Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Iraq: almenys 25 manifestants morts durant la intervenció de les forces de seguretat

Les forces de seguretat van escometre contra els qui es manifestaven a la ciutat iraquiana de Nasiriya durant la nit i, quan es va fer de dia, havien matat almenys 25 persones i ferit desenes més. Així ho ha confirmat Amnistia Internacional després d'entrevistar testimonis presencials i verificar una desena de vídeos i imatges del lloc dels fets.

L'organització ha instat les autoritats iraquianes a frenar les seves forces de seguretat, mentre es rep informació que dijous a la tarda es va utilitzar munició real contra manifestants a Nasiriya.

El Cos de verificació Digital d'Amnistia Internacional va verificar les imatges que mostraven  soldats carregant mentre disparaven contra els manifestants amb el que semblaven ser  armes automàtiques prop del pont d'Al Zaitun, a Nasiriya. Molts altres vídeos verificats mostren manifestants que fugen dels trets, o criden de por i angoixa, i atenen els morts o ferits a causa de la violència.

"Les escenes de Nasiriya aquest matí s'assemblaven més a una zona de guerra que a una ciutat. Aquesta brutal escomesa és només la més recent d'una llarga sèrie de mortals operacions en què les forces de seguretat iraquianes han utilitzat una violència espantosa contra manifestants majoritàriament pacífics ", ha manifestat Lynn Maalouf, directora d'investigació per al Pròxim Orient d'Amnistia Internacional.

"Des de l'1 d'octubre han mort bastants més de 300 manifestants a tot l'Iraq, i milers més han resultat ferits o han estat detinguts. Ja és hora que s'aturi aquest bany de sang. La comunitat internacional ha de pronunciar alt i clar, i ha de pressionar l'Iraq perquè enfront de les seves forces de seguretat i emprengui investigacions efectives i imparcials dirigides a portar davant de la justícia els responsables d'homicidis il·legítims i altres violacions greus de drets humans. "

Almenys 25 persones han mort i desenes han resultat ferides a la violència nocturna de Nasiriya, segons una font digna de crèdit que va parlar amb Amnistia Internacional a condició de mantenir el seu anonimat.

Un testimoni presencial va explicar a l'organització que els manifestants protestaven pacíficament a les zones properes als ponts d'A l'Nasr i A l'Zaitun quan, cap a les tres de la matinada, hora local, membres de les unitats d'elit, la unitat antiavalots i altres forces es van presentar prop dels ponts amb un buldòzer per trencar la barricada dels manifestants. Va descriure així la violència que es va desencadenar a continuació:

"Van obrir foc sense interrupció. En cinc minuts es van fer amb el control de el pont [...] perquè no van deixar de disparar i la gent va fugir. Vaig veure morir a el menys cinc persones davant meu. Als que morien per trets dels deixaven enrere, perquè les forces colpejaven a qualsevol persona que atrapessin. Els vaig veure colpejar a gent com si volguessin matar-la. Era una catàstrofe ".

"Vam córrer cap a les cases per amagar-nos dins. Les forces van dir pels megàfons que, si algú s'amagava a la casa, havia de sortir, o començarien a disparar contra les cases. Vam haver de sortir. Seguien disparant. Van acabar agrupant i perseguint els manifestants que encara quedaven cap a la plaça d'Al Habbubi, el lloc tradicional de les protestes. Semblava que la ciutat sencera havia anat allà a protegir als manifestants: homes, dones, nens i nenes. Tothom estava fora. Els trets van continuar sense interrupció fins a les set del matí. En una zona anomenada Tarbiya, prop de A l'Habbubi, va morir més gent". Segons va explicar l'home, els residents locals, enfurismats per la violència, van llançar pedres contra les forces de seguretat i van calar foc a la prefectura local de la Unitat de Resposta d'Emergència de la Policia Federal.

Un altre testimoni explicava que es va dirigir a la zona propera als ponts poc després de les tres de la matinada per retransmetre en directe les protestes. Ell també va descriure com es desplegava una sèrie de forces de seguretat que va llançar grans quantitats de gas lacrimogen i va disparar abundant munició real, amb l'aparent intenció de matar, més que de dispersar les protestes. Segons aquest testimoni:

"Disparaven directament contra els manifestants, però també a terra. La gent rebia trets al pit i al coll. La majoria de les ferides estaven al cap, el pit, el coll [...] s'ha informat que hi havia franctiradors. És com una execució, trets directes al capdavant [...] Responíem a les ferides i les morts, el carrer estava plena de sang ".

Els residents locals van explicar a Amnistia Internacional que els manifestants portaven congregats a la zona dels ponts d'Al Nasr i Al Zaitun des del cap de setmana anterior. El 23 de novembre, la policia antiavalots va disparar contra els qui es manifestaven: matar dues persones i en va ferir 15. No obstant això, des de llavors la situació havia estat bàsicament tranquil·la fins aquest matí.

"Aquest model d'actuació ha esdevingut massa familiar a tot l'Iraq, on les forces de seguretat maten i fereixen il·legítimament manifestants, i despleguen tot un seguit de mètodes per intimidar i detenir els qui participen o les persones de les que consideren que estan ajudant ", ha declarat Lynn Maalouf.

"Es tracta de violacions greus dels drets humans a la vida, a la llibertat de reunió pacífica ia la llibertat d'expressió, i les autoritats iraquianes han de modificar immediatament la seva forma d'actuar."

Segons l'ONG NetBlocks, la connectivitat a Internet a Nasiriya es va reduir notablement cap a dos quarts de la matinada, coincidint amb la violenta repressió.

Informació complementària

L'1 d'octubre de 2019 van començar a l'Iraq dues setmanes de protestes a tot el país per la desocupació, la corrupció i la mala qualitat dels serveis públics. Les protestes es van reprendre la nit de l'24 d'octubre a Bagdad i altres províncies, com Karbala, Bàssora, Babilònia i Diwaniya. Des de l'inici de les protestes, Amnistia Internacional va documentar l'ús excessiu -i en desenes de casos letal- de la força per part de les forces de seguretat per dispersar els manifestants; aquest ús de la força va incloure la utilització de granades de gas lacrimogen d'ús militar, foc real i atacs mortals de franctiradors. L'organització ha documentat també unaincesante campanya d'intimidació i agressió d'activistes a Bagdad, incloses desaparicions forçades. Més recentment, l'organització va documentar la destrucció de botigues i material metges a Bagdad quan les forces de seguretat van carregar en diversos ponts i carrers prop de la plaça de Tahrir en un intent d'expulsar els manifestants de la zona. Amnistia Internacional segueix rebent informes d'ús excessiu de la força per dispersar manifestants, i de nous casos d'arrest i intimidació de manifestants.