Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Iraq: cal posar fi a la «campanya de terror» contra els manifestants

Les autoritats iraquianes han de complir la seva responsabilitat i prendre mesures efectives d'immediat per posar fi a la campanya letal i cada cop més intensa d'abusos, intimidació, segrestos i homicidis deliberats d'activistes i manifestants a Bagdad i altres ciutats, ha afirmat avui Amnistia Internacional.

L'organització ha aplegat els testimonis de nou activistes, manifestants i familiars d'activistes desapareguts a Bagdad, Kerbala i Diwaniya, que afirmen que el que passa és una “campanya de terror” i que ningú se sent fora de perill després de la mort o el segrest i desaparició forçada de diversos manifestants i activistes les dos últimes setmanes, en la majoria dels casos quan es dirigien a casa després de les protestes. Altres van aconseguir escapar quan van intentar disparar-los.

“La passivitat total de les autoritats a les últimes setmanes ha aplanat el camí per entrar a aquesta nova etapa terrible a la que s'intenta clarament sufocar per tots els mitjans les protestes a Iraq, intimidant la població. La inacció del govern indica, com a mínim, aquiescència -i en alguns casos complicitat- a les desaparicions forçades, la tortura i homicidis il·legítims de persones que han sortit al carrer a reclamar el seus drets humans”, ha dit la Lynn Maalouf, directora d'investigació d'Amnistia Internacional sobre Orient Mitjà.

El govern iraquià és responsable de protegir totes les persones del país, incloses les que es manifesten, a qui ha de permetre la reunió pacífica sense por a les conseqüències, a ser segrestades o tirotejades

Lynn Maalouf, Amnistia Internacional

“El fet que el govern hagi dimitit no significa que pugui abdicar de les seves responsabilitat: continua sent la principal autoritat responsable de protegir a totes les persones del país, incloses les que es manifesten, a les que ha de permetre's que es reuneixin pacíficament sense temor a les repercussions, i molt menys, a ser segrestades o inclús tirotejades”.

Homicidis selectius i intents d'homicidi

Activistes i manifestants han denunciar un seguit d'intents d'assassinat contra manfiestants, especialment quan tornaven a casa des de les zones on hi havia manifestacions l'última setmana. Segons els manifestants, l'aleatorietat d'aquests atacs contra activistes i manifestants ha generat una atmosfera de terror. Un manifestant va explicar: “Tots tractem d'entendre la lògica que hi ha darrera d'aquestes actuacions, però quan s'ataca tant un manifestant com un activista destacat, està clar que només hi ha un objectiu: terroritzar tothom, anar en contra de tot el món.”

El 8 de desembre, es va denunciar que havien abatut a trets l'activista Fagem al-Tai a la ciutat de Kerbala, al sur del país, mentre que les primeres hores de l'11 de desembre el cadàver d'un altre activista, Ali Najm al-Lami va ser descobert a Bagdad amb ferides de bala al cap. Segons activistes i testimonis amb els que va parlar Amnistia Internacional, Ali, originari de la governació de Wasit, es dirigia a casa d'uns familiars després de les protestes a la plaça del Tahir.

Una altra persona va dir a l'organització que havia presenciat com aquesta setmana uns homes amb el rostre cobert disparaven des d'un automòbil contra tres manifestants que tornaven a casa seva a l'est de Bagdad des de la plaça del Tahir. Dos d'ells van resultar ferits.

Un altre manifestant va afirmar: “Ens disparaven, ens apuntaven i ara ens esperen als carrerons i a prop de casa nostra [...] Abans que comencessin els tirotejos, vam tenir una setmana del que diem 'Les nits de les navalles'. Hi havia homes i nois vestits que semblaven manifestants i començaven baralles. Vaig veure com un intentava abusar sexualment d'una manifestant, i quan uns nois que eren a prop van intervenir per detenir-lo, va començar una baralla entre ells. De cop i volta, altres van començar a colpejar manifestants i, entre el caos, van resultar apunyalats sense que ningú sabés qui ho havia fet.”

Un manifestant de Diwaniya va explicar que ell i un altre van escapar quan uns homes armats van disparar sis o set cops contra el seu automòbil després de manar-los parar i demanar-los que es baixessin del vehicle. Aquest home afirma que les autoritats locals, senyalant que al lloc de l'incident hi havia càmeres de videovigilància, o que aquestes li havien dit que les càmeres no funcionaven. Més tard, les autoritats van confirmar als testimonis que els pistolers pertanyien la policia local.

Segrestaments i desaparicions

En un ambient de desaparicions i segrestaments, l'activista ambiental de 28 anys, Salman Khairallah i un altre manifestant van ser sotmesos a una desaparició forçada l'11 de desembre al barri de Bagdad d'Al Kadhimiya, on havien anat a comprar tendes de campanya per als manifestants de la plaça Tahir. Segons els familiars de Salman, cap dels homes va contestar després del migdia a les trucades als seus telèfons, que per les 3 de la tarda ja semblaven estar desconnectats. Des de llavors, no han tornar a saber res de cap dels dos, tot i haver preguntat a les autoritats locals, “En Salman havia rebut amenaces indirectes fa unes setmanes. Li deien que el vigilaven [...], però no va fer cas”, afirmen els familiars, que van informar a Amnistia Internacional que semblar que tots dos estan reclosos a la zona de detenció de l'Aeroport Al Muthanna de Bagdad per ser interrogats.

Una altra manifestant a Karbala va dir a Amnistia Internacional que el 8 de desembre uns emmascarats que anaven en una moto havien intentat obligar-la a entrar en un vehicle negre tot terreny quan sortia de les protestes a prop de la glorieta de Tarbiya de la ciutat. La dona va explicar que aquesta setmana una conductora li havia preguntat per les seves activitats d'obtenció de donatius i ajuda mèdica per a les persones que es manifestaven a la ciutat.

"No es poden imaginar la por que tothom té ara. Però fugir no serveix de res. Està clar que saben on viuen els activistes. Saben on són les nostres famílies ", va dir a Amnistia Internacional un manifestant de Bagdad.

"Hi ha pistolers per tot arreu, però no els veiem. [A Bagdad] hi ha carrers que els manifestants eviten de totes totes perquè la gent desapareix en els seus carrerons. Alguns manifestants porten setmanes sense sortir de la plaça de Tahrir perquè no volen arriscar-se a tornar a casa ", va afegir un altre manifestant de Bagdad.

Diversos manifestants que havien estat sotmesos a desaparició forçada el 6 de desembre a la zona de Sinek de Bagdad després d'arribar a la ciutat des de Karbala van quedar en llibertat el 11 de desembre. En les imatges dels manifestants alliberats a la seva arribada a Karbala se'ls veu plens d'hematomes i incapaços de caminar sense ajuda. Un testimoni va descriure a un d'ells així: "Tenia la cara blava. Estava clar que li havien pegat".

Els manifestants van lamentar el silenci de les autoritats sobre els segrestos i atemptats contra les vides dels que protesten, i un d'ells va afegir: "És inconcebible que totes les imatges gravades per les càmeres de videovigilància no hagin servit per detenir ningú. El govern va dimitir i sembla haver oblidat que encara té l'obligació de protegir la gent. "
"La comunitat internacional ha de pronunciar urgentment i abordar l'alarmant situació a l'Iraq, que suposa un nou gir perillós, amb risc d'agreujar-se encara més. El poble iraquià ha patit molt i durant molt de temps successius cicles de violència. Això s'ha d'acabar", ha afirmat Lynn Maalouf.

Amnistia Internacional ha demanat sistemàticament a les autoritats iraquianes que posin fi a la implacable campanya d'intimidació contra manifestants a tot el país des que van esclatar les protestes d'octubre. L'organització ha documentat l'ocupació contra manifestants pacífics de mitjans letals per part de les forces de seguretat, inclosa munició real, i el seu ús de pots de gas lacrimogen d'ús militar que causen terribles ferides mortals, així com segrestos i desaparicions forçades des de l'esclat de les protestes l'1 d'octubre.