Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Iran: Amnistia insta a aturar l'execució imminent de tres presos detinguts quan eren menors d'edat

© AI
Les autoritats iranianes han d'abandonar immediatament la seva intenció d'executar tres joves condemnats a mort per delictes que van cometre quan eren menors d'edat.

L'organització ha sabut que Mohammad Kalhori, Barzan Nasrollahzadeh i Shayan Saeedpour, declarats culpables de delictes que van cometre quan eren menors d'edat, corren risc imminent d'execució.

“Les autoritats iranianes han d'actuar amb rapidesa i salvar la vida d'aquests joves. No aturar la seva execució seria una nova agressió cruel perpetrada contra els drets de la infància a l'Iran. El dret internacional dels drets humans prohibeix l'ús de la pena de mort contra persones que són menors de 18 anys en el moment de cometre el delicte”, ha assenyalat Saleh Higazi, director adjunt d'Amnistia Internacional per al Pròxim Orient i el Nord d'Àfrica.
No aturar l'execució d'aquests joves suposaria una nova i cruel agressió als drets de la infància a l'Iran
Saleh Higazi, Amnistía Internacional
“La pena de mort és un càstig cruel, inhumà i degradant. El seu ús és horrible en totes les circumstàncies, però resulta encara més espantós quan s'utilitza contra persones que eren menors de 18 anys quan es van cometre els delictes i dins d'un sistema judicial que és manifestament injust.” L'Iran és un dels pocs països que continuen executant persones menors d'edat en el moment del delicte, violant flagrantment el dret internacional. En els tres últims anys, les autoritats iranianes han intensificat aquestes execucions.

Amnistia Internacional coneix de més de 90 casos de persones que s'hagin condemnades actualment a mort a Iran per delictes que es van cometre quan tenien menys de 18 anys, però el nombre real probablement és molt major.

“Les autoritats iranianes mantenen una trajectòria horrible d'execució de persones menors d'edat en el moment del delicte, incomplint flagrantment d'allò que disposa el dret internacional i les seves pròpies obligacions en matèria de drets humans”, ha afegit Saleh Higazi.

“En comptes d'enviar a la forca a persones que eren menors d'edat en el moment del delicte, les autoritats han de commutar totes les condemnes de mort i reformar immediatament el Codi Penal d'Iran per abolir l'ús de la pena de mort en aquests casos. Aquestes mesures han de ser un primer pas per a abolir la pena capital per complet.”

Com a Estat Part en la Convenció sobre els Drets del Nen, l'Iran té l'obligació legal de tractar totes les persones menors de 18 anys com a nens i garantir que mai no se'ls imposa la pena de mort.

Amnistia Internacional ha observat també una alarmant pràctica, segons la qual les autoritats iranianes programen les execucions de persones menors d'edat en el moment del delicte amb molt poca antelació per a reduir al mínim el risc d'intervencions públiques o privades en favor de la vida de la persona.

Mohammad Kalhori tenia 15 anys quan va ser detingut, al desembre de 2014, per l'apunyalament mortal d'un company de classe. La Secció 1 del Tribunal Penal Provincial el va declarar culpable d'assassinat al març de 2016. Al principi el va condemnar a tres anys de presó i al pagament de “diners de sang” (diyah) a la família de la víctima. En dictar sentència, el tribunal es va basar en una opinió mèdica oficial segons la qual l'acusat no tenia “desenvolupament mental i maduresa” en el moment del delicte.

No obstant això, el Tribunal Suprem va anul·lar la sentència en apel·lació, i, al gener de 2017, la Secció 2 del Tribunal Penal Provincial de la província de Lorestan va desestimar els arguments sobre el “desenvolupament mental i maduresa” de Mohammad Kalhori i, després de declarar-lo culpable d'assassinat, el va condemnar a mort. Des de llavors s'han rebutjat almenys dues revisions judicials d'aquest cas, i la fiscalia ha comunicat ara a la família del jove que aviat s'executarà la condemna de mort.

Segons el Codi Penal Islàmic de l'Iran, els jutges tenen la facultat de substituir la pena de mort per una condemna alternativa si determinen que la persona menor d'edat en el moment del delicte no entenia la naturalesa d'aquest ni les seves conseqüències o si hi ha dubtes sobre el seu “desenvolupament mental i maduresa” en el moment en què es va cometre.

Barzan Nasrollahzadeh va ser detingut per funcionaris del Ministeri d'Intel·ligència quan tenia 17 anys a Sanandaj, província de Kurdistan, al maig de 2010. Va romandre diversos mesos en un centre de detenció del Ministeri en Sanandaj, sense accés a la seva família ni a un advocat. Ha afirmat que durant aquest temps va ser torturat amb tècniques com, aplicar-li un dispositiu d'electroxoc, penjar-lo de cap per avall i colpejar-lo. Després del seu judici, l'agost de 2013, va ser declarat culpable de “enemistat amb Déu” i condemnat a mort. Actualment es troba reclòs a la presó de Tallí Shahr, a Karaj. S'ha rebutjat la seva sol·licitud de revisió judicial del seu cas, per la qual cosa aviat pot començar a preparar-se a execució de la condemna.

Shayan Saeedpour va ser detingut als 17 anys, després de d'entregar-se en una comissaria de policia per l'assassinat d'una altra persona durant una baralla l'agost de 2015. A l'octubre de 2018, la Secció 1 del Tribunal Penal de Kurdistan el va condemnar a mort per assassinat en primer grau i a rebre 80 fuetades per consum d'alcohol.

Amnistia Internacional ha demanat al Parlament iranià que reformi amb urgència l'article 91 del Codi Penal Islàmic de 2013 per a abolir l'ús de la pena de mort per delictes comesos sent menor de 18 anys, segons les obligacions contretes per l'Iran en virtut del Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics i la Convenció sobre els Drets del Nen.

L'organització ha demanat també als metges afiliats a l'Organització de Medicina Legal de l'Iran –institució que presta als tribunals dictàmens mèdics sobre la “maduresa” de les persones declarades culpables de delictes comesos quan eren encara menors d'edat– que no donin legitimitat mèdica als processos judicialsque portin a execucions de persones menors de 18 anys en el moment del delicte.

Amnistia Internacional s'oposa a la pena de mort en tots els casos sense excepció,
independentment de la naturalesa del delicte, de les característiques del delinqüent o del sistema d'execució utilitzat per l'Estat. La pena de mort és una violació del dret a la vida.