Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Iran: dos executats per corrupció després de judici injust convertit en espectacle televisiu

Vahid Mazloumin (esquerra) i Mohammad Esmail Ghasemi, els dos homes executats a l'Iran. Imatge: http://www.payvand.com

En resposta a la notícia que les autoritats iranianes han executat Vahid Mazloumin i Mohammad Esmail Ghasemi, dos homes declarats culpables de delictes econòmics després d'un judici flagrantment injust, Philip Luther, director de Recerca i Treball d'Incidència d'Amnistia Internacional per al Pròxim Orient i el Nord d'Àfrica, ha declarat:

«Amb aquestes execucions abominables, les autoritats iranianes han violat flagrantment el dret internacional i, un cop més, han demostrat un menyspreu descarat pel dret a la vida. L'ús de la pena de mort és deplorable en qualsevol circumstància, però encara és més terrible tenint en compte que aquests homes van ser condemnats després d'un judici mediàtic flagrantment injust que es va retransmetre per la televisió estatal. Segons el dret internacional dels drets humans, la pena de mort està absolutament prohibida per delictes no letals, com la corrupció econòmica».

«La rapidesa escandalosa amb què va progressar el judici pel sistema judicial iranià, sense permetre als acusats l'oportunitat d'una apel·lació adequada, és un exemple més del menyspreu de les autoritats iranianes pel dret bàsic de les persones detingudes al degut procés»

Detencions col·lectives

Enmig d'una crisi econòmica cada cop més profunda, les autoritats iranianes han dut a terme detencions col·lectives de persones a qui descriuen com 'econòmicament corruptes' i 'sabotejadors de l'economia'. Els declaren culpables de càrrecs relacionats amb delictes econòmics, i en alguns casos els condemnen a flagel·lació, a llargues penes de presó o a la pena de mort després de judicis sumaris flagrantment injustos.

A l'agost, el líder suprem de l'Iran va aprovar una petició del president del poder judicial d'establir tribunals especials per abordar els delictes que comporten corrupció econòmica. Des de llavors, aquests tribunals han condemnat a mort diverses persones. Vahid Mazloumin i Mohammad Esmail Ghasemi havien estat acusats de manipular els mercats d'or i de divises i al setembre havien estat condemnats a mort pel càrrec de 'propagar la corrupció a la Terra'. Desenes de persones més han estat condemnades també a penes de presó després d'haver estat declarades culpables de càrrecs similars.

Amnistia Internacional considera que els judicis davant aquests tribunals especials són inherentment injustos perquè a les persones acusades se'ls nega l'accés a advocats de la seva elecció, se'ls nega també el seu dret a apel·lar contra les seves condemnes de presó i només se'ls donen 10 dies per apel·lar contra les condemnes a mort.