Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Iemen: testimonis descriuen escenes aterridores mentre les explosions sacsegen un hospital

© Getty Images

  • La zona que envolta el principal hospital públic d'Al Thawra a Hodeida, sotmesa a un atac ininterromput.
  • Un treballador mèdic descriu la fugida de centenars de treballadors i pacients del centre.

Centenars de treballadors mèdics i pacients, entre ells una dona amb desnutrició que portava en braços la seva filla coberta per una bata quirúrgica i un home connectat a una sonda, van fugir aterrits mentre grans explosions sacsejaven ahir un hospital al centre de Hodeida, segons un testimoni que va parlar amb Amnistia Internacional.

Poc abans del migdia de l'11 de novembre es va produir un atac suposadament de la coalició dirigida per l'Aràbia Saudita i els Emirats Àrabs Units (EAU) molt prop de l'hospital d'Al Thawra, el principal centre mèdic públic de Hodeida.

El mitjà de comunicació favorable a l'Aràbia Saudita Al Arabiya va informar que l'11 de novembre avions de guerra i helicòpters d'atac de la coalició van atacar posicions houthis, fins i tot als voltants de la universitat, de l'hospital d'Al Thawra i de l'hospital 22 de maig.

Un treballador mèdic que es trobava en aquell moment dins de l'hospital d'Al Thawra va explicar a Amnistia Internacional que centenars de pacients i treballadors del centre van fugir preses del pànic esquivant una pluja de metralla. El bombardeig a les proximitats de l'hospital va allargar-se ininterrompudament més de mitja hora.

“En els conflictes armats, els hospitals han de ser llocs segurs. Però quan s'intensifica la batalla pel control de Hodeida, ambdues parts semblen decidides a trepitjar les lleis de la guerra i ignorar la condició protegida de fins i tot les persones civils més vulnerables”, ha afirmat Lynn Maalouf, directora de Recerca sobre el Pròxim Orient d'Amnistia Internacional.

La situació és cada cop més greu i el Consell de Seguretat de l'ONU ha de pronunciar-se abans que la batalla per Hodeida desencadeni una catàstrofe civil creixent. Ahir, els pacients i el personal de l'hospital van tenir sort d'escapar amb vida. Si es permet que la situació continuï així, no passarà molt temps abans que la sort s'acabi i Hodeida caigui en l'horror”.

“La metralla sonava a pluja”

Parlant amb Amnistia Internacional poques hores després de l'atac, el treballador de l'hospital d'Al Thawra va explicar que les explosions van començar prop de les 11.30 del matí, però que ningú dins de l'atrafegat edifici va semblar alterar-se perquè inicialment sonaven lluny. Després de mesos de combats als afores de la ciutat i d'ocasionals atacs aeris de la coalició dirigida per l'Aràbia Saudita i els EAU, moltes persones residents de Hodeida s'havien acostumat al so d'explosions llunyanes.

Però al cap de poc, els centenars de pacients i membres del personal de l'hospital es van adonar que corrien un perill mortal. Les detonacions es van acostar prou com per moure l'aigua de les ampolles d'aigua dins de l'hospital. Les explosions anaven acompanyades del so de canons antiaeris en les proximitats.

“Cinc minuts abans del migdia, les explosions es van intensificar i es van acostar molt més. Aquesta vegada em vaig espantar, també perquè vaig sentir el so de [canons antiaeris] per primera vegada. Vaig córrer a la zona de recepció... Vaig sentir moltes explosions i les bales o la metralla queien sobre la teulada metàl·lica de l'entrada de l'hospital com la pluja. Encara podia sentir explosions quan sortia de l'hospital, però no vaig poder centrar-me en elles. Tots temíem massa per la nostra seguretat”, va explicar el treballador mèdic a Amnistia Internacional.

També va explicar que la gent, presa del pànic, va fugir al carrer Jamal, davant de l'hospital, que està prop del port pesquer i de la universitat, al centre de la ciutat, i va fugir a peu i en minibusos. Sobrevolaven els avions de la coalició dirigida per l'Aràbia Saudita i els EAU i sortia fum de la Facultat d'Odontologia del complex de la universitat, a uns 500 metres. Va explicar que era sabut que la Facultat havia estat plena de combatents houthis, tant dins de l'edifici com amb homes armats situats a la teulada.

“Vaig veure a una pacient portant.ne una altra. Semblaven mare i filla. La mare era tot pell i ossos, estava desodrida, una típica mare iemenita [...] No obstant això, se les arreglava per portar en braços la seva filla de 15 o 16 anys. La filla anava plorant. Vaig saber que acabaven d'operar-la o que l'estaven preparant per a cirurgia perquè portava una bata quirúrgica blava. No hi ha paraules per descriure el que vaig sentir en aquest moment”, va dir el treballador.

