Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Iran: Les penes de presó i flagel·lació imposades a set periodistes i activistes, una "vergonyosa injustícia"

Davant els informes sobre la decisió del Tribunal Revolucionari, adoptada el 7 de setembre, d'imposar a quatre periodistes i tres activistes de drets laborals entre 6 i 18 anys de presó i, en un cas, 74 fuetades per càrrecs falsos relacionats amb la seguretat nacional, Philip Luther, director d'Investigació i Incidència d'Amnistia Internacional per a Orient Mitjà i Nord d'Àfrica, ha declarat:

"Aquestes indignants condemnes només són les últimes imposades pel cruel sistema de justícia iraniana i posen de manifest el menyspreu absolut de les autoritats pels drets de periodistes i treballadors."

Aquestes persones estan sofrint persecució i càstig per la seva labor de defensa dels drets humans i per divulgar violacions de drets humans. És una vergonyosa injustícia que ha de ser corregida. Demanem a les autoritats iranianes que anul·lin aquestes injustes sentències i cruels condemnes i posin en llibertat immediatament i sense condicions a aquestes set persones.

La comunitat internacional -inclosos els Estats de la UE-, que manté un diàleg constant amb Iran, ha de redoblar els seus esforços i exigir a les autoritats iranianes que deixin immediatament d'actuar contra periodistes i persones que defensen els drets humans i posin fi a la seva campanya, cada vegada més despietada, per aixafar el poc que queda de la societat civil iraniana."

Informació complementària

Segons la informació publicada en mitjans de comunicació, el 7 de setembre, la Secció 28 del Tribunal Revolucionari de Teheran va dictar sentència contra set persones detingudes en 2018 després de participar en manifestacions pacífiques en favor de drets laborals o després de documentar aquestes protestes i divulgar-les.

Entre aquestes set persones es troben els activistes dels drets laborals Esmail Bakhshi i Sepideh Gholian, detinguts en diverses ocasions en 2018 per participar en protestes pacífiques de treballadors per l'impagament de salaris en l'empresa de canya azucarera d'Haft Tappeh, a la província de Juzestán, i per afirmar que havien sofert tortures després del seu primer arrest, al novembre de 2018.

El tribunal va condemnar a Esmail Bakhshi a un total de 13 anys i mitjà de presó i 74 fuetades després de declarar-ho culpable de "propagació de mentides", "insults al líder suprem" i "reunió i col·lusió per cometre delictes contra la seguretat nacional". A Sepideh Gholian i als periodistes Amirhossein Mohammadifard, Sanaz Alahyari, Asal Mohammadi i Amir Amirgholi els va imposar sengles penes de 18 anys de presó després de declarar-los culpables de "pertinença a un grup amb la finalitat d'alterar la seguretat nacional", pel seu treball per a la revista online Gam -que informa sobre qüestions de justícia social, inclosos drets laborals-així com de "difusió de propaganda contra el sistema" i "propagació de mentides".

D'acord amb les normes d'Iran sobre execució de les penes, que estableixen que qui sigui declarat culpable de tres o més delictes haurà de complir la condemna més llarga de les imposades per cada delicte, cadascun haurà de complir set anys de presó. Per la mateixa raó, no és previsible que s'executi la pena de flagel·lació imposada a Esmail Bakhshi.

El Tribunal va condemnar a l'activista de drets laborals Mohammad Khanifar a sis anys de presó per "difusió de propaganda contra el sistema" i "reunió i col·lusió per cometre delictes contra la seguretat nacional".