Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Iraq: És precís posar fre a les forces de seguretat per evitar un bany de sang

Les autoritats iraquianes han de posar fre immediatament a les forces de seguretat després de la mort de al menys 6 manifestants avui al centre de Bagdad en una operació policial per dissoldre les manifestacions en diversos ponts i carrers prop de la plaça Tahrir, ha dit Amnistia Internacional després de parlar per telèfon amb diversos testimonis.

A més, a la capital hi ha hagut desenes de manifestants ferits, i els mitjans de comunicació van informar de fins a 12 morts també a Bàssora en els últims dies.

"Bagdad i Bàssora han viscut més dies sagnants en els quals s'ha emprat força excessiva contra els manifestants. Les autoritats iraquianes han d'ordenar que cessi immediatament aquest ús temerari i il·lícit de mitjans letals ", ha dit Heba Morayef, directora d'Amnistia Internacional per a Orient Mitjà i el Nord d'Àfrica.

 

"El govern de l'Iraq té el deure de protegir el dret de la seva població a la vida, així com a reunir-se i a expressar la seva opinió. Aquest bany de sang ha de parar ja, i els seus responsables han de ser posats en mans de la justícia.

Membres de el personal sanitari que van presenciar l'actuació de la policia a Bagdad van dir a Amnistia Internacional que quatre manifestants van morir a conseqüència de trets amb foc real, i dos a l'ésser assolits al cap per granades de gas lacrimogen. En un vídeo que sembla gravat durant els incidents es veu un home que jeu sense vida a la part posterior d'un vehicle amb una granada de gas al crani.

Amnistia Internacional ha documentat al menys altres nou casos de morts de manifestants per granades de fum i de gas lacrimogen d'ús militar a Bagdad des del 25 d'octubre, i ha demanat que aquests artefactes es deixin d'utilitzar immediatament per al control de multituds donada la seva gran letalitat.

 

Un dels membres de el personal sanitari va dir a Amnistia Internacional que havia presenciat com les forces de seguretat carregaven contra els manifestants amb gas lacrimogen al carrer A el-Raseed. Ha afirmat que en el xoc es van incendiar les botigues de el personal mèdic i es va destruir equip mèdic valorat en milers de dòlars.

Un altre va descriure una pèrdua similar de material mèdic en l'avanç les forces de seguretat sobre els manifestants al pont A el-Sinak. Va afirmar que les forces de seguretat van carregar sobre la botiga, on estaven rebent tractament manifestants ferits, i després van llançar per terra pots de gas lacrimogen, incendiant-la. El personal sanitari va haver de sortir fugint emportant als ferits i deixant enrere el seu material. En l'atac va quedar destrossat un vehicle tipus tuk-tuk que s'utilitzava per traslladar manifestants ferits a les ambulàncies i que estava clarament senyalitzat per a aquest ús.

Dissabte es va restaurar breument l'accés a Internet durant unes hores, però segons l'ONG Netblocks i molts informes d'activistes sobre el terreny, va tornar a interrompre en gairebé tot l'Iraq a partir de les 17:15 hora local.

Informació complementaria sobre les protestes a Iraq

L'1 d'octubre de 2019 van començar a l'Iraq dues setmanes de protestes per la desocupació, la corrupció i la mala qualitat dels serveis públics. Les protestes es van reprendre la nit de l'24 d'octubre a Bagdad i altres províncies de l'Iraq, com Karbala, Bàssora, Babilònia i Diwaniya. En aquesta última onada de protestes, Amnistia Internacional va documentar l'ús excessiu -i en desenes de casos letal- de la força per les forces de seguretat per dispersar els manifestants, que va incloure l'ús de gas lacrimogen foc real i franctiradors. L'organització ha documentat també incessantment campanya d'intimidació i agressió d'activistes a Bagdad, fins i tot amb desaparicions forçades. Amnistia Internacional segueix rebent informes d'ús excessiu de la força per dispersar manifestants i de nous casos d'arrest i intimidació de manifestants.