“Vaig veure també un home caminant el més ràpid que podia mentre portava una borsa amb la seva pròpia orina. Anava encara connectat a una sonda urinària mentre fugia. No oblidaré aquesta escena mentre viva. També hi havia molts nens i nenes. Alguns pares portaven als seus fills o filles. Vaig veure 10 o 12 nens i nenes entre la gent que mirava de fugir”.

El treballador mèdic va explicar que va tornar a treballar cap a la 1 del migdia. Per llavors, els enfrontaments s'havien calmat en aquesta zona, però l'hospital estava mig buit.

Un portaveu de l'hospital d'Al Thawra va explicar a Reuters que el personal mèdic i d'infermeria de vigilància intensiva, la unitat de cremats i urgències es va quedar a l'hospital durant l'atac. El testimoni amb qui va parlar Amnistia Internacional va confirmar aquest extrem, dient: “Un grapat de valents metges i personal mèdic va decidir quedar-se; jo estava entre la majoria que va decidir marxar".

Pacients de l'hospital atrapats entre dos focs

Després de l'atac, un membre del personal de l'Organització Mundial de la Salut al Iemen es va lamentar a Twitter que l'hospital d'Al Thawra “atenia unes 1.500 persones al dia [però] ara és gairebé inaccessible mentre prossegueixen els combats terrestres”. Amnistia Internacional pot confirmar que és l'únic hospital públic de Hodeida i que ofereix servei a la ciutat i a quatre districtes de la perifèria. Hi ha altres hospitals a la ciutat, però són privats, per la qual cosa, a part de l'hospital d'Al Thawra, no hi ha alternatives viables perquè persones amb recursos limitats accedeixin a atenció mèdica.

Com a tal, l'hospital d'Al Thawra és un centre vital per a la població civil —inclosos molts nens i nenes— de Hodeida i la costa occidental del Iemen que pateix desnutrició aguda enmig de la terrible crisi humanitària del país. La setmana passada, l'Unicef va advertir que 59 nens i nenes, 25 dels quals en vigilància intensiva, estaven en “risc de mort imminent” si els combats arribaven fins a l'hospital.

L'atac contra l'hospital d'Al Thawra s'ha produït amb prou feines dies després que Amnistia Internacional confirmés que combatents houthis estaven posant en perill civils en militaritzar l'hospital 22 de Maig, a la perifèria oriental de Hodeida.

Fonts en el terreny van explicar a l'organització que l'hospital 22 de Maig ja ha estat evacuat. Segons els mitjans de comunicació, forces del govern iemenita van prendre el control del centre el 9 de novembre.

Tampoc és la primera vegada que el conflicte afecta l'hospital d'Al Thawra. El 2 d'agost d'aquest any, un atac va impactar a l'exterior de l'hospital, causant la mort i ferides a desenes de civils, inclòs el personal de primera intervenció que va sortir a auxiliar les persones civils afectades en un altre atac ocorregut en el proper port. Encara que segueix sense estar clar qui va ser responsable de l'atac, una recerca de Bellingcat basada en fonts d'accés públic indicava amb claredat que havia estat resultat de morters disparats des del sud per les forces de la coalició dirigida per l'Aràbia Saudita i els EAU.

Residents de Hodeida han explicat a Amnistia Internacional que combatents houthis han tancat amb barricades dues de les tres carreteres que hi ha al costat de l'hospital d'Al Thawra, declarant-les “zones militars”. Les imatges de satèl·lit analitzades per l'organització semblen corroborar-ho. Atès que la població resident no pot entrar, no es pot confirmar quin tipus d'armes o instal·lacions contenen ara aquestes zones.

“Es tem que l'últim atac prop de l'hospital d'Al Thawra sigui degut a la presència constant de combatents houthis en les proximitats i a la seva tàctica d'emplaçar unitats d'artilleria en zones civils. Situar forces militars en zones civils densament poblades i realitzar atacs des d'aquests llocs posa en perill la població civil. Totes les parts han de fer el màxim esforç per no situar objectius militars enmig de civils. I està totalment prohibit recórrer a civils com a escuts per protegir combatents dels atacs, fet que pot constituir un crim de guerra”, conclou Lynn Maalouf.

El dret internacional humanitari estableix amb claredat que els hospitals que duen a terme les seves funcions mèdiques mai no són objectiu; i Al Thawra era amb tota claredat un hospital en actiu en el moment de l'atac. A més d'una violació de les lleis de la guerra, atacar deliberadament un hospital en actiu és un crim de guerra. Totes les parts combatents han de deixar immediatament de cometre atacs que posen en perill la població civil, inclosos els atacs contra centres mèdics o en les seves proximitats”.

Informació complementària

El 9 de novembre, el govern iemenita amb suport de l'ONU va anunciar que estava en marxa una “àmplia ofensiva” —amb suport de la coalició dirigida per l'Aràbia Saudita i els EAU— per capturar la ciutat portuària de Hodeida de mans del grup armat houthi que té el poder des de 2015.