Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Iraq: les forces de seguretat recorren a mitjans letals per dispersar les protestes a Karbala

"Lesforces de seguretat iraquianes van fer, un cop més, ús il·legítim de la força excessiva i de mitjans letals per dispersar ahir a la nit multituds de manifestants, majoritàriament pacífics, a la ciutat meridional de Karbala", ha afirmat Amnistia Internacional, després de rebre informes que almenys 14 manifestants havien mort i més de 100 havien resultat ferits.

Segons testimonis de testimonis presencials, verificats amb imatges de vídeo geolocalitzades, el 28 d'octubre, les forces de seguretat i la policia antiavalots iraquians van obrir foc real i van llançar gas lacrimogen, i van perseguir persones que protestaven pacíficament en una seguda a la rotonda de Tarbiya. Alguns testimonis també van explicar que les forces de seguretat van mirar d'atropellar la gent amb els seus vehicles.

"Ahir a la nit, en escenes terribles a Karbala, les forces iraquianes van obrir foc contra manifestants pacífics i van recórrer a força excessiva i sovint a mitjans letals per a dispersar-los d'una manera temerària i totalment il·legítima. Aquestes escenes són encara més espantoses en produir-se malgrat les garanties de les autoritats iraquianes que no es repetiria  la violència extrema emprada contra els manifestants durant les protestes de principis de mes", va dir Lynn Maalouf, directora d'investigació d'Amnistia Internacional per al Pròxim Orient.

"Segons el dret internacional, les forces de seguretat han d'abstenir d'utilitzar armes de foc a menys que hi hagi perill imminent de mort o de lesions greus i no es disposi d'una alternativa adequada. Els testimonis dels testimonis indiquen clarament que aquest no va ser el cas. Les autoritats iraquianes han d'evitar més vessaments de sang posant fre immediatament a les seves forces de seguretat".

El 24 d'octubre va esclatar una segona onada de protestes a Bagdad i altres governacions del país, incloses Diwaniya, Thi Qar, Basra, Karbala, Najaf, Maysan i Babel. Segons l'Alta Comissió Independent de Drets Humans de l'Iraq, almenys 77 manifestants van perdre la vida i 3.654 van resultar ferits en aquesta última onada de protestes.

Un testimoni presencial de les protestes de Karbala d'anit va explicar a Amnistia Internacional que, els dies anteriors, les forces de seguretat havien tractat de dispersar amb gas lacrimogen i porres els qui es manifestaven, però que la violència emprada ahir a la nit va ser molt més extrema.

"Les forces de seguretat van obrir foc contra els manifestants a qui perseguien. Hi havia un vehicle tot terreny negre que va començar a anar cap a la rotonda i va mirar d'atropellar les persones que protestaven. Va ser un horror total. Hi havia dones, i nens i nenes. Cridaven. Les forces de seguretat van dispersar a tothom i van començar a perseguir la gent pels carrers laterals", va dir.

Un membre del personal mèdic de l'hospital d'Al Hussein de Karbala entrevistat per Amnistia Internacional va explicar que ahir a la nit havien arribat a urgències manifestants amb ferides de metralla i de bala a la cama, l'estómac, un ull i el cap. Va afegir que, els darrers dies, també havien rebut a diverses persones amb lesions a causa de pallisses i que el 27 d'octubre, membres de les forces de seguretat vestits de civil havien visitat l'hospital i detingut unes 50 persones per participar presumptament en les protestes.

"Van detenir un munt de gent a l'hospital [...] Fins i tot menors d'edat. Una de les persones que es van endur tenia 14 anys ", va dir.

Un altre testimoni presencial va explicar a Amnistia Internacional que, al principi, els militars havien advertit verbalment als manirfestantes que no creuessin la porta d'entrada als edificis oficials que hi ha prop de la rotonda on els manifestants estan reunits des del 24 d'octubre. Alguns manifestants van fer cas omís de les advertències i es van acostar a aquesta zona, però van ser rebutjats amb gas lacrimogen i granades d'atordiment (sonores).

"Van recórrer a un munt de gas lacrimogen. Fins i tot els militars s'ofegaven i van començar a marxar. Quan l'exèrcit va marxar, els manifestants van començar a cremar pneumàtics i escombraries ", va dir, afegint que els manifestants van començar a llançar pedres com a resposta.

"Cap a les 8 del vespre van començar a fer servir foc real per dispersar-nos. Al principi va ser una mica, després va començar a augmentar ", ha afegit.

El testimoni va explicar que, cap a les 11 de la nit, la policia antiavalots va començar a carregar amb els seus vehicles contra manifestants pacífics, intentant atropellar-los. Va explicar que la tàctica d'utilitzar cotxes per atropellar manifestants també s'havia usat en les protestes del cap de setmana.

Un altre manifestant va explicar que era a la protesta en gran mesura pacífica quan va sentir trets procedents de la zona pròxima als edificis oficials. Va dir que membres de les forces de seguretat vestits de negre van perseguir els manifestants.

"Van venir cap a nosaltres entre 7 i 10 cotxes a tota velocitat, i els homes que anaven dins disparaven a l'aire per espantar la gent. Comencem tots a retirar-nos [...] hi va haver ferits entre els manifestants i també entre els militars. Aquestes altres forces van començar a agafar la gent, fins i tot a nens de curta edat. Els colpejaven amb acarnissament. A mi em van agafar i van començar a pegar-me al cap [...] El foc real era continu. Va ser un horror total. Hi havia fins i tot nens de 12 anys entre els manifestants ".

Un manifestant que va ser detingut a Karbala el 28 d'octubre va descriure les terribles condicions de reclusió de la comissaria contra la delinqüència que està dins d'un complex d'edificis oficials.

"Hi havia sang a les parets. Hi havia nens menors de 18 anys. Vam sentir crits a l'altra sala ", va dir, i va afegir que havia vist almenys un nen sagnant profusament per la boca després d'haver rebut un cop de peu a la cara i un jove amb ferides similars a qui van negar atenció mèdica.

"Les autoritats iraquianes han d'ordenar una investigació imparcial sobre els fets d'ahir a la nit a Karbala i garantir que tots els responsables reten comptes dels seus actes", ha conclòs Lynn Maalouf.

Amnistia Internacional demana alhora a les autoritats iraquianes que posin fi a les detencions arbitràries i aixequin el toc de queda imposat en diverses parts del país, inclòs Karbala.