Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Iran: Amnistia Internacional llança una ciberacció a www.actuaconamnistia.org per exigir la fi dels abusos contra els manifestants

S'han produït almenys 15 morts, hi ha centenars de ferits i unes 2.000 persones detingudes, entre elles vuit líders polítics considerats presos de consciència per Amnistia Internacional.

Madrid.- Amnistia Internacional denuncia la resposta violenta de les forces de seguretat iranianes davant les manifestacions després de la proclamació de Mahmud Ahmadinejad com a president de l'Iran. Els manifestants qualifiquen de fraudulentes les eleccions celebrades el passat 12 de juny. La repressió policial s'ha cobrat ja almenys 15 morts, a més de centenars de ferits i hi ha unes 2.000 persones detingudes arreu del país.

 Amnistia Internacional s'ha mobilitzat per exigir la fi d'aquests abusos. L'organització ha llançat una ciberacció accessible a http://www.es.amnesty.org/actua/ perquè la ciutadania se sumi a aquesta iniciativa, mitjançant la qual s'enviaran missatges electrònics al president de la magistratura, l’aiatol·là Mahmud Hashemi Shahroudi.

 Les peticions dels missatges són:

 • L'alliberament immediat i incondicional de tots els líders polítics i activistes, arrestats per exercir de manera pacífica el seu legítim dret a la llibertat d'expressió i associació.

 • Que s'asseguri la integritat i dignitat dels detinguts i se'ls protegeixi de possibles tortures o altres maltractaments; se'ls permeti l'accés a les seves famílies, a advocats i als serveis mèdics que puguin necessitar, així com la compareixença davant un jutge sense demora per poder impugnar els motius de la seva detenció.

 • Que les autoritats mostrin moderació en el manteniment de l'ordre públic en possibles futures manifestacions relacionades amb el resultat electoral i garanteixin que les armes de foc s'utilitzen com a últim recurs i si és totalment imprescindible per protegir la vida.

 • Que s'investigui de forma independent les operacions de manteniment de l'ordre en les manifestacions, particularment sobre els casos de víctimes mortals i ferits.

 • Que es garanteixi el dret d'associació, reunió i expressió, inclòs el dret a buscar, rebre i difondre informació i idees.

  

15 morts, vuit presos de consciència, centenars de ferits i 2.000 detinguts

 Des que van començar les manifestacions, s'han produït almenys 15 morts, entre elles les dels estudiants Fatemeh Barati, Kasra Sharafi, Mobina Ehterami, Kambiz Sho'a'i Mohsen Imani, que van morir el passat 14 de juny com a conseqüència d'un atac policial a la seva residència universitària de Teheran, en el qual a més es van produir diversos ferits i detencions. D’altres, possiblement desenes, van ser detinguts i molts van ser ferits.

 Mohammed Ali Abtahi, Mohsen Aminzadeh, Said Hajjarian, Behzad Nabavi, Abdollah Ramazanzadeh, Mostafa Tajzadeh, Mohammed Tavassoli i Ebrahim Yazdi són capdavanters polítics que han estat detinguts a Teheran els dies 16 i 17 de juny pel seu posicionament sobre el resultat de les eleccions o els seus vincles amb l'expresident Mohammed Khatami. Amnistia Internacional els ha declarat presos de consciència i demana el seu alliberament immediat i incondicional.

 La secció espanyola d'Amnistia Internacional s'ha dirigit al govern espanyol per mostrar la seva preocupació per la situació a l’Iran i demanar-li que intercedeixi per la llibertat d'aquestes vuit persones.

 Fora de la capital i sense tanta atenció mediàtica, les protestes també s'han trobat amb la brutalitat policial com a resposta. Amnistia Internacional denúncia la detenció de Leyla Farzadi, metgessa; Jalil Sharbiyanlou, cirurgià; Ghaffari Farzadi, membre del Comitè Central del Moviment per la Llibertat de l'Iran; Rahim Yavari, activista polític i altres activistes, estudiants i professionals de la salut que van ser arrestats després d'una manifestació pacífica a Tabriz, província d’Azerbaidjan el 15 de juny. S’ignora el parador de tots ells. L'organització tem que puguin estar sofrint tortures o maltractaments i podria considerar-los presos de consciència si es confirma que han estat arrestats únicament per haver participat en manifestacions pacífiques.

 Finalment, les autoritats continuen intentant limitar la informació sobre els disturbis i impedir els partidaris de Mir Hussein Moussavi organitzar protestes, restringint il·legalment la llibertat d'expressió, bloquejant l'accés als serveis telefònics, inclosos els missatges SMS, als mitjans de comunicació estrangers i a diversos llocs d'Internet.