1961-2021: 60 anys actuant pels
drets humans a tot el món

Iran: la xifra de víctimes mortals de la repressió de manifestacions s'eleva a 208

El nombre de persones que presumptament han mort en les manifestacions que van esclatar a l'Iran el 15 de novembre s'eleva a el menys a 208; així ho ha manifestat Amnistia Internacional, basant-se en informes versemblants que ha rebut.És probable que la xifra real sigui superior.

Una de les ciutats amb més nombre de víctimes mortals és Shahriar, província de Teheran, on s'han registrat desenes de morts.

"Aquest alarmant índex de víctimes mortals és una prova més que les forces de seguretat van començar un terrible bany de sang que ha causat al menys 208 víctimes mortals en menys d'una setmana. Aquesta escandalosa xifra de persones mortes posa de manifest el vergonyós menyspreu de les autoritats iranianes per la vida humana", ha afirmat Philip Luther, director de Recerca i Incidència d'Amnistia Internacional per al Pròxim Orient i el Nord d'Àfrica.

"Els responsables d'aquesta sagnant repressió de les manifestacions han de ser obligats a retre comptes dels seus actes. Atès que les autoritats iranianes han demostrat amb anterioritat la seva escassa disposició a realitzar investigacions independents, imparcials i efectives sobre els homicidis il·legítims i altres formes d'ús arbitrari de la força contra manifestants, demanem a la comunitat internacional que ajudi a garantir la rendició de comptes. "

Segons informació recopilada per Amnistia Internacional, familiars de víctimes han rebut amenaces i l'advertiment que no parlin amb els mitjans de comunicació ni celebrin funerals pels seus éssers estimats. A més, s'ha extorsionat algunes famílies exigint-los un pagament per recuperar els cadàvers dels seus éssers estimats.

Abundants imatges de vídeo verificades i analitzades pe rl'Equip de verificació Digital d'Amnistia Internacional mostren les forces de seguretat disparant contra manifestants desarmats.

Amnistia Internacional ha fet el còmput de víctimes mortals basant-se en informes la versemblança dels quals s'ha comprovat entrevistant múltiples fonts dins i fora de l'Iran, inclosos familiars de víctimes, periodistes i activistes de drets humans que han participat en tasques de recopilació d'informació, i després comparant-ne les dades.