Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Iraq: augmenta el nombre de persones mortes en les protestes per la repressió brutal de les forces de seguretat

Enterrament d'una dona assassinada en les manifestacions antigovernamentals a l'Iraq (22/01/2020) © REUTERS/Essam al-Sudani
  • La xifra total de persones mortes des de l'octubre supera les 600, amb 12 homicidis registrats només aquesta setmana
  • Verificada la utilització un altre cop de munició real i granades de fum per matar manifestants
  • Continua l'onada d'intimidacions, detencions i tortura

Esgarrifosos testimonis presencials i l'anàlisi de vídeos verificats per Amnistia Internacional confirmen que les forces de seguretat han reprès la seva campanya de violència mortal contra manifestants, en gran mesura pacífics, a Bagdad i ciutats del sud de l'Iraq.

La repressió de les protestes entre el 20 i el 22 de gener s'ha cobrat almenys 10 víctimes mortals a Bagdad, Bàssora, Karbala i Diala, segons l'Alta Comissió de Drets Humans de l'Iraq, i activistes de Bàssora van informar ahir de dues morts més. Desenes de persones han resultat ferides o han estat detingudes i, en alguns casos, sotmeses a tortura i altres maltractaments.

El Programa de Resposta a la Crisi d'Amnistia Internacional ha verificat vídeos gravats en diversos llocs crítics en els últims dies, que confirmen que s'està utilitzant una altra vegada munició real contra manifestants desarmats, així com la utilització, per primera vegada des de novembre, de mortíferes magranes de gas lacrimògen d'ús militar.

"Aquestes comprovacions preocupants indiquen que les forces de seguretat iraquianes han reprès la campanya letal de repressió contra manifestants que no fan més que exercir el dret a la llibertat d'expressió i de reunió pacífica. Aquest darrer empitjorament de la violència és una clara indicació que les autoritats iraquianes no tenen intenció alguna de posar veritablement fi a aquestes greus violacions de drets humans", ha manifestat Lynn Maalouf, directora d'investigació per al Pròxim Orient d'Amnistia Internacional.

"Cal posar fi immediatament a la utilització de força letal per silenciar la dissidència. Les autoritats han tingut mesos per prescindir de la repressió violenta. Les persones que participen en les protestes tenen dret a esperar que les forces de seguretat les protegeixin, no que les matin i mutilin arbitràriament."

Cal posar fi sense més retards a aquesta espiral cruel d'homicidis deliberats, tortura i repressió

Lynn Maalouf, Amnistia Internacional


Ús de munició real

Dos joves entrevistats per Amnistia Internacional han descrit esgarrifoses escenes que es van produir el 21 de gener en el pas elevat de l'autopista de Mohammed al Qasim de Bagdad, uns 1,2 quilòmetres al nord-est de la plaça de Tahrir, punt de convergència de les protestes des d'octubre.

Un d'ells ha explicat així la intervenció de les forces de seguretat: "[Tres manifestants] van morir perquè els van disparar al cap. Alguns manifestants eren a l'autopista, i hi havia enfrontaments amb les forces de seguretat. Les forces de seguretat van utilitzar munició real contra els manifestants per allunyar-los de l'autopista, i en alguns casos els van agafar pels braços i els van llançar pel pas elevat, a uns cinc o set metres del terra."

El Programa de Resposta a la Crisi d'Amnistia Internacional ha geolocalizat i verificat múltiples vídeos que mostren part dels fets en el pas elevat de l'autopista el 21 de gener. En un d'aquests videos es veuen clarament múltiples vehicles amb el logotip d'una unitat d'elit d'armes tàctiques i especials que depèn del primer ministre.

Ús de gas lacrimògen per matar, no per dispersar

En diversos vídeos del pas elevat de l'autopista Mohammed al Qasim del 21 de gener es veuen homes uniformats i amb la cara coberta que llancen granades de gas lacrimògen directament contra el cap dels manifestants a curta distància. Amnistia Internacional ha documentat ja com aquesta tàctica -la utilització de gas lacrimògen i granades de fum d'ús militar fabricades a l'Iran i Sèrbia- va matar desenes de manifestants a l'octubre i novembre. Resulta preocupant que, en un vídeo gravat per un fotògraf iraquià, un dels tiradors sembli estar fent una espècie de dansa triomfal després de disparar contra els manifestants que hi ha sota.

Una persona que va participar en aquesta protesta del 21 de gener ha explicat:

"Vaig veure a un dels antidisturbis disparar un pot de gas lacrimògen contra la cara d'un noi. Era una criatura. Estava a només un o dos metres quan [l'antiavalots] li va disparar a la cara. Va ser horrible. Com una execució. Un caos instantani. Vaig pensar que segurament havia mort, però va sobreviure, encara que el seu estat és crític. Ahir va morir un altre noi en rebre l'impacte d'un pot en el cap, però jo no ho vaig veure."

Múltiples vídeos molt gràfics publicats a les xarxes socials mostren el moment en què es puja les víctimes d'aquests atacs en vehicles de tipus tuk-tuk per treure-les del lloc.

Segons els vídeos i testimonis presencials, una paramédica que ajudava manifestants ferits va ser detinguda per les forces de seguretat, que la van retenir fins a l'endemà.

Incursió armada en un barri residencial

Després dels fets violents del 21 de gener a Bagdad, un testimoni presencial ha explicat a Amnistia Internacional que, aquesta nit, membres armats de la Guàrdia Presidencial van perseguir manifestants pels carrers d'Al Daura, barri residencial i comercial situat diversos quilòmetres al sud del centre.

Un jove que ha participat en les protestes des d'octubre ha explicat a Amnistia Internacional: "Les forces presidencials del principal lloc de control van rebre reforços. Un camió ple [...] Eren homes armats que van començar a disparar a l'aire i a perseguir la gent. La colpejaven i se'ls 'emportaven, nois molt joves. Vam arrencar a córrer pel carrer Al Tuma. Hi havia cafeteries i un gimnàs, i la gent va començar a córrer cap a les botigues. La treien de les botigues i se l'emportaven. També s'emportaven qualsevol persona de la botiga que intentés ajudar els manifestants. Van començar a treure el telèfon a la gent que gravava i s'emportaven tothom qui es negava a entregar-lo.

Repressió sagnant a Bàssora

Activistes de Bàssora han descrit com les forces de seguretat van dispersar violentament les protestes el 21 i el 22 de gener propinant pallisses brutals i disparant munició real.

Una activista que va auxiliar manifestants ha explicat: "Les forces de seguretat recorrien als mitjans més durs i més bruts contra els manifestants, i les pallisses duraven molt, fins que [als manifestants] se'ls trencava la roba i [alguns] perdien el coneixement, i després els posaven en la part posterior dels vehicles de les Forces de Xoc [forces de seguretat de Bàssora, dependents del Ministeri de l'Interior].?

L'organització ha vist indicis fotogràfics de greus ferides en l'esquena d'una persona participant en les protestes, que coincideixen amb pallisses que podrien constituir tortura. Ahir va aparèixer a la xarxes socials un vídeo, gravat aparentment prop de la Direcció de la Policia d'Al Maqal, en el qual se sentia cridar a persones detingudes.

Un manifestant de Bàssora ha explicat així a Amnistia Internacional com la repressió violenta s'ha intensificat en els darrers dies a mesura que han arribat diverses forces de seguretat diferents per dispersar les protestes:

"Estaven tractant de dispersar les protestes, fins i tot intentaven dispersar qualsevol tipus de reunió amb força excessiva. Vaig veure molts cops les forces de seguretat arrossegar la gent pel terra i colpejar-la. Algunes persones eren menors d'edat, de 14 o 15 anys com a molt. Quan els manifestants colpejats tornaven a la zona principal de les protestes tenien marques de porra i de pals en el cos".

També ha descrit la intensa violència exercida per les forces de seguretat el 21 al 22 de gener a la nit amb diverses armes letals i "menys letals": "Durant les dues últimes nits ha estat igual: les forces de seguretat arriben entre les onze o les dotze de la nit, quan hi ha menys manifestants, i comencen a disparar. És com si vinguessin només a matar-nos".

"En els darrers quatre mesos, milers de persones han estat víctimes d'homicidi il·legítim, resultat ferides o detingudes arbitràriament a l'Iraq. Les autoritats iraquianes han de procedir amb urgència a posar fre a les forces de seguretat, retirar els responsables de violacions greus de drets humans i iniciar investigacions exhaustives i independents per garantir que es reten comptes i es proporciona reparació a les víctimes i les seves famílies. El món està observant i no espera menys."