Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Iemen: l'ONU resta importància als crims contra els nens i nenes comesos per la coalició dirigida per l'Aràbia Saudita


La comunitat internacional ha cedit un cop més a la pressió política i ha restat importància al patiment de centenars de nens i nenes iemenites, suavitzant les crítiques de les greus violacions del dret internacional perpetrades per la coalició dirigida per l'Aràbia Saudita en l'informe anual del secretari general de l'ONU sobre menors i conflictes armats. Així ho ha manifestat Amnistia Internacional.

"Cada vegada que l'ONU fa concessions que permeten als qui cometen crims greus de dret internacional eludir les crítiques o la justícia, anima altres actors a cometre violacions de drets humans que causen un patiment immens a persones a tot el món", ha afirmat Sherine Tadros, directora de l'Oficina d'Amnistia Internacional davant l'ONU a Nova York.

"Encara que acollim amb satisfacció la demorada incorporació de la coalició dirigida per l'Aràbia Saudita en el llistat de l'informe sobre menors i conflictes armats, és una vergonya que l'ONU cedís a la pressió i la inclogués en una nova categoria concebuda específicament per limitar la condemna a la coalició".

Com a conseqüència de la pressió diplomàtica exercida per l'Aràbia Saudita, en l'informe "que abasta l'any 2016" s'inclou una nova categoria que reconeix els esforços de la coalició per "adoptar mesures durant el període objecte de l'informe adreçades a millorar la protecció dels nens i nenes".

Amnistia Internacional no ha percebut cap indici d'aquestes mesures. En les últimes setmanes, Amnistia Internacional ha confirmat que, en un atac que va tenir lloc a l'agost, la coalició dirigida per l'Aràbia Saudita va utilitzar una bomba de fabricació nord-americana que va matar set nens i nenes.

Segons l'informe sobre menors i conflictes armats, la coalició dirigida per l'Aràbia Saudita va matar 683 nens i nenes el 2016.

"Les potències mundials han de fer tot el possible per mantenir la pressió sobre els Estats que menyspreen flagrantment la vida dels nens i nenes. Els Estats Units i altres 3stats que subministren armes per a ús de la coalició dirigida per l'Aràbia Saudita al Iemen han de deixar de fer-ho, i el Consell de Seguretat de les Nacions Unides ha d'imposar un embargament d'armes per posar fi a aquests terribles abusos", ha afegit Sherine Tadros.

Informació complementària


El 2015, el llavors secretari general Ban Ki-moon va incloure a l'Aràbia Saudita en l'informe sobre menors i conflictes armats, però posteriorment ho va retirar, després de rebre una intensa pressió diplomàtica.

Segons les últimes xifres del mecanisme de supervisió i presentació d'informes d'Unicef, almenys 1.595 nens i nenes van morir i 2.542 més van resultar ferits al Iemen entre el 26 de març de 2015 i el 31 de març 2017. La coalició dirigida per l'Aràbia Saudita és responsable de la majoria d'aquestes víctimes infantils.