Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Iraq: És precís posar fre a les forces de seguretat per evitar un bany de sang

Les autoritats iraquianes han de posar fre immediatament a les forces de seguretat després de la mort de al menys 6 manifestants avui al centre de Bagdad en una operació policial per dissoldre les manifestacions en diversos ponts i carrers prop de la plaça Tahrir, ha dit Amnistia Internacional després de parlar per telèfon amb diversos testimonis.

A més, a la capital hi ha hagut desenes de manifestants ferits, i els mitjans de comunicació van informar de fins a 12 morts també a Bàssora en els últims dies.

"Bagdad i Bàssora han viscut més dies sagnants en els quals s'ha emprat força excessiva contra els manifestants. Les autoritats iraquianes han d'ordenar que cessi immediatament aquest ús temerari i il·lícit de mitjans letals ", ha dit Heba Morayef, directora d'Amnistia Internacional per a Orient Mitjà i el Nord d'Àfrica.

"El govern de l'Iraq té el deure de protegir el dret de la seva població a la vida, així com a reunir-se i a expressar la seva opinió. Aquest bany de sang ha de parar ja, i els seus responsables han de ser posats en mans de la justícia.

Membres de el personal sanitari que van presenciar l'actuació de la policia a Bagdad van dir a Amnistia Internacional que quatre manifestants van morir a conseqüència de trets amb foc real, i dos a l'ésser assolits al cap per granades de gas lacrimogen. En un vídeo que sembla gravat durant els incidents es veu un home que jeu sense vida a la part posterior d'un vehicle amb una granada de gas al crani.

Amnistia Internacional ha documentat al menys altres nou casos de morts de manifestants per granades de fum i de gas lacrimogen d'ús militar a Bagdad des del 25 d'octubre, i ha demanat que aquests artefactes es deixin d'utilitzar immediatament per al control de multituds donada la seva gran letalitat.

Un dels membres de el personal sanitari va dir a Amnistia Internacional que havia presenciat com les forces de seguretat carregaven contra els manifestants amb gas lacrimogen al carrer A el-Raseed. Ha afirmat que en el xoc es van incendiar les botigues de el personal mèdic i es va destruir equip mèdic valorat en milers de dòlars.

Un altre va descriure una pèrdua similar de material mèdic en l'avanç les forces de seguretat sobre els manifestants al pont A el-Sinak. Va afirmar que les forces de seguretat van carregar sobre la botiga, on estaven rebent tractament manifestants ferits, i després van llançar per terra pots de gas lacrimogen, incendiant-la. El personal sanitari va haver de sortir fugint emportant als ferits i deixant enrere el seu material. En l'atac va quedar destrossat un vehicle tipus tuk-tuk que s'utilitzava per traslladar manifestants ferits a les ambulàncies i que estava clarament senyalitzat per a aquest ús.

Dissabte es va restaurar breument l'accés a Internet durant unes hores, però segons l'ONG Netblocks i molts informes d'activistes sobre el terreny, va tornar a interrompre en gairebé tot l'Iraq a partir de les 17:15 hora local.

Informació complementaria sobre les protestes a Iraq

L'1 d'octubre de 2019 van començar a l'Iraq dues setmanes de protestes per la desocupació, la corrupció i la mala qualitat dels serveis públics. Les protestes es van reprendre la nit de l'24 d'octubre a Bagdad i altres províncies de l'Iraq, com Karbala, Bàssora, Babilònia i Diwaniya. En aquesta última onada de protestes, Amnistia Internacional va documentar l'ús excessiu -i en desenes de casos letal- de la força per les forces de seguretat per dispersar els manifestants, que va incloure l'ús de gas lacrimogen foc real i franctiradors. L'organització ha documentat també incessantment campanya d'intimidació i agressió d'activistes a Bagdad, fins i tot amb desaparicions forçades. Amnistia Internacional segueix rebent informes d'ús excessiu de la força per dispersar manifestants i de nous casos d'arrest i intimidació de manifestants.