Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Iran: indignant condemna a 33 anys de presó i 148 fuetades per a la defensora dels drets de les dones Nasrin Sotoudeh


La condemna a 33 anys de presó i 148 fuetades dictada en un nou procés contra la iraniana Nasrin Sotoudeh, destacada advocada de drets humans i defensora dels drets de les dones, és una injustícia vergonyosa.


La condemna, anunciada pel seu marit Reza Khandan a Facebook l'11 de març, eleva a 38 anys el període total que haurà de complir a la presó després de dos judicis manifestament injustos. Al setembre de 2016 ja havia estat condemnada in absentia a cinc anys de presó en una altra causa.

"És un escàndol absolut que Nasrin Sotoudeh s'enfronti a passar gairebé quatre decennis a la presó i a rebre 148 fuetades pel seu activisme pacífic pels drets humans, inclosa la defensa de dones que s'han manifestat contra la degradant legislació sobre l'ús obligatori del hijab. Nasrin Sotoudeh ha de ser alliberada de forma immediata i incondicional, i aquesta sentència obscena ha de ser anul·lada sense dilació", ha afirmat Philip Luther, director d'Investigació i Treball d'Incidència d'Amnistia Internacional per al Pròxim Orient i Nord d'Àfrica.

"Nasrin Sotoudeh ha dedicat la seva vida a defensar els drets de les dones i alçar la veu contra la pena de mort; és indignant que les autoritats iranianes estiguin castigant-la per la seva defensa dels drets humans. Aquesta sentència condemnatòria i la pena imposada vénen a consolidar la reputació de l'Iran com a cruel repressor dels drets humans".

És la condemna més dura que ha documentat Amnistia Internacional en els últims anys contra una persona defensora dels drets humans a l'Iran, la qual cosa sembla indicar que les autoritats, crescudes gràcies a la impunitat generalitzada per les violacions de drets humans comeses, estan intensificant la seva campanya de repressió.

Nasrin Sotoudeh va ser detinguda al seu domicili el 13 de juny de 2018. Aquesta setmana, l'oficina d'aplicació de condemnes de la presó d'Evín, a Teheran, on està empresonada, li va comunicar que havia estat declarada culpable de set càrrecs i condemnada a 33 anys de presó i 148 fuetades.

Els càrrecs, presentats en resposta al seu activisme pacífic en favor dels drets humans, inclouen "incitar a la corrupció i la prostitució", "cometre obertament un acte pecaminós [...] apareixent en públic sense hijab" i "alterar l'ordre públic".

En el pronunciament de la seva sentència es va aplicar l'article 134 del Codi Penal iranià, que permet als jutges exercir les seves facultats discrecionals per imposar una pena superior a la màxima legalment establerta quan la persona acusada s'enfronta a més de tres càrrecs. En el cas de Nasrin Sotoudeh, el jutge Mohammad Moghiseh va aplicar la pena màxima establerta per cadascun dels set càrrecs, i després va afegir quatre anys més al període total de presó, elevant-ho a 33 anys, fet que supera el màxim legal de 29 anys.

"Empresonar una defensora dels drets humans per les seves activitats pacífiques és abominable, però que el jutge de la causa de Nasrin Sotoudeh hagi exercit les seves facultats discrecionals per assegurar-li un període entre reixes superior al màxim establert en la legislació iraniana no fa sinó agreujar la injustícia de la seva condemna", ha dit Philip Luther.

"Els governs amb influència sobre l'Iran haurien d'aprofitar-la per pressionar en favor de l'alliberament de Nasrin Sotoudeh
. La comunitat internacional -especialment la Unió Europea, que manté un diàleg actualment amb l'Iran- ha d'adoptar públicament una postura ferma en contra d'aquesta lamentable condemna i intervenir amb urgència per garantir el seu alliberament immediat i incondicional".

Segons ha informat avui l'Agència de Notícies de la República Islàmica, el jutge Mohammad Moghiseh va explicar a periodistes que Nasrin Sotoudeh havia estat condemnada a set anys de presó, cinc per "reunió i col·lusió per cometre delictes contra la seguretat nacional" i dos per "insults al Líder Suprem". No ha facilitat més dades ni ha aclarit si el jutge es referia a una causa apart. Si aquesta informació es referia al mateix cas, Amnistia Internacional no pot explicar de moment per què les dades semblen contradir les que van ser comunicades a Nasrin Sotoudeh per l'oficina d'aplicació de condemnes de la presó d'Evín.