Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Iraq: les autoritats han de contenir les forces de seguretat i protegir la llibertat de reunió i d'expressió

© Gettyimages

El govern iraquià ha d'ordenar d'immediat a les forces de seguretat que deixin de fer ús excessiu de al força, en especial de la força letal, contra les persones que participen en les protestes i garantir que la investigació anunciada sobre l'homicidi, segons informes, d'almenys 18 manifestants i un agent de policia comença sense demora i és totalment independent i imparcial. Així ho ha manifestat Amnistia Internacional, que també ha demanat a les autoritats que posin fi al bloqueig il·lícit de l'accés a Internet i a les xarxes socials i aixequin el toc de queda que ha imposat arbitràriament a diverses zones enmig de les protestes que s'han estat produint a tot el país en contra de l'atur, la corrupció i els deficients serveis públics.

Amnistia Internacional ha parlat amb 11 activistes de la societat civil, membres de personal mèdic voluntari i periodistes Bagdad, Basora, Najaf, Babilònia i Diwaniya. L'organització també ha examinat i verificat material audiovisual d'armes utilitzades per les forces de seguretat, entre les quals peces que semblen granades paralitzants. Tots els testimonis amb els quals va parlar Amnistia van descriure a la policia fent un ús de la força excessiu, inclosa munició real, per dispersar les protestes.

És indignant que les forces de seguretat segueixin tractant amb aquesta brutalitat qui participa a les protestes, fent un ús de la força letal i innecessari. És essencial que les autoritats garanteixin una investigació totalment independent i imparcial sobre l'ús innecessari i excessiu de la força per part de les forces de seguretat, que ja han tingut tràgiques conseqüències amb la mort de manifestants i desenes de persones ferides. L'Estat s'ha de comprometre a fer retre comptes als responsables. Aquest no ha de ser un altre cas més d'anunci per part del govern d'una investigació o una comissió d'investigació que mai produeix cap resultat”, ha assenyalat Lynn Maalouf, directora d'investigació per al Pròxim Orient d'Amnistia Internacional.

Desenes de persones han resultat ferides en intensificar les forces de seguretat la repressió de les protestes. Un manifestant de Bagdad, que figura entre les moltes persones que s'ocupen de prestar primers auxilis a les que resulten ferides, va explicar a Amnistia Internacional el 2 d'octubre que havia atès almenys vuit manifestants. En tots els casos, tenien metralla al cos. "Un dels homes tenia la pell de l'estómac cremada", va explicar.

Un activista participant en les protestes de la ciutat de Najaf va explicar a Amnistia Internacional el 2 d'octubre que havia vist a les forces de seguretat ruixar amb aigua calenta als qui es manifestaven i utilitzar gas lacrimogen de manera excessiva. "Onze persones van resultar ferides per l'allau i l'asfíxia causada pel gas lacrimogen utilitzat contra els qui fugien [...] Encara que les forces de seguretat van començar a disparar a l'aire per dispersar, la gent encara és al carrer."

Manifestants de Bagdad han descrit lesions que coincideixen amb les que poden causar les granades paralitzants si es llancen directament contra la gent o a distància massa curta o els dispositius explosius, que no han utilitzés en absolut en situacions de control de l'ordre públic. Amnistia Internacional ha verificat també vídeos de manifestacions a la cèntrica plaça de Tahrir de Bagdad en què apareix una persona amb lesions d'aquest tipus. D'acord amb el dret internacional dels drets humans i les normes internacionals sobre l'actuació policial, les granades paralitzants només han de ser utilitzades per agents especialment entrenats i en circumstàncies molt concretes, entre les quals no figuren les operacions policials de control de l'ordre públic ni la gestió de reunions. Mai no han de llançar-se contra una persona ni de manera que puguin esclatar sobre una persona o prop d'ella.

Amnistia Internacional veu també amb preocupació els informes sobre detencions arbitràries de manifestants i periodistes en diverses governacions iraquians. a Bàssora, Bagdad i Najaf, les persones amb les que va parlar l'organització van dir que les forces de seguretat estan detenint manifestants a l'atzar.

A Najaf, un activista va descriure així les tàctiques utilitzades per les forces de seguretat contra els qui participen en les protestes: "[Les forces de seguretat] els seguien fins a casa seva i els arraconaven en carrers laterals i carrerons on altres manifestants no podien protegir-los. [A la comissaria de policia] els inspeccionaven els telèfons, els amenaçaven i els interrogaven sobre les protestes. "

Activistes amb els quals va parlar Amnistia Internacional van explicar que estaven demanant un canvi de govern perquè ja no creien en les promeses de l'actual, al qual acusaven de fer cas omís d'anys de protesta.

Manifestants entrevistats per l'organització van explicar que no pertanyien a cap facció ni partit polític, sinó que representaven un ampli espectre de persones que ja estaven fartes de la corrupció, els deficients serveis públics i l'atur. Un manifestant de Najaf va explicar: "No ens representa cap partit ni grup. Si les autoritats volen parlar amb nosaltres, que surtin al carrer a dialogar amb paraules, no pas amb bales. "

"La celebració tots els anys d'aquestes protestes demostra que les seves causes subjacents persistiran si no s'atenen degudament. En comptes de respondre a aquestes protestes amb força arbitrària i excessiva, les autoritats han d'abordar de manera sostenible els motius de queixa dels que hi participen i les causes bàsiques dels avalots ", ha afirmat Lynn Maalouf.

Des ahir a la nit, les autoritats mantenen també el toc de queda a diverses governacions i tenen tallat l'accés a Internet a tot el país -excepte a la regió del Kurdistan de l'Iraq-, així com les xarxes socials i les aplicacions de missatgeria. Manifestants de Bagdad van explicar a Amnistia Internacional el 2 d'octubre a la nit que no tenien accés a Internet des les sis de la tarda: "Estem desconnectats del món. Només estem nosaltres i les forces [de seguretat], uns al davant dels altres"

Amnistia Internacional demana a les autoritats iraquianes que revoquin immediatament la decisió il·lícita d'bloquejar Internet i les plataformes de xarxes socials i aixequin les restriccions arbitràries de la llibertat de circulació.

"Aquests mitjans draconians posen de manifest a quins extrems està disposat a arribar el govern per ocultar les protestes a les càmeres i als ulls del món. En fer-ho, contravé de manera flagrant les lleis nacionals i internacionals que s'ha compromès a respectar inclosos el dret de reunió pacífica i la llibertat d'expressió ", ha afegit Lynn Maalouf.

Informació complementària

Durant les protestes celebrades al sud de l'Iraq ia Bagdad el juliol i setembre de 2018 en demanda de feina, serveis bàsics i atenció mèdica, les forces de seguretat iraquianes van disparar, colpejar i van detenir manifestants. Les autoritats iraquianes van restringir greument l'accés a Internet, inclosos els llocs de xarxes socials. Segons participants en manifestacions pacífiques contra els que les forces de seguretat van disparar, les autoritats van desactivar deliberadament l'accés a Internet, ja que no podien compartir imatges ni vídeos dels abusos.