Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Iran: familiars d'una activista pels drets de les dones, detinguts en un intent d'intimidar-la

Les autoritats iranianes han detingut a tres familiars de la Masih Alinejad, destacada periodista i activista iraniana radicada als Estats Units, com represalia per l'activisme de Masih en favor de les dones. Així ho ha revelat Amnistia Internacional avui.

Masih Alinejad és fundadora de la campanya Dimecres Blancs, que lluita conra les lleis que estipulen l'ús obligatori del vel a Iran i que en els últims dos anys ha obtingut un suport generalitzat entre les dones i nenes d'Iran.

El germà de la Masih Alinejad, en Alirea Alinejad, i en Hadi i la Leila Lotfi, germà i germana del ex marti de la Masih, Max Lotfi, van ser detinguts la passada nit als seus domicilis de Teheran, i de la ciutat septentrional de Bbol per agents del Ministeri d'Intel·ligència. De la mateixa manera que la Masih, en Max Lotfi està radicat a l'estranger i participa a les campanyes de Dimecres Blancs. Hadi Lotfi va ser posat en llibertat després de ser interrogat durant tota la nit per les activitats de la Masih Alinejad i en Maz Lotfi. A en Jadi li van dir que qualsevol contacte amb la Masih o «el seu equip» es considerava un delicte. També li van dir que té prohibit abandonar Babol i que seria citat per més interrogatoris.

«Aquestes detencions són un intent de les autoritats iranianes de castigar la Masih Alinejad pel seu treball pacífic de defensa dels drets humans de les dones. Detenir els familiars d'una activista en un intent d'intimidar-la per a que guardi silenci és un acte menyspreable i covard», ha manifestat en Philip Luther, director d'Investigació i Treball d'Incidència d'Amnistia Internacional pel Mitjà Orient i el Nord d'Àfrica.

«Fa dues setmanes, la mort de la Sahar Khodayari, que es va prendre foc després de ser acusada de tractar d'irrompre a un estadi de futbol, va commocionar al món i va atraure l'atenció cap a l'espantós tracte que reben les dones a Iran. Les detencions de la passada nit són un altre exemple més de l'esgarrifosa determinació de les autoritats iranianes d'acabar amb l'activisme de les dones. El fet de que les autoritats hagin optat per perseguir els familiars de l'activista indica com d'amenaçades se senten pel creixent suport al moviment sobre els drets de les dones a Iran i com de desesperades estan per acabar amb aquest.»

«En lloc d'abusar i detenir els familiars de la Masih Alijenad, les autoritats iranianes haurien de posar-los en llibertat d'immediat i posar fi a la seva campanya de repressió contra les dones.»

Les autoritats s'han negat a revelar tant la ubicació de l'Alireza Alijenad i de la Leila Lotfi com els motius de la seva detenció. Amnistia Internacional creu que poden patir el perill de ser torturats.

Informació complementària

No és la primera vegada que les autoritats iranianes ataquen a la família de la Masih Alinejad. Al març del 2019 van citar a la seva mare, Zarrin Badpa, per interrogar-la. La van interrogar durant dues hores sobre les activitats de la seva filla, i durant aquest temps la van filmar. Amnistia ha expressat la seva preocupació pel fet de que les autoritats puguin utilitzar les declaracions que la mare de la Masih Alinejad va fer sota pressió a futurs vídeos de propaganda, ja que tenen un historial previ a aquest tipus de pràctiques.

La Masih Alinejad ha llançat una serie de campanyes de gran ressonància en defensa dels drets de les dones iranianes. La campanya dels Dimcres Blancs demana a les dones d'Iran que protestin contra les lleis que estipules l'ús obligatori del vel posant-se mocadors blancs cada dimecres.