable principal d'aquests abusos sistemàtics contra els drets humans.

L'organització examinarà l'informe complet, però davant la informació que ha facilitat avui el govern irlandès, és evident que queda encara molt per fer per abordar i comprendre realment l'escala dels abusos contra els drets humans que ha revelat la Comissió.

"L'informe d'avui és un pas important per aconseguir la veritat i la rendició de comptes pels terribles abusos infligits a dones, nens i nenes en aquestes institucions. Ara hem de veure una justícia completa i una reparació per als qui van sobreviure, i el pla de reparació promès ha d'aplicar-se sense demora" ha declarat Colm O'Gorman, director executiu d'Amnistia Internacional Irlanda.

"El grau de mortalitat infantil en aquestes institucions en comparació del de la societat en general en aquesta època, i el nombre de morts i enterraments no registrats és esgarrifós. Donem suport a les crides perquè això, i altres abusos greus, siguin remesos a una investigació penal".

"L'informe confirma el que les persones supervivents han dit sobre la precarietat de les condicions, el treball forçós i els maltractaments físics i emocionals infligits a dones, nens i nenes; sobre adopcions sense consentiment i assajos de vacunes en nens i nenes sense respectar els requisits reglamentaris o ètics".

"Basant-se en la informació que ha donat a conèixer avui el govern, és evident que queda encara molt que descobrir; per exemple, com és que no es van comunicar a la policia embarassos de menors d'edat que podrien ser conseqüència de violació, i la qüestió de les adopcions il·legals i el tràfic de nens i nenes".

"El govern irlandès ha de complir la promesa que va fer a l'octubre i permetre que víctimes i supervivents tinguin accés als seus expedients i dades personals. Tots els aspectes d'aquesta investigació han de ser transparents i fer-se públics. Haurà de respectar-se la confidencialitat en la mesura necessària i de forma proporcionada per protegir els drets de víctimes, testimonis i altres persones. També serà important que el govern compleixi la seva promesa d'establir un arxiu nacional d'expedients sobre abusos institucionals".

Aquestes 'llars' van ser part d'una xarxa d'institucions que imposaven terribles sancions a qui no seguia les normes morals i religioses. El que ha de quedar molt clar és que va ser  responsabilitat de l'Estado”

Colm O’Gorman, Amnistia Internacional

Responsabilitat de l'Estat

"Encara que la societat en general va tenir un paper en la brutalitat, aquestes llars van ser només una part d'una xarxa d'institucions que imposaven terribles sancions a qui no s'atenia a unes dures normes morals o religioses. El que ha de quedar molt clar, no obstant això, és que això va ser -i segueix sent-responsabilitat de l'Estat", va afirmar Colm O'Gorman.

"L'Estat es va sotmetre a uns interessos poderosos que no retien comptes del que feien i no va protegir a la població. L'Estat és, per tant, responsable últim d'aquesta inacció i de les greus i sistèmiques violacions de drets humans que se'n deriven".

"Veient la conducta de la societat durant aquestes dècades, el govern no pot ignorar sense més com es va sotmetre a un poble, sobretot quan era l'Estat el que feia complir aquestes mateixes normes, moltes vegades a instàncies d'altres institucions poderoses".

"L'Estat ha de reconèixer així mateix que aquestes institucions es van utilitzar per ocultar víctimes de violació i agressions sexuals, a qui no va protegir ni esva ajudar sinó que, contràriament, va castigar pels delictes perpetrats contra elles. L'Estat no només ho va permetre, sinó que també va sistematitzar aquest mètode".

Cal aprendre les lliçons

"Els governs anteriors han abordat els abusos comesos a Irlanda de forma fragmentària o quan es van veure obligats a reaccionar. Per exemple, és un escàndol que encara no hi hagi hagut una investigació exhaustiva i independent sobre tots els abusos contra els drets humans comeses a les Bugaderies de la Magdalena".

"Informes com aquest són necessaris tant per a les víctimes de violacions de drets humans com per garantir que l'Estat no repeteix aquestes violacions. L'informe de la Comissió Ryan ja havia demanat que les seves conclusions sobre els abusos comesos contra nens i nenes en institucions d'internat despertessin aquest tipus de debat i de reflexió".

"La fosca història de la institucionalització; el caràcter continuat, descontrolat i sistèmic d'aquests greus abusos contra els drets humans, i la misogínia profundament arrelada que es van sustentar segueixen influint en l'Estat i la societat d'avui. Tot això ha de ser eradicat i qüestionat. Si no ho fem, la nostra commoció i la nostra indignació davant el que va passar a les llars maternoinfantils quedaran buides de contingut".