Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Índia: victòria històrica de les comunitats indígenes

Comunitat indígena dels Dongria Kondh a Orissa (Índia)
Un membre de la comunitat indígena dels Dongria Kondh al poble de Salpojola, a la zona dels Niyamgiri hills © Sanjit Das

Amnistia Internacional ha qualificat de victòria històrica per als drets humans de les comunitats indígenes la decisió del govern indi de rebutjar el projecte d'extracció de bauxita a la zona de Niyamgiri Hills de l'estat d'Orissa.


El Ministeri de Medi ambient i Boscos de l'Índia ha rebutjat avui el projecte miner presentat per una filial de l'empresa Vedanta Resources, amb seu al Regne Unit, i per Orissa Mining Corporation, de propietat estatal, després de concloure que el projecte vulnera amb escreix diverses lleis forestals i mediambientals i seria font d'abusos contra la comunitat adivasi Dongria Kondh i altres comunitats de la zona.

“Els Dongria Kondh i altres comunitats de la zona portaven anys lluitant per aconseguir que es prengués aquesta decisió, que s'acull amb gran entusiasme”, ha explicat Madhu Malhotra, directora adjunta del Programa Regional d'Amnistia Internacional per a l’Àsia i Oceania.

“A partir d'ara, les empreses i el govern d'Orissa han d’assegurar que no intentaran simplement traslladar el projecte a un altre lloc sense proporcionar abans garanties: han d'assegurar que respectaran els drets humans de les comunitats indígenes i autòctones allí on operin les empreses”.

Amnistia Internacional també ha acollit amb satisfacció la decisió del govern de suspendre el procés iniciat per Vedanta Aluminium, filial de Vedanta, per a l'expansió de la refineria de Lanjigarh, a les proximitats de Niyamgiri, que duplicaria per sis la seva grandària, després que el comitè d'experts del govern determinés que era il·legal.

“Les autoritats han d'ordenar una neteja de la refineria de Lanjigarh, perquè ha contaminat l'aire i l'aigua i ha perjudicat greument els drets de les comunitats veïnes, als quals viure a la zona els resulta insuportable”, ha afirmat Madhu Malhotra.

Amnistia Internacional ha instat les autoritats governamentals que estableixin processos clars i transparents en els quals se sol·liciti el consentiment lliure, previ i informat de qualsevol comunitat indígena que es vegi afectada per aquest tipus de projectes, i en els quals se’n respecti la decisió, de conformitat amb el dret internacional i la legislació nacional.

L'informe tècnic que ha fonamentat la decisió del Ministeri documenta les violacions de la legislació i els abusos contra els drets humans comesos per les empreses. Les conclusions de l'informe i el rebuig del projecte coincideixen amb l'ampli informe publicat per Amnistia Internacional al febrer de 2010, amb el títol Don’t Mine us out of Existence: Bauxite Mine and Refinery Devastate Lives in India (No exploteu les nostres vides: una mina de bauxita i una refineria devasten vides a l’Índia).

Els Dongria Kondh i altres comunitats de Niyamgiri han protestat durant vuit anys contra els plans d'extracció de bauxita de la filial de Vedanta Resources, Sterlite Industries Índia, i d'Orissa Mining Corporation.

Les comunitats temien que el projecte, que s'hauria ubicat en el seu hàbitat i en terres ancestrals considerades sagrades, violaria els derts com a pobles indígenes a l'aigua, l'alimentació, la salut, el treball i a la protecció de la seva cultura i la identitat.

“Després d'anys de lluita i visites de comitès, les nostres veus han arribat per fi a Delhi”, ha declarat un líder Dongria Kondh a Amnistia Internacional.

Informació relacionada:
> Índia: cal investigar el segrest d'activistes indígenes contraris a un projecte miner de l'empresa Vedanta (11.08.2010)

> Campanya Exigeix Dignitat d'AI