Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Iran: campanya cruel per aconseguir que "confessin" persones que protesten contra l'ús obligatori del vel

Les autoritats iranianes estan utilitzant la detenció en règim d'incomunicació, la reclusió prolongada en règim d'aïllament i les amenaces a familiars per extreure per força "confessions", que graven en vídeo, de defensores dels drets de les dones detingudes per fer campanya contra la legislació discriminatòria que obliga a portar hijab (el mocador per al cap), ha declarat Amnistia Internacional.  

L'organització ha identificat almenys sis d'aquests casos des d'abril de 2019. Un d'ells és el d'una jove defensora dels drets de les dones que va ser sotmesa a desaparició forçada del 2 al 13 de juliol.

"Les autoritats iranianes se senten amenaçades per la creixent força del moviment en favor dels drets de les dones que s'oposa a la legislació que les obliga a cobrir-se el cap amb mocador, i estan recorrents a tàctiques per desacreditar les activistes que protesten contra l'obligatorietat de l'ús del mocador, dissuadir altres persones de sumar-se al moviment i infondre por en la societat", ha declarat Philip Luther, director d'Investigació i Treball d'Incidència per al Pròxim Orient i el Nord d'Àfrica d'Amnistia Internacional.

"És indignant que aquestes dones, que ni tan sols haurien d'haver estat detingudes, estiguin sent torturades o sotmeses a altres maltractaments per obligar-les a participar en vídeos propagandístics oficials en els quals confessen la seva culpa i reneguen de la campanya contra l'obligatorietat de cobrir-se el cap amb mocador. Les autoritats han de posar aquestes dones en llibertat immediatament i sense condicions, retirar-los tots els càrrecs en contra i abstenir-se d'emetre les seves confessions en els mitjans de comunicació estatals.

Els funcionaris dels serveis d'intel·ligència i seguretat que s'ocupen de la producció d'aquests vídeos de propaganda ordenen a les defensores dels drets de les dones que es retractin de la seva oposició a l'ús obligatori del vel, denunciïn la campanya Dimecres Blancs contra la legislació sobre l'ús obligatori del vel i expressin el seu penediment per deixar-se incitar per agents de l'oposició antirrevolucionaria" a l'estranger.

El cas més recent documentat és el de la defensora dels drets de les dones Saba Kordafshari, de 22 anys, detinguda l'1 de juny. Segons va explicar la seva mare, Raheleh Ahmadi, després de la seva detenció la van mantenir en règim d'aïllament durant 11 dies al centre de detenció de Vozara, a Teheran, fins que l'11 de juny la van traslladar a la presó de Shahr-i Ray. Mentre va estar aïllada, la van pressionar constantment perquè denunciés davant una càmera la campanya Dimecres Blancs. Els seus interrogadores van posar com a condició per deixar-la en llibertat que confessés, i van amenaçar de detenir la seva mare si no cooperava. El 10 de juliol, les autoritats van complir la seva amenaça i van detenir Raheleh Ahmadi.

El 2 de juliol, les autoritats van traslladar Saba Kordafshari a una altra població i van ocultar la seva sort i el seu parador a la família fins que la van tornar a portar a la presó de Shahr-i Rei el dia 13 de juliol, sotmetent-la a desaparició forçada durant 12 dies. Posteriorment, Saba va informar a la seva família que havia estat en la secció 2-A de la presó d'Evin, que està sota el control de la Guàrdia Revolucionària Islàmica, sotmesa a noves pressions perquè confessés.

Un altre cas és el de la defensora dels drets de les dones Yasaman Aryani, de 24 anys, detinguda per les forces de seguretat el 10 d'abril al seu domicili a Teheran. La seva mare, Monireh Arabshahi, va ser detinguda l'endemà, després de preguntar pel parador de la seva filla al centre de detenció de Vozara de Teheran.

Amnistia Internacional ha sabut després que, durant els nou dies en què Yasaman Aryani va estar aïllada, membres de les forces de seguretat la van amenaçar amb, entre altres coses, detenir els seus germans petits i el seu pare si no declarava davant una càmera la seva "penediment" per haver enviat vídeos a la campanya Dimecres Blancs. També es van burlar d'ella dient-li que tothom s'havia oblidat del seu cas.

El 18 d'abril, a Yasaman Aryani i Monireh Arabshahi les van treure sense cap explicació del centre de detenció de Vozara i les van portar en una furgoneta a un lloc sense identificar de Teheran. En sortir de la furgoneta es van trobar davant un equip d'enregistrament de la Radiotelevisió de la República Islàmica d'Iran (IRIB), l'agència estatal de notícies iraniana, que les va filmar sense el seu consentiment. Les van portar a una habitació perquè l'equip les entrevistés i, davant la seva negativa, els van dir que no tenien més remei que contestar les preguntes.

Al març de 2019, les autoritats també van convocar Zarrin Badpa, una dona d'edat, mare de Masih Alinejad -periodista radicada als Estats Units i fundadora de la campanya Dimecres Blancs-, i la van interrogar durant dues hores sobre les activitats de la seva filla mentre la filmaven. A Amnistia Internacional li preocupa que les autoritats puguin utilitzar les declaracions que Zarrin Badpa va fer sota pressió en futurs vídeos de propaganda, doncs tenen un llarg historial d'aquest tipus de pràctiques abusives.

"Les autoritats iranianes no han d'enganyar-se pensant que ningú s'adonarà del caràcter coercitiu i cruel de les ?confessions? de defensores dels drets de les dones i els seus familiars gravades en vídeo. Qualsevol organisme de tipus estatal implicat en la producció i la difusió d'aquests vídeos de confessions comparteix la responsabilitat de les violacions de drets humans perpetrades contra aquestes dones i els seus familiars", ha afirmat Philip Luther.

"Recorrent a tàctiques de propaganda, les autoritats no poden ocultar la veritat que cada vegada hi ha més dones a l'ran que defensen el dret a decidir si portar o no hijab en públic. Han de deixar de tractar a les defensores dels drets de les dones com a delinqüents, i abolir les lleis que obliguen a l'ús del vel".

Les lleis que imposen l'ús obligatori del vel violen nombrosos drets

La campanya Dimecres Blancs és una popular plataforma online on dones iranianes comparteixen vídeos en els quals apareixen en públic a l'Iran amb el cap descobert, expressant la seva oposició a l'ús obligatori del vel i parlant sobre les seves esperances respecte als drets de les dones.

Amnistia Internacional coneix almenys vuit dones que estan detingudes actualment pel seu activisme contra l'ús obligatori del vel i la campanya Dimecres Blancs: Yasaman Aryani i la seva mare, Monireh Arabshahi; Saba Kordafshari i la seva mare, Raheleh Ahmadi; Mojgan Keshavarz; Fereshteh Didani; i dues dones més els noms de les quals l'organització encara no coneix. Aquestes dones s'enfronten a càrrecs com "incitar a la corrupció i la prostitució i facilitar-les", "difusió de propaganda contra el sistema" i "reunió i conspiració per cometre delictes contra la seguretat nacional".

En virtut de les lleis iranianes d'ús obligatori del vel, una dona pot ser detinguda, condemnada a presó, multada o fuetejada per deixar-se veure en públic sense hijab. Les lleis que imposen l'ús obligatori del vel violen nombrosos drets, entre els quals els drets a la igualtat, la intimitat i la llibertat d'expressió i de creences. A més, la pràctica d'obligar-les a cobrir-se el cap degrada les dones i les nenes, despullant-les de la seva dignitat i autoestima.