Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Iran: dones atacades per agents governamentals pel simple fet de protestar contra l'ús forçós del 'hijab'

Imatge: © Particular

Un seguit de vídeos compartits a les xarxes socials en les darreres setmanes han tret a la llum l'assetjament quotidià i les agressions que pateixen les dones a l'Iran a mans d'agents de la policia de la moral i agents de vigilància governamentals que fan complir la legislació sobre l'ús forçós del hijab (vel islàmic), afirma Amnistia Internacional.

En els vídeos es pot veure com vianants i agents de la policia de la moral vestits de civil ataquen o s'enfronten agressivament a dones que desobeeixen les degradants lleis iranianes que obliguen l'ús del hijab en nom de la defensa de la “decència pública”. Els agressors semblen enfervorir-se en els seus atacs quan les dones tracten de gravar la violència a què estan sotmeses i difondre els vídeos per les xarxes socials.

“Les imatges que han sorgit durant les últimes setmanes demostren els impactants nivells d'abús que sofreixen diàriament les dones a l'Iran a les mans de la policia de la moral o d'esbirros del govern pel simple fet de desafiar l'abusiva legislació nacional sobre ús forçós del hijab”, ha dit Philip Luther, director de Recerca i Treball d'Incidència d'Amnistia Internacional per al Pròxim Orient i el Nord d'Àfrica.

Les lleis iranianes sobre ús forçós del hijab no només són profundament degradants i discriminatòries, sinó que a més, s'estan utilitzant per a justificar agressions a dones i nenes als carrers.”

A l'Iran és habitual que agents de la policia de la moral aturin aleatòriament les dones al carrer, les insultin i les amenacin, els ordenin que es tirin cap endavant els mocadors per a cobrir algun floc de cabell, o els donin tovalloles de paper perquè es treguin el maquillatge. Amb freqüència, les dones són agredides físicament: bufetejades, cops de porra, emmanillades i introduïdes a empentes dins els furgons policials.

En un dels vídeos publicats recentment a Internet, una dona grava un enfrontament que, segons afirma, va començar quan un agent de vigilància del govern va insistir a ordenar-li que es col·loqués bé el hijab. El vídeo mostra com l'home la insulta agressivament i, quan ella protesta, es tomba i l'ataca amb el que sembla un sprai irritant de pebre.

En un altre vídeo es veu com un home insulta a crits una dona i li ordena que es posi el hijab. Se sent a la dona cridant que l'ha amenaçat de disparar-li amb una pistola paralitzant i com l'home li respon: “No t'he disparat, només te l'he ensenyat.”

En un tercer vídeo publicat a Internet, es veu un home vestit de civil al costat d'una furgoneta de la policia de la moral que apunta amb una pistola un grup d'homes i dones que intervenen per a impedir la detenció violenta d'una dona que no portava mocador al cap. La persona que va gravar el vídeo explica en un comentari que ella i altres vianants van haver de rescatar la dona de la policia de la moral, que havia confiscat les claus del seu vehicle i tractava d'introduir-la a l'interior de la furgoneta.

Les persones defensores dels drets de les dones iranianes han gravat valentament aquests incidents en el marc de la campanya My Camera My Weapon, l'objectiu de la qual és sensibilitzar sobre l'assetjament i l'agressió que sofreixen constantment les dones i les nenes als carrers de l'Iran com a conseqüència de les lleis d'ús forçós del hijab.

Els vídeos van ser publicats a Internet per la destacada periodista i activista a favor dels drets de les dones Masih Alinejad, radicada als Estats Units, que ha dirigit una sèrie de campanyes online de gran repercussió contra l'ús forçós del hijab, entre les quals figura, a més de My Camera My Weapon: My Stealthy Freedom, una pàgina de Facebook on s'anima les dones de l'Iran a publicar fotos d'elles mateixes sense mocadors al cap, i els Dimecres Blancs, en què l'activista demana a les dones que protestin contra les lleis d'ús forçós del hijab vestint mocadors de cap de color blanc tots els dimecres.

En augmentar l'atenció sobre les agressions que pateixen les dones que desafien les lleis sobre l'ús forçós del hijab, ha sorgit una paralitzadora campanya de difamació en els mitjans de comunicació estatals contra els qui defensen els drets de les dones i demanen l'abolició d'aquestes lleis abusives.

És molt preocupant que les autoritats iranianes estimulin aquestes agressions amb l'objectiu de silenciar les dones en un moment decisiu, en el qual aquestes han reunit el valor necessari per a protestar públicament contra l'ús forçós del hijab i amplificar les seves veus a través de les xarxes socials.

Aquests atacs brutals contra dones i nenes són una violació del seu dret a estar protegides enfront de qualsevol tracte cruel, inhumà i degradant, recollit en el dret internacional”, ha dit Philip Luther.

“A milions de dones iranianes se'ls està negant el dret a ser tractades amb dignitat i a desenvolupar les seves activitats quotidianes sense por de la violència o l'assetjament.”

Les lleis iranianes sobre ús forçós del hijab són una flagrant violació dels drets a la llibertat d'expressió i de religió, i del dret a la intimitat. A les dones i les nenes a l'Iran no se'ls permet sortir de casa seva si no cobreixen els seus cabells amb un mocador o hijab, i els seus braços i cames amb roba folgada.

Segons les lleis del país, una dona o una nena —ja a partir dels nou anys— que sigui vista en públic sense portar hijab pot ser multada o sentenciada a entre 10 dies i dos mesos de presó. A la pràctica, les autoritats iranianes han obligat a vestir el hijab a nenes de tan sols set anys.

Durant l'últim any, les autoritats iranianes han incrementat la repressió contra els qui defensen els drets de les dones protestant pacíficament contra les lleis d'ús forçós del hijab. L'exemple més impactant és el de la destacada advocada de drets humans Nasrin Sotoudeh, que la setmana passada va ser condemnada a 33 anys de presó i 148 fuetades, en part, per la seva oposició a la legislació sobre l'ús forçós del hijab.

Va ser declarada culpable, entre altres càrrecs, de “incitar a la corrupció i la prostitució” i “cometre obertament un acte pecaminós [...] mostrant-se en públic sense hijab”. Algunes de les activitats que les autoritats han aportat com a “prova” d'acusació són: oposar-se a l'ús forçós del hijab, treure-se'l durant les visites penitenciàries, defensar dones que protestaven pacíficament contra el seu ús forçós, concedir entrevistes a mitjans de comunicació per a parlar de l'arrest i la detenció violenta de dones que protestaven contra l'ús forçós del hijab, i col·locar flors en el lloc en què va ser violentament arrestada una dona que protestava.