Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Iemen: la Unió dels Emirats Àrabs subministra de forma irresponsable armes occidentals a les milícies

Milicià al Iemen
Un milicià de les forces progovernamentals iemenites. Foto: Stringer/AFP/Getty Images
Amnistia Internacional publica avui una investigació basada en fonts d'accés públic que posa en relleu un perill creixent en el conflicte del Iemen perquè la Unió dels Emirats Àrabs (EAU) estan armant a les milícies de manera irresponsable amb armes avançades.

El document d'investigació, titulat When arms go astray: Iemen's deadly new threat of arms diversion to militias(Quan les armes s'extravien: nova i mortífera amenaça de desviament d'armes a les milícies al Iemen), posa de manifest com els EAU s'han convertit en un important canal de distribució de vehicles cuirassats, sistemes de morter, fusells, pistoles i metralladores, que s'estan desviant il·legalment a incomptables milícies acusades de crims de guerra i altres violacions greus de drets humans.

"Després que s'ha criticat, amb raó, els Estats Units, el Regne Unit, França i altres Estats europeus per subministrar armes a les forces de la coalició i s'ha relacionat l'Iran amb l'enviament d'armes als houthis, sorgeix una nova amenaça letal. El Iemen s'està convertint per moments en un refugi per a milícies recolzades pels EAU que pràcticament no reten comptes dels seus actes", ha afirmat Patrick Wilcken, investigador sobre Control d'Armes i Drets Humans d'Amnistia Internacional.

"Les forces dels emirats reben armes per valor de milers de milions de dòlars d'Estats occidentals i d'altres parts del món, i es limiten a desviar-les cap a milícies al Iemen que no responen davant de ningú i de les quals se sap que han comès crims de guerra".

La proliferació d'aquestes forces combatents és la fórmula del desastre per a la població civil iemenita: ja han estat assassinades milers de persones, i milions més són a punt de morir de fam com a conseqüència directa de la guerra".

Els grups armats que reben les armes d'aquests acords -com les Brigades de Gegants, les unitats del Cinturó de Seguretat i les Forces d'Elit- estan entrenades i finançades per EAU però no responen dels seus actes davant de cap govern. Algunes estan acusades de crims de guerra, que inclouen actes comesos durant la recent ofensiva a la ciutat portuària de Hodeida i a la xarxa de presons secretes del sud del Iemen amb suport dels EAU.

Estats que subministren armes a la Unió dels Emirats Àrabs

Segons dades disponibles públicament, des que va esclatar el conflicte iemenita al març de 2015, Estats occidentals han subministrat als Unió dels Emirats Àrabs almenys 3.500 milions de dòlars en armes, entre les quals armes convencionals pesades "com aeronaus i bucs", armes petites i lleugeres i els corresponents recanvis i municions.

Malgrat les greus violacions de drets humans atribuïdes als EAU i a les milícies que tenen el seu suport, els següents Estats, entre altres, han subministrat armes recentment als emirat: Alemanya, Austràlia, Bèlgica, Brasil, Bulgària, Corea del Sud, els Estats Units, França, el Regne Unit, la República Txeca, Sud-àfrica i Turquia.

Amnistia Internacional ha analitzat informació obtinguda de fonts d'accés públic relacionada amb la batalla de Hodeida i ha descobert que milícies sobre el terreny estan emprant profusament armes i vehicles militars subministrats als EAU.

S'ha documentat una àmplia varietat de vehicles cuirassats i equipats amb metralladores pesades subministrats pels Estats Units, com els models M-ATV, Caiman i MaxxPro, en mans del Cinturó de Seguretat, les Forces d'Elit Shabwani i les Brigades de Gegants, totes elles milícies que compten amb el suport dels EAU.

Els Gegants estan rebent metralladores lleugeres Minimi de fabricació belga que probablement també van ser venudes als EAU. Altres armes emprades per les milícies aliades dels EAU a Hodeida inclouen metralladores Zastava M02 Coiot i vehicles cuirassats Agrab equipats amb un sistema de morter singapurés de 120mm; és l'únic país de qui se sap que ha adquirit aquest sistema combinat d'armes.

En altres parts del Iemen, els EAU han entrenat i finançat directament les milícies, com el Cinturó de Seguretat i les Forces d'Elit, que dirigeixen una obscura xarxa de presons secretes coneguda com "llocs negres".

Amnistia Internacional i altres organitzacions ja havien documentat el paper exercit per aquestes forces en les desaparicions forçades i altres violacions de drets humans comeses en aquests centres, com ara etencions a punta de pistola, tortura amb descàrregues elèctriques, simulacres d'ofegament, suspendre del sostre a les víctimes, humiliació sexual, reclusió prolongada en règim d'aïllament, condicions precàries de reclusió i provisió insuficient de menjar i d'aigua.

Les milícies amb suport dels EAU que dirigeixen aquests llocs negres porten fusells búlgars i condueixen vehicles cuirassats nord-americans.

Violació del Tractat sobre el Comerç d'Armes

Molts dels Estats que segueixen subministrant armes als EAU són part en el Tractat Internacional sobre el Comerç d'Armes. Alguns, per ser membres de la UE o en virtut de la seva legislació interna, tenen l'obligació jurídica de no transferir armes que s'estiguin utilitzant per cometre crims de guerra. En persistir en la pràctica de transferir armes als EAU, malgrat les proves aclaparants que aquestes armes s'estan utilitzant per a cometre crims de guerra i altres violacions greus de drets humans a Iemen, estan incomplint aquesta obligació.

Amnistia Internacional fa una crida a tots els Estats perquè no subministrin armes a totes les parts del conflicte del Iemen mentre existeixi un risc considerable que puguin utilitzar-se per cometre o facilitar la comissió de greus violacions del dret internacional humanitari i de drets humans.

Dinamarca, Finlàndia, Noruega i Països Baixos
han anunciat recentment la suspensió de les transferències d'armes als EAU.

"La propera roda de converses de pau sobre el conflicte del Iemen és imminent, i els Estats proveïdors d'armes han de reflexionar sobre com les seves transferències d'armes segueixen fomentant, directament i indirectament, la comissió de crims de guerra i altres violacions greus de drets humans. La proliferació d'incomptables milícies amb suport dels EAU agreuja la crisi humanitària i comporta una amenaça creixent per a la població civil", ha afirmat Patrick Wilcken.

"Només uns quants països han pres la decisió encertada i han aturat la cinta transportadora d'armes amb destinació al devastador conflicte del Iemen. Altres països han de seguir ara el seu exemple si no volen tenir part de responsabilitat en les terribles conseqüències d'aquestes transferències d'armes per valor de milers de milions de dòlars per a la població civil del Iemen".