Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Iran: Atureu l'execució d'un jove arrestat als 16 anys i obligat a "confessar" sota tortura

Particular

En resposta als plans de les autoritats iranianes d'executar un home de 30 anys, Mohammad Hassan Rezaiee, per un delicte que va tenir lloc quan tenia 16 anys i després d'una sentència condemnatòria basada en "confessions" extretes sota tortura, Diana Eltahawy, directora regional adjunta d'Amnistia Internacional per al Pròxim Orient i el Nord d'Àfrica, ha manifestat:

"Després de més de 12 anys esperant execució, Mohammad Hassan Rezaiee va ser posat el dijous en règim d'aïllament a la presó de Lakan, aRasht, i als seus familiars se'ls va dir que seria executat "en una setmana". Una vegada més, les autoritats iranianes estan perpetrant un atac cruel contra els drets de la infància i convertint la justícia de menors en una autèntica burla.  

"El 2007, quan Mohammad Hassan Rezaiee tenia 16 anys, va ser arrestat per la mort d'un home per arma blanca en una baralla grupal. El seu judici va ser manifestament injust. Malgrat la seva curta edat, les autoritats van mantenir-loen règim d'aïllament, sense accés als seus familiars ni al seu advocat. A més, van torturar-lo reiteradament perquè "confessés", colpejant-lo amb pals, propinant-li puntades i cops de puny i assotant-lo amb mànegues. El 2008, el tribunal es va basar en la seva "confessió" forçada per declarar-lo culpable i condemnar-lo a mort, encara que el jove es va retractar en el judici i va dir que l'havia fet sota tortura.

"Imposar la pena de mort a una persona que era menor en el moment del delicte és una greu violació del dret internacional dels drets humans, que prohibeix la imposició de la pena de mort per delictes comesos per persones menors d'edat. Aquesta injustícia s'agreuja encara més per la determinació de les autoritats iranianes de seguir endavant amb l'execució, malgrat el judici manifestament injust de Mohammad Hassan Rezaiee i en absència de qualsevol investigació sobre les seves denúncies de tortura i altres maltractaments.

"Demanem a les autoritats iranianes que aturin immediatament l'execució de Mohammad Hassan Rezaiee, anul·lin la seva sentència condemnatòria i la pena imposada i li concedeixin un nou judici amb garanties, amb total compliment de les normes de justícia de menors i sense recórrer a la pena de mort".

Informació complementària

Mohammad Hassan Rezaiee va ser condemnat a mort per un tribunal penal a la província de Guilán el 21 d'octubre de 2008. La seva sentència condemnatòria es va basar en "confessions" que "segons van afirmar en el judici ell i l'advocat assignat pel tribunal per a la seva defensa" va fer sota tortura quan estava detingut per la Unitat d'Investigació de la Policia d'Iran (Agahi) a Bandar-i Anzali, província de Guilán. El Tribunal Suprem d'Iran va confirmar posteriorment la sentència i la pena de mort.

Des de llavors, Mohammad Hassan Rezaiee i la seva família no han comptat amb els mitjans econòmics necessaris per contractar un advocat que sol·liciti formalment un nou judici, com preveu l'article 91 del Codi Penal, que permet un càstig alternatiu a la pena capital en casos de menors si un tribunal determina que la persona acusada no entenia la naturalesa o les conseqüències del delicte, o el seu "desenvolupament mental i la seva maduresa" en el moment del delicte eren dubtoses. Amnistia Internacional té entès que el pare de Mohammad Hassan Rezaiee va escriure a les autoritats iranianes a l'agost de 2019 sol·licitant un nou judici. Al començament de 2020, es va comunicar als familiars que el cas havia estat remès a la Sala 27 del Tribunal Suprem per al seu estudi, però des de llavors no han rebut més notícies sobre la situació de la seva petició.

L'Iran és un dels últims països del món que segueix utilitzant la pena de mort per a delictes perpetrats per persones menors de 18 anys, incomplint amb això les obligacions contretes pel país en virtut del Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics i la Convenció sobre els Drets del Nen.  

A l'abril de 2020, les autoritats iranianes van executar dos joves més que havien estat detinguts quan eren menors d'edat, Shayan Saeedpour i Majid Esmailzadeh, i en 2019 havien executat, com a mínim, a sis persones que eren menors de 18 anys al moment del delicte: Amin Sedaghat, Mehdi Sohrabifar, Amir Ali Shadabi, Alireza Khodaiee, Mehdi Chananiand i Touraj Aziz (Azizdeh) Ghassemi. L'organització tem que hi hagi almenys 90 persones més condemnades a mort a l'Iran per delictes comesos quan eren menors d'edat.  

Amnistia Internacional ha demanat reiteradament a les autoritats iranianes que modifiquin l'article 91 del Codi Penal Islàmic de 2013 per abolir la pena de mort per delictes comesos per persones menors de 18 anys.

Amnistia Internacional s'oposa a la pena de mort en tots els casos sense excepció, amb independència de la naturalesa del delicte, les característiques de la persona condemnada o el mètode d'execució utilitzat per l'Estat per executar-la. La pena de mort és una violació del dret a la vida i l'exponent màxim de pena cruel, inhumana i degradant